Skal få «sanksjonstips» av Iran:

- Mye tettere

Iran skal ha tilbudt seg å gi Russland råd om hvordan omgå sanksjoner. - Ingen slår Iran når det gjelder dette, sier norsk ekspert.

TETTE BÅND: Russlands president Vladimir Putin og Irans president Ebrahim Raisi under en tilstelning i Iran tidligere i år. Nå varsler de tettere samarbeid. Foto: Sputnik / Reuters / NTB
TETTE BÅND: Russlands president Vladimir Putin og Irans president Ebrahim Raisi under en tilstelning i Iran tidligere i år. Nå varsler de tettere samarbeid. Foto: Sputnik / Reuters / NTB Vis mer
Publisert

De massive vestlige sanksjonene har siden invasjonen tatt sikte på å svekke Russland og president Vladimir Putins krigsmaskin.

Varsler tettere samarbeid

Men det er langt fra alle som slutter seg til sanksjonene. Et land Russland har vendt seg mer mot siden 24. februar, er Iran.

Lørdag melder Kreml at de to landene er enige om å styrke samarbeidet innenfor handel, politikk og økonomi.

- Dette er land som har hatt et pragmatisk forhold i mange år. Men i det siste har de blitt klart mye tettere, sier NTNU-professor og Iran-ekspert Jo Jakobsen, til Børsen.

Han viser til at landet har forsynt Russland med våpen, blant annet med såkalte kamikaze-droner brukt i Ukraina.

Avis: Skal gi sanksjonsråd

Nå står Iran klare til å innvie Russland i sitt system for å omgå sanksjoner. Landet har tilbudt seg å dele sin ekspertise på området, forteller vestlige toppdiplomater til Politico.

Tøffe amerikanske sanksjoner gjennom en årrekke har gjort Iran til en ringrev i å unngå og dempe effektene av dem.

Iran har blant annet konstruert et parallelt univers av frontselskaper og kontoer i utenlandske banker - der finansinstitusjoner basert i Europa og USA er involvert.

Slik unndrar iranske selskaper seg internasjonal kontroll og kan dermed drive forretninger i utlandet.

Et frontselskap er altså et selskap opprettet for å dekke over tvilsom eller ulovlig aktivitet, eller for å kunne operere mer uhindret.

Istedenfor å selge oljen sin direkte til sluttkunden er den altså solgt via både ett, to og tre frontselskaper.

- Katt-og-mus-lek

Jakobsen påpeker at Russland kan en del om slik virksomhet fra før, og at det ikke er sikkert de trenger akkurat denne kunnskapen fra Iran.

- Men ingen slår Iran når det gjelder omgåelse av sanksjoner. Det har de i alle fall ti-tolv års knallhard trening, sier Jakobsen.

Titt og ofte avdekker amerikanerne slike frontselskaper. Mange i Emiratene, men også i land som Kina/Hongkong og Venezuela, ifølge professoren.

PROFESSOR: Ingen land er bedre enn Iran på å vri seg unna sanksjoner, ifølge Jo Jakobsen, professor ved NTNU. Foto: Elin Iversen / NTNU
PROFESSOR: Ingen land er bedre enn Iran på å vri seg unna sanksjoner, ifølge Jo Jakobsen, professor ved NTNU. Foto: Elin Iversen / NTNU Vis mer

- Iran har av nødvendighet de siste åra bygget opp en infrastruktur, det er en katt-og-mus-lek mot amerikanerne. Og i resten av forretnings- og forbryterverden er det er race hvor amerikanerne prøver å ta igjen Iran - men så ligger ofte Iran litt foran.

Jakobsen trekker paralleller til James Bond-universet.

- Det minner fryktelig mye om «Spectre» (Bond-film red.anm.). Det er veldig mye man ikke vet, som man prøver å finne ut av. Iran beveger seg i en skyggeverden.

Flytter olje på åpent hav

Iran var verdens fjerde største oljeeksportør da tidligere president Donald Trump trakk USA fra atomavtalen og gjeninnførte strenge sanksjoner mot landet i 2018.

Selv om USA fortsetter å svinge sanksjonspisken mot Midtøsten-landet, har de fortsatt en oljeeksport på 1 million fat per dag.

OLJE: Iran bruker skip-til-skip-lossing i åpent farvann for å levere olje under radaren. Illustrasjonsfoto: Angelos Tzortzinis / AFP
OLJE: Iran bruker skip-til-skip-lossing i åpent farvann for å levere olje under radaren. Illustrasjonsfoto: Angelos Tzortzinis / AFP Vis mer

Et knep Iran bruker er å laste over olje på andre skip på åpent farvann - slik at det når utenlandske havner sammen med annen olje - på den måten blir opphavet kamuflert.

Ifølge Jakobsen skjer dette ganske ofte, og det kan være relativt ukomplisert. Men av og til blir det oppdaget.

- Det er en pågående sak nå, med noen oljetankere i Indonesia. Flere tankere er involvert, hvor man losser det over, og så blandes det med det du kan kalle legitime oljekilder. Så vil det for kjøperen ikke være tydelig hvor denne oljen egentlig kommer fra.

Ved å slå av transponderne forsvinner skipene fra skipstrafikktjenesten MarineTraffic, påpeker han.

- Det gjør iranerne, og det har man gjort veldig mye av.

Dersom Moskva lykkes med å kopiere Irans triks for å unngå sanksjoner, kan det svekke innvirkningen sanksjonene har på landet - spesielt innenfor olje- og gassektoren, ifølge Politico.

Det kan gi Putin mye mer albuerom og tid til å fortsette krigen mot nabolandet.

- Bekymringsfullt

På spørsmål om Vesten bør være bekymret for potensialet som ligger i det russisk-iranske samarbeidet, svarer Jakobsen at et tettere samarbeid mellom de to isolert sett ikke er det man bekymrer seg mest for.

- Iran er dyktige til flere ting, men økonomisk og militært er de ikke viktigste landet. Men forholdet indikerer noe større - du får en klarere todeling av verden.

Man ser i større grad en rekke mindre økonomier og mindre land som bygger opp sin egen globale økonomiske og finansielle infrastruktur, påpeker professoren.

- Det er bekymringsfullt fra vestlig perspektiv at du får flere mektige land, som Russland, Iran og til dels Kina som da vender seg mer vekk fra de vestlige form for spilleregler. Og det er der Ukraina-krigen har skapt et enda klarere skille, sier Jakobsen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer