Mystisk gigabeløp ble plutselig flyttet

I sju år hadde bitcoin-formuen ligget urørt. Så flyttet den på seg.

GIGAFORMUE: Bitcoin-formuen verdt flere milliarder norske kroner ble flyttet torsdag i forrige uke. Foto: REX / NTB
GIGAFORMUE: Bitcoin-formuen verdt flere milliarder norske kroner ble flyttet torsdag i forrige uke. Foto: REX / NTB Vis mer
Publisert

Bitcoins til en verdi av nesten én milliard dollar ble nylig flyttet helt plutselig for første gang siden 2013.

Den gigantiske Bitcoin-formuen er ikke en hvilken som helst formue: Den er knyttet til markedsplassen Silk Road på det mørket nettet, som har blitt omtalt som Amazon eller Ebay for narkotikahandel, ifølge CNBC.

Fikk livstidsstraff

Silk Road ble stengt ned i 2013, men skal på det meste ha tiltrukket seg opp mot 150 000 kjøpere, som kjøpte varene til rundt 4000 leverandører. Totalt skal det ha blitt solgt narkotika og andre ulovlige varer for 183 millioner dollar over en periode på to år.

Men i 2013 ble altså Silk Road tatt ned av FBI, og mannen som skapte det, Ross Ulbricht, ble i 2015 dømt til to livstidsstraffer for sin rolle i å skape og drive markedsplassen.

Under rettssaken erkjente den da 31 år gamle Ulbricht at han grunnla nettstedet, men han nektet for å ha gjort noe ulovlig.

Han avviste også at han var drevet av grådighet.

- Jeg ønsket å gi folk makt til å gjøre egne valg i livene sine og gi dem privatliv og anonymitet, hevdet han.

Store summer

I forbindelse med nedstengningen av markedsplassen beslagla FBI også 174 000 Bitcoins fra Ulbricht. Det var på det tidspunktet verdt 105 millioner dollar, og de skal etter hvert ha blitt solgt.

Men det var flere penger å hente, ifølge Tom Robinson, grunnlegger av kryptoanalysefirmaet Elliptic.

Ifølge ham antar man at Silk Road dro inn rundt 614 000 Bitcoins. Spørsmålet da er: Hvor er det blitt av de 440 000, som nå er verdt rundt 6 milliarder dollar, politiet ikke har fått fingrene i.

Og da står vi ved en mystisk bitcoin-transaksjon forrige uke.

Bitcoins flyttet

Siden april 2013 har nesten 70 000 bitcoins har befunnet seg på en adresse.

På den tiden har verdien mangedoblet seg ettersom bitcoins verdi stadig har økt, og den nåværende verdien skal være på rundt 9,7 milliarder norske kroner.

En anselig sum, som altså har fått ligge i fred i over sju år, fram til torsdag kveld i forrige uke.

Da ble hele summen flyttet til en ny Bitcoin-adresse, ifølge Robinson i Elliptic.

- Gjennom en blokkjedeanalyse kan vi fastslå at disse pengene sannsynligvis stammer fra Silk Road. De forlot Silk Road-lommeboka 6. mai 2012 da de var verdt rundt 350 000 dollar og ble siden liggende urørt et år før de ble flyttet i april 2013, sier Robinson til The Guardian.

Kryptert fil i hackermiljø

På sin egen blogg går han mer i dybden. Han forklarer at de 69 369 Bitcoinene lå på adressen med det klingende navnet «1HQ3Go3ggs8pFnXuHVHRytPCq5fGG8Hbhx»(heretter omtalt som 1HQ), som var den fjerde rikeste adressen i hele bitcoin-universet.

Ifølge Robinson er adressen også bemerkelsesverdig fordi en kryptert fil, som angivelig skal inneholde kryptografiske nøkler man trenger for å få tak i Bitcoinene, har sirkulert i hackerforumer de siste året.

«Dersom filen er ekte ville det å knekke passordet til filen gjøre at man kan flytte disse bitcoinene», skriver Robinson.

Så er spørsmålet hvem som nå har flyttet de enorme verdiene. Det har ikke Robinson svaret på.

«Det kan være Ulbricht eller en av Silk Road-leverandørene som nå flytter pengene sine. Imidlertid virker det lite sannsynlig at Ulbricht vil være i stand til å gjennomføre en bitcoin-transaksjon fra fengselet», skriver Robinson, og fortsetter:

«Alternativt kan den krypterte lommebokfilen ha vært ekte, og at passordet nå er knekt - slik at bitcoinene kan flyttes».

Han ber nå de som driver med valutaveksling om å være på vakt mot valuta som kommer fra de nevnte adressene.

Tror ikke det er mystisk

Der Robinson framstiller transaksjonen som noe mystisk, var ikke den norske bitcoin-eksperten, Bjørn Bjercke - som har blitt omtalt som «Mr. Bitcoin Norge» - like sikker på at det som skjedde var så veldig oppsiktsvekkende.

EKSPERT: Bjørn Bjercke. Foto: Privat
EKSPERT: Bjørn Bjercke. Foto: Privat Vis mer

For det første var Bjercke overbevist om at det var FBI som satt på de omtalte verdiene.

Dessuten er det å flytte bitcoins fra en adresse til en annen alt annet enn oppsiktsvekkende, ifølge den norske eksperten.

- Jeg er egentlig ikke sikker på om det er så mystisk. Å flytte bitcoins som har ligget på en wallet (lommebok) i sju år vil jeg si er normal oppførsel. Jeg gjør det stadig vekk med mine egne bitcoins, nå har ikke jeg så mye da, men jeg bytter konto hver sjette måned. Det er bare en sikkerhetsmekanisme, sier Bjercke.

- Så da kan man si at det var på høy tid at de ble flyttet da?

- Det var på høy tid, ja. Det er nok mer av grunnlaget for at det flyttes, spesielt om det har vært flere diskusjoner om at det finnes informasjon om denne private nøkkelen. Om den informasjonen finnes eller ikke har ikke så mye å si, men om man bare flytter pengene så er problemet ute av verden.

- Får et veksleproblem

For, påpeker Bjercke, skulle det være noen andre enn for eksempel FBI som sitter på verdiene, vil det være svært vanskelig å få dem ut av kryptovalutauniverset.

- De får et problem med å veksle dem. Dette er kontoer som står på veldig mange svartelister hos vekslere rundt i verden. Måten å få dette ut i nasjonal valuta er egentlig å selge dem på gata rett og slett, sier Bjercke, som påpeker at det kan være helt legitime grunner til å flytte bitcoinene.

- Er du advokaten til Ulbricht eller FBI så har du en legitim grunn til å flytte dem. Jeg har hele tiden trodd at FBI sitter med alle pengene der, og at de ønsker å styrke sin sikkerhet, som følge av at det kanskje har kommet informasjon på avveie, det er veldig legitimt.

Beslag

Etter at Børsen intervjuet Bjercke kom det nyheter fra USA. Da annonserte det amerikanske justisdepartementet at de 3. november hadde beslaglagt bitcoinene på adressen 1HQ.

- Den vellykkede rettsaken mot Silk Roads grunnlegger i 2015 etterlot millionspørsmålet: Hvor tok pengene veien? Beslaget i dag besvarer delvis det spørsmålet. En million dollar av disse kriminelle pengene er i USAs besittelse, skriver justisdepartementet i en pressemelding.

Ifølge Justisdepartementet var bitcoinene koblet til «person X», som hadde «hacket pengene fra Silk Road».

Dette skal være det største kryptovalutabeslaget noen sinne, ifølge Reuters.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer