Nord Stream:

- Mye er ubesvart

Hovedlærer i etterretning ved Forsvarets høgskole, Tom Røseth, er avventende til det som skal være ny etterretning om Nord Stream-sabotasjene. Nato-sjef Jens Stoltenberg mener det er galt å spekulere i hvem som har gjennomført angrepet.

GASSBOBLER: Det vakte oppsikt da det viste seg at det var gjennomført sabotasje på Nord Stream-gassledningene i september 2022. I etterkant har en rekke ulike teorier om hvem som saboterte kablene svirret. Foto: Reuters/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tirsdag ettermiddag publiserte The New York Times en artikkel der ikke navngitte kilder sier at etterretning forelagt for amerikanske myndigheter peker på muligheten for at en proukrainsk gruppe kan ha stått bak angrepet mot Nord Stream-kablene i fjor.

Kildene understreker overfor avisa at ingenting tilsier at Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj eller andre høyt oppe i det ukrainske myndighetsapparatet var involvert i sabotasjene.

Ukrainske myndigheter og ukrainsk militær etterretning avviser også å ha hatt noe med det å gjøre, skriver avisa.

Førsteamanuensis og hovedlærer i etterretning ved Forsvarets høgskole, Tom Røseth, mener man ikke kan ta opplysningene som kommer fram for god fisk - hvertfall ikke på nåværende tidspunkt.

- Avventende

Han har lest gjennom artikkelen, og mener at konklusjonene framstår som usikre.

- Spørsmålet er hva slags etterretning som ligger til grunn. Er det i hovedsak vurderinger, eller er det informasjon fra allierte i tjeneste i Europa, eller er det belagt med faktiske bevis som tyder på hvem som står bak dette? spør han, og fortsetter:

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer