Verdens eldste bank

Mystisk banksjefdød etterforskes på nytt

Døde under mystiske omstendigheter i 2013. Nå skal saken granskes på nytt.

VERDENS ELDSTE BANK: Skandalene har kommet på løpende bånd for den over 500 år gamle banken. Nå skal politiet gjenåpne saken der en sjef ble funnet død. Foto: Stefano Rellandini / Reuters / NTB
VERDENS ELDSTE BANK: Skandalene har kommet på løpende bånd for den over 500 år gamle banken. Nå skal politiet gjenåpne saken der en sjef ble funnet død. Foto: Stefano Rellandini / Reuters / NTB Vis mer
Publisert

Verdens eldste bank, italienske Monte dei Paschi (MPS), har hatt store problemer i over et tiår.

Siden finanskrisen i 2008 har skandalene kommet på løpende bånd. Tapene banken har pådratt seg siden 2008 skal være på så mye som 21 milliarder euro - over 200 milliarder norske kroner.

Nå er også banken et mulig drapsåsted, melder The Telegraph.

Funnet død

I kjølvannet av den økonomiske kollapsen tok bankens sjefer i bruk alle midler, tilsynelatende også ulovlige, for å holde liv i banken.

I 2013 ble bankledelsen politietterforsket, mistenkt for å gjemme stadig større tap fra myndigheter og aksjonærer. Det førte seinere til at 13 ansatte i flere banker ble dømt til fengselsstraff.

Noen måneder etter politietterforskningen startet, ble MPS' kommunikasjonsdirektør, David Rossi, funnet død i en bakgate utenfor det åpne kontorvinduet sitt i bankens hovedkvarter.

Den gang konkluderte politi og påtalemyndighet raskt med at det dreide seg om et selvmord.

Kritiserer etterforskningen

Rossis familie har hele veien kritisert det de mener er en mangelfull etterforskning og stilt spørsmål ved om han faktisk tok livet sitt.

De hevder gjenstander fra åstedet ikke ble ordentlig undersøkt, og mener politiet ikke analyserte blodflekker på klærne og papirlommetørklær.

Kun ett av byggets tolv overvåkningskameraer ble gjennomgått, og det ble ikke gjort tilstrekkelige analyser av skadene på Rossis kropp, hevder de videre.

Truet med varsling

To dager før sin død sendte Rossi en e-post til en av bankens toppsjefer, der han varslet om å fortelle myndighetene alt han visste om tildekkingen av bankens enorme pengetap.

Ifølge The Telegraph skal det ha vært en sammensvergelse blant flere av bankens toppsjefer, i tillegg til myndighetspersoner og journalister - der de i hemmelige møter har gått sammen om å ikke si noe om bankens ulovligheter.

Ny etterforskning

Nå skal politiet etterforske dødsfallet på nytt. En rekke funn i etterforskningen skal så tvil om at Rossi faktisk tok sitt eget liv, ifølge avisa.

Det ble først antatt at Rossi døde av et fall fra kontoret sitt i en av byggets lavere etasjer, men skadene skal tyde på et fall fra en større høyde.

Fallet ble fanget av et overvåkningskamera, men måten han falt på skal være uvanlig i forbindelse med selvmord. Politiet har gjennomført en rekonstruksjon av fallet i håp om å løse mysteriet.

Det skal også være tegn på at han kan ha blitt utsatt for vold av en annen person. Funn av maling og lakk på skoene hans stemmer med materiale brukt til oppussing i de øverste etasjene av bygget - som ikke gjaldt i etasjen der han hadde kontor.

Et anrop til telefonen hans skal også ha blitt besvart etter hans antatte dødstidspunkt. Det spekuleres også på om klokka hans, som ble funnet et stykke fra liket, kan ha falt i bakken en stund etterpå.

MPS har ikke ønsket å kommentere saken mens politietterforskningen pågår.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer