Skal få «sanksjonstips» av Iran:

- Mye tettere

Iran skal ha tilbudt seg å gi Russland råd om hvordan omgå sanksjoner. - Ingen slår Iran når det gjelder dette, sier norsk ekspert.

TETTE BÅND: Russlands president Vladimir Putin og Irans president Ebrahim Raisi under en tilstelning i Iran tidligere i år. Nå varsler de tettere samarbeid. Foto: Sputnik / Reuters / NTB
TETTE BÅND: Russlands president Vladimir Putin og Irans president Ebrahim Raisi under en tilstelning i Iran tidligere i år. Nå varsler de tettere samarbeid. Foto: Sputnik / Reuters / NTB Vis mer
Publisert

De massive vestlige sanksjonene har siden invasjonen tatt sikte på å svekke Russland og president Vladimir Putins krigsmaskin.

Varsler tettere samarbeid

Men det er langt fra alle som slutter seg til sanksjonene. Et land Russland har vendt seg mer mot siden 24. februar, er Iran.

Lørdag melder Kreml at de to landene er enige om å styrke samarbeidet innenfor handel, politikk og økonomi.

- Dette er land som har hatt et pragmatisk forhold i mange år. Men i det siste har de blitt klart mye tettere, sier NTNU-professor og Iran-ekspert Jo Jakobsen, til Børsen.

Han viser til at landet har forsynt Russland med våpen, blant annet med såkalte kamikaze-droner brukt i Ukraina.

Avis: Skal gi sanksjonsråd

Nå står Iran klare til å innvie Russland i sitt system for å omgå sanksjoner. Landet har tilbudt seg å dele sin ekspertise på området, forteller vestlige toppdiplomater til Politico.

Tøffe amerikanske sanksjoner gjennom en årrekke har gjort Iran til en ringrev i å unngå og dempe effektene av dem.

Iran har blant annet konstruert et parallelt univers av frontselskaper og kontoer i utenlandske banker - der finansinstitusjoner basert i Europa og USA er involvert.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer