Regnet ødelegger jordbærsesongen:

- Mye må bare kastes

En fuktig juli har ført til råteproblemer for jordbærbøndene på Østlandet. Denne uka kan bli avgjørende for om du kan fråtse i norske jordbær i ferien.

SØTE SMÅ: Norske jordbær slik de skal være. Men i år har fuktig vær og råteproblemer skapt hodebry for flere bønder på Østlandet. Foto: Gorm Kallestad / NTB
SØTE SMÅ: Norske jordbær slik de skal være. Men i år har fuktig vær og råteproblemer skapt hodebry for flere bønder på Østlandet. Foto: Gorm Kallestad / NTB Vis mer
Publisert

Mens juni ble av det varme og tørre slaget, har nedbør preget store deler av Østlandet i juli. Det har stukket kjepper i hjulene både for de som håpet på late feriedager i sola og jordbærbøndene.

Hos Tor Gunnar Bjøre er det tett mellom plukkerne i åkeren. Avlinga burde vært på topp nå, hvis man ser på kalenderen. Dét er den imidlertid ikke.

- Det er vanskelig å si hvordan året ender, men noe toppår er det ikke snakk om i år, sier Bjøre.

- Et typisk råteår

Selv tok han over produksjonen etter sin far, som startet opp med jordbær på 70-tallet. I fjor gikk han i tillegg inn i vervet som leder for Norges Bærdyrkerlag.

Årets sesong har ikke vært den enkleste. Særlig én utfordring har vært vanskelig å bli kvitt.

- Det har vært veldig fuktig i juli, så det har medført en del råte. Den smitter veldig lett mellom plantene, så da må mye bær bare kastes. Vi plukker ut fortløpende, men det er vanskelig å bli kvitt råten. Det er et typisk råteår, og mye mer enn det har vært siste åra, forklarer Bjøre.

JORDBÆR: Om du har dårlig tid eller ønsker å gjøre ting mer effektivt når du skal bruke jordbær til pynt eller matlaging bør du sjekke ut disse tipsene! Programleder: Embla Hjort-Larsen. Video: Dennis Appelong Hagbru / Håvard Bjørnerem. Vis mer

Spriker i alle retninger

Landbruksdirektoratet melder i sin ukesrapport at det er ventet store mengder jordbær inn fra produsentene den kommende tida, med mindre været ødelegger kvaliteten.

Videre skriver de at det til dels er store sprik i prisene på jordbær, men at det samtidig også er store sprik i kvaliteten.

Bjøre forteller at det i tillegg til råteutfordringer har vært mye småbær denne sesongen. Dette var særlig merkbart i juni, da varmen slo til for fullt og jordbærene ble raskt modne.

HÅPER PÅ BÆRE TIDER: Jordbærsesongen har så langt ikke vært helt som Tor Gunnar Bjøre håpet på. Foto: Shad Madian / Dagbladet
HÅPER PÅ BÆRE TIDER: Jordbærsesongen har så langt ikke vært helt som Tor Gunnar Bjøre håpet på. Foto: Shad Madian / Dagbladet Vis mer

- Helt ideelt

Denne uka meldes det om oppholdsvær med gløtt av sol og over 20 grader for store deler av Østlandet. Det gir jordbærbonden håp om bedring i åkeren.

- Det er fint vær og litt høyere temperaturer som mangler nå. Det været som er meldt de kommende dagene er helt ideelt. Lettskyet, noen og tjue grader på dagen, kjølige netter og tørrere vær. Det kan bli veldig bra hvis det slår til, sier Bjøre.

Skulle mandagens vær, med byger og fuktig luft, dra seg utover i uka, ser det derimot dårligere ut både for kvaliteten og mengden bær.

- Da blir det nok fortsatt merkbart lite bær på markedet. Men sesongen er på ingen måte over etter denne uka, så det kan fortsatt ta seg opp, beroliger jordbærbonden.

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer