Musks gigantiske skatteregning

Elon Musk spurte Twitter om han skulle selge deler av aksjene sine i Tesla, men han hadde kanskje måttet gjøre det uansett.

SALG: Elon Musk spurte Twitter om han skal selge aksjer, men det måtte han kanskje ha gjort uansett. Foto: Patrick Pleul / Pool via Reuters / NTB
SALG: Elon Musk spurte Twitter om han skal selge aksjer, men det måtte han kanskje ha gjort uansett. Foto: Patrick Pleul / Pool via Reuters / NTB Vis mer
Publisert

I helga spurte Teslas eksentriske og styrtrike eier Elon Musk sine drøyt 60 millioner Twitter-følgere om han skal selge 10 prosent av sine Tesla-aksjer, i et stunt som har fått kraftig refs.

«Det har blitt sagt mye i det siste om at urealisert gevinst er en måte å unngå skatt på, så jeg foreslår å selge 10 prosent av mine Tesla-aksjer. Støtter du dette?» spurte Musk sine følgere, og la til at han ville la seg binde av avstemningsresultatet.

Og nå er resultatet klart: 57,9 prosent svarte ja, 42,1 prosent nei.

Gigantisk skatteregning

Dermed ligger alt an til at Musk skal selger aksjer, men det ville han trolig gjort uansett, ifølge CNBC.

Årsaken er en gigantisk skatteregning på 15 milliarder dollar, eller snaue 130 milliarder norske kroner.

I 2012 ble Musk tildelt aksjeopsjoner som en del av en kompensasjonsplan. Siden han ikke tar ut lønn eller bonus kommer hele formuen hans fra aksjetildelinger og den gevinst han får av at Teslas aksjekurs skyter i været.

I 2012 ble han tildelt 22,8 millioner aksjer til en innløsningspris på 6,24 dollar per aksjer. Fredag lå Tesla-kursen på 1222,09 dollar, noe som betyr at Musks gevinst på aksjene er i underkant av 29 milliarder dollar.

Nylig avslørte også selskapet at Musk har tatt opp lån med aksjeposten i Tesla som sikkerhet. Dersom Musk nå selger, kan det tenkes at han vil betale tilbake noen av lånene.

«Dersom prisen på våre aksjer faller betydelig vil Musk muligens en eller to bankinstitusjoner tvinge ham til å selge Tesla-aksjer for å innfri sine låneforpliktelser hvis han ikke kan gjøre det på andre måter. Ethvert sånt salg kunne føre til at aksjekursen falt ytterligere», lød det i kvartalsrapporten for tredje kvartal.

Høy skattesats

Musks aksjeopsjoner utløper i august neste år, men for å innfri dem må han betale skatt. En høy skatt. Til sammen vil den statlige og føderale skattesatsen være 54,1 prosent, og da ender vi opp med 15 milliarder.

Musk har ikke selv sagt noe om konkret om skattebeløpet, men han har likevel omtalt problematikken på Twitter.

«Mer at jeg ikke tar lønn eller bonus fra noe sted. Jeg har bare aksjer, så den eneste måten jeg kan betale skatt på er å selge aksjer».

Ifølge CNN har Musk 170,5 millioner Tesla-aksjer, verdsatt til 208,3 milliarder dollar.

ProPublica, et nettsted for undersøkende journalistikk, avslørte i juni at Musk ikke betalte inntektsskatt i 2018, mens han i 2017 betalte 65 000 dollar.

Raste mot milliardærskatt

Nylig gikk Musk til frontalangrep på et skatteforslag fra Demokratene i USA. De har planer om å øke skatten for landets rikeste milliardærer. Skatten skal først og fremst ramme de 700 rikeste.

Musk mener milliardærskatten bare vil utgjøre en liten forskjell.

«Planen min er å bruke pengene på å få menneskeheten til Mars og bevare bevissthetens lys», skrev Musk på Twitter.

Musk argumenterte videre med at det egentlige problemet er at myndighetene bruker for mye penger. Han advarte samtidig om at det etter tid vil føre til høyere skatter for flere amerikanere enn bare de rikeste.

«Til slutt vil de gå tom for andre menneskers penger, og da vil de komme etter deg», skrev Musk.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer