Mystisk russer okkuperer byggeplass

En russisk diplomat har slått seg ned i et skur på en byggeplass nær nasjonalforsamlingen i Canberra. Han går rundt på tomta i joggebukser og røyker, og kan kreve diplomatisk immunitet om noen vil kaste ham ut.

UTE PÅ TUR: Hvem mannen som har slått seg ned på byggeplassen er, vites ikke. Foto: Yoann Cambefort/AFP/NTB
UTE PÅ TUR: Hvem mannen som har slått seg ned på byggeplassen er, vites ikke. Foto: Yoann Cambefort/AFP/NTB Vis mer
Publisert

En enslig russer, iført solbriller og joggebukse, har okkupert en byggeplass i Australia, skriver en rekke internasjonale medier.

Byggeplassen han oppholder seg på er der Russlands nye ambassade egentlig skulle ligge. Men siden det ligger bare 400 meter fra Parliament House, nasjonalforsamlingen i Canberra, har australske myndigheter satt ned foten.

Australsk etterretning frykter nemlig at en bygning på den tomta vil kunne brukes til å spionere på de folkevalgte.

Det har ikke gått i god jord i Kreml.

LUKSUS? I dette skuret skal russeren holde til. Foto: Yoann CAMBEFORT/AFP/NTB
LUKSUS? I dette skuret skal russeren holde til. Foto: Yoann CAMBEFORT/AFP/NTB Vis mer

Bor i et skur

Russland fikk egentlig tillatelse til å bygge ambassade på tomta, men i forrige uke vedtok nasjonalforsamlingen en lov som innebærer at leieforholdet opphører og at byggeaktiviteten må stanses.

Siden har den enslige russeren, iført solbriller og joggebukse, okkupert byggeplassen, mens den russiske ambassaden gjør et siste forsøk på å få vedtaket omgjort.

Mannen bor i et lite skur, omgitt av bygningsmaterialer og ugress.

Australske kilder opplyser at mannen er diplomat, og han vil dermed kunne kreve diplomatisk immunitet dersom australsk politi går inn for å hente ham ut med makt.

Australias regjering kan imidlertid erklære den russiske diplomaten for persona non grata, noe som vanligvis innebærer at vedkommende får 48 timers frist til å forlate landet. Dersom han nekter, kan han bli pågrepet.

- FAKTALØS: Under en pressekonferanse torsdag 1. desember gikk Russlands utenriksminister, Sergej Lavrov, hardt ut mot Natos generalsekretær Jens Stoltenberg. Video: Reuters Vis mer

- Vil unngå et slikt scenario

Dersom dette skjer, vil Russland rett nok kunne plassere en annen diplomat på tomta. Prosessen må da gjentas.

- Jeg tror nok regjeringen vil være ivrig på å unngå et slikt scenario, sier Don Rothwell, en ekspert på internasjonal lov knyttet til Australian National University.

Russland hevder å ha brukt nærmere 60 millioner kroner på tomta siden de fikk leie den i 2008, men foreløpig er det bare gjerdet rundt og en bygning som står ferdig. Ifølge planen skal ambassadekomplekset bestå av flere bygninger.

Australsk politi har nå tatt oppstilling utenfor gjerdet rundt tomta, og statsminister Anthony Albanese lover at striden vil bli løst. Hvordan den skal løses sier han ingenting om.

- Australia vil stå opp for våre verdier og for vår nasjonale sikkerhet. En fyr som står i kulden på gresset i Canberra er ikke en trussel mot vår nasjonale sikkerhet, sa den australske statsministeren Anthony Albanese under en pressekonferanse fredag.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer