Regnet ødelegger jordbærsesongen:

- Mye må bare kastes

En fuktig juli har ført til råteproblemer for jordbærbøndene på Østlandet. Denne uka kan bli avgjørende for om du kan fråtse i norske jordbær i ferien.

SØTE SMÅ: Norske jordbær slik de skal være. Men i år har fuktig vær og råteproblemer skapt hodebry for flere bønder på Østlandet. Foto: Gorm Kallestad / NTB
SØTE SMÅ: Norske jordbær slik de skal være. Men i år har fuktig vær og råteproblemer skapt hodebry for flere bønder på Østlandet. Foto: Gorm Kallestad / NTB Vis mer
Publisert

Mens juni ble av det varme og tørre slaget, har nedbør preget store deler av Østlandet i juli. Det har stukket kjepper i hjulene både for de som håpet på late feriedager i sola og jordbærbøndene.

Hos Tor Gunnar Bjøre er det tett mellom plukkerne i åkeren. Avlinga burde vært på topp nå, hvis man ser på kalenderen. Dét er den imidlertid ikke.

- Det er vanskelig å si hvordan året ender, men noe toppår er det ikke snakk om i år, sier Bjøre.

- Et typisk råteår

Selv tok han over produksjonen etter sin far, som startet opp med jordbær på 70-tallet. I fjor gikk han i tillegg inn i vervet som leder for Norges Bærdyrkerlag.

Årets sesong har ikke vært den enkleste. Særlig én utfordring har vært vanskelig å bli kvitt.

- Det har vært veldig fuktig i juli, så det har medført en del råte. Den smitter veldig lett mellom plantene, så da må mye bær bare kastes. Vi plukker ut fortløpende, men det er vanskelig å bli kvitt råten. Det er et typisk råteår, og mye mer enn det har vært siste åra, forklarer Bjøre.

Spriker i alle retninger

Landbruksdirektoratet melder i sin ukesrapport at det er ventet store mengder jordbær inn fra produsentene den kommende tida, med mindre været ødelegger kvaliteten.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.