Mystisk riking-fikser: - Ikke en superstjerne

Jared Birchall blir omtalt som Elon Musks «hemmelige høyre hånd». I motsetning til sin mye omtalte sjef går han under radaren til de fleste.

I KULISSENE: Jared Birchall er en av mennene bak Elon Musk. Bildet er tatt 4. desember 2019 i Los Angeles, da Birchall måtte møte i rettssaken der Musk var tiltalt for æreskrenkekelse etter at han refererte til en britisk hule-ekspert som «pedo guy» på Twitter. Foto: Patrick T. Fallon/Bloomberg/Getty Images
I KULISSENE: Jared Birchall er en av mennene bak Elon Musk. Bildet er tatt 4. desember 2019 i Los Angeles, da Birchall måtte møte i rettssaken der Musk var tiltalt for æreskrenkekelse etter at han refererte til en britisk hule-ekspert som «pedo guy» på Twitter. Foto: Patrick T. Fallon/Bloomberg/Getty Images Vis mer
Publisert

Tesla-gründer Elon Musk har skapt overskrifter verden over i det siste.

Det nådde en topp i slutten av april, da han varslet oppkjøp Twitter, som blant annet fikk russerne til å reagere.

Fredag ble det derimot kjent at avtalen inntil videre er satt på vent, i påvente av en beregning av hvor mange falske brukerkontoer som finnes på plattformen.

Musk kan skryte med å for tida ha verdens største formue. Og for å håndtere de enorme verdiene, og oppkjøp av selskaper som Twitter, har han flere folk bak seg.

Blant annet blir Jared Birchall (47) av flere medier omtalt som Tesla-eierens «hemmelige høyre hånd».

UKNUSELIG: Da Elon Musk stod på scenen i California og lanserte Teslas nye pickup «Cybertruck», gikk ikke ting helt etter planen. Video: Tesla. Reporter: Elias Kr. Zahl-Pettersen Vis mer

Musks innerste sirkel

Ifølge Bloomberg har Birchall vært tilknytta Musk de siste seks årene. Han skal ha håndtert alt fra å fikse lån, selge hus, grave fram sensitive opplysninger og ansette livvakter for den profilerte gründeren, og skal være en av de viktigste menneskene i Musks innerste sirkel.

Birchall skal være den som leder Musks familieselskap Excession, og skal være en viktig bidragsyter i gründerens Twitter-raid.

Han er også oppført som administrerende direktør i Neuralink, Musks hjerneimplantatselskap, men hva slags rolle han faktisk har i selskapet er derimot uklart.

At Birchall har en stor rolle i Musks forretninger, og står nærme Musk på flere måter, er det mange ting som tyder på. Ifølge The Wall Street Journal skal han for eksempel nylig ha skrevet en tekstmelding til en medarbeider der han omtalte Musks syn på Twitters avgjørelse om å stenge Donald Trump ute av tjenesten deres.

«Han er sterkt uenig i sensurering. Spesielt for en sittende president. Sinnsykt», skrev han, ifølge avisa.

«Ikke en superstjerne»

Men hvem er denne tilsynelatende skjulte fikseren?

Birchall har utdannelsen sin fra Brigham Young-universitetet i Utah, som har en sterk religiøs tilknytning. Rett etter endt utdannelse i 1999 starta han i Goldman Sachs Group, før han like etter, i år 2000, begynte å jobbe med formuesforvaltning for privatpersoner i Merrill Lynch i Los Angeles.

Han skal derimot ha fått fyken fra Merrill Lynch etter å ha sendt korrespondanse til en klient uten ledelsens godkjenning, ifølge Bloomberg.

I 2010 starta Birchall å jobbe i storbanken Morgan Stanley. En kilde som jobba i banken på daværende tidspunkt, beskriver ham til avisa som en som «ikke var en superstjerne, men som var god til å forvalte de rikes formuer».

Og skal vi tro tallene, kan de se ut som om avisas kilde har rett. Ifølge Forbes har nemlig Musk en formue på svimlende 223 milliarder dollar, drøye 2 200 milliarder norske kroner, som gjør han til verdens rikeste mann.

I 2020 steg formuen drastisk, fra 24 milliarder til 151 milliarder i 2021, og har bare fortsatt å øke.

Det var i 2016 at Birchall forlot Morgan Stanley for å hjelpe Elon Musk med å lage familieselskapet Excession. Selskapet forvalter Musks enorme formue, i tillegg til Musks personlige forhold, som eiendommer og reiser.

Ulike liv

Men selv om det ser ut til at Musk og Birchall har et godt samarbeid, lever de to ganske så forskjellige liv.

Mens Musk har vært gift tre ganger, riktignok to av dem med samme kvinne, er Birchall mormoner. Han er bosatt i Texas, og skal ha kjøpt familiehuset han bor i i Austin i 2020 for 2,25 millioner dollar, cirka 21 millioner norske kroner, ifølge Bloomberg.

Og mens den mye omtalte rikingen har over 90 millioner følgere på Twitter, og til stadighet twitrer og er ute i media, har ikke Birchall twitret en eneste gang. Han har en profil på tjenesten, men følger kun 40 profiler, inkludert Musk og alle selskapene han eier.

På Facebook har han derimot vært mer aktiv: Der har han delt et bilde av seg selv, sin kone og deres fem barn, og oppdateringer fra mormoner-kirken The Church of Jesus Christ of Latter-day Saints.

Brukte falskt navn

Men til tross for Birchalls religiøse tilknytning er han tilsynelatende ikke redd for å gå originale veier for å nå målene sine.

I 2018 var Musk tiltalt for æreskrenkelser etter å ha omtalt en britisk hule-ekspert som «pedo guy», noe han senere ble frikjent for. Uttalelsen kom etter at både Musk og hule-eksperten var involvert i redningsaksjonen av et fotball-lag som ble fanget i en hule i juni 2018, som fikk oppmerksomhet verden over.

I rettsaken måtte Birchall møte opp for å forklare seg. Da kom det fram fram at han hadde brukt psydonymet James Brickhouse til å hyre en mann som hevdet å være privatetterforsker til å finne informasjon om Musks anklager.

Birchall sa da at han hadde brukt aliaset flere ganger tidligere til å gjøre ulike ting for Musk, som å planlegge reiser og kjøpe et webdomene.

De siste årene skal Birchall ha hatt en stor rolle i Musks veldedige prosjekter. Musks private stiftelse har blant annet de siste årene gitt støtte til covid 19-forskning, som Birchall skal ha håndtert.

Én av forskerne som har mottatt hele 2,5 millioner dollar fra stiftelsen, Dan Barouch, beskriver Birchall som «perfekt hyggelig», ifølge Bloomberg. Men når det gjelder Musk og Birchalls forhold til hverandre, svarer han mer kryptisk:

- Det korte svaret er at jeg ikke helt vet hvordan Musks stiftelse fungerer.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer