Mystisk stunt: Nå innrømmer han

Milliardær Christian Ringnes avslører at han har hatt en finger med i spillet i stuntet som «hele» Oslo har pratet om.

Søndag dukket en hvalross-statue opp i havnebassenget ved Operaen i Oslo, men hvem som plasserte den der var et mysterium. Foto: NTB. Video: Ulf Myrvold. Reporter: Anabelle Bruun/Dagbladet TV Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Flink og seriøs kunstner, bra underliggende budskap og en fin historiefortelling.

Slik begrunner milliardær Christian Ringnes sitt engasjement og bidrag til et bredt omtalt mysterium de siste dagene. Natt til mandag ble nemlig en hvalross-statue sjøsatt like ved Operaen i Oslo.

Stuntet har fått mange til å sperre opp øynene - og utløst et skred av spørsmål.

For hvordan havnet statuen i havnebassenget? Hvem står bak? Hvordan ble den finansiert? Og er det en Freya-statue?

Søndag dukket en hvalross-statue opp i havnebassenget ved Operaen i Oslo, men hvem som plasserte den der var et mysterium. Foto: NTB. Video: Ulf Myrvold. Reporter: Anabelle Bruun/Dagbladet TV Vis mer

Én som sitter på alle svarene, er ingen ringere enn Ringnes, som for øvrig er en av Norges mest profilerte kunstsamlere.

- Jeg ble kontaktet av kunstneren med spørsmål om jeg kunne bidra til å realisere skulpturen, og det ville jeg gjerne, skriver Ringnes i en e-post til Børsen.

Til ettertanke

- Hvordan har du rent konkret bidratt?

- Med noen økonomiske midler og praktisk hjelp til å få transportert og sjøsatt Freya-skulpturen.

Stuntet har skapt særlig hodebry for kommunens ansatte. Oslo kommune opplyser at de ikke visste om statuen før den fikk oppslag i mediene - ei heller at det var kommet søknad eller gitt godkjennelse til gjennomføringen.

FREYA: Hvalrossen har fått mye oppmerksomhet i sommer, da hun har vært på jevnlige besøk forskjellige steder i Oslofjorden. Vis mer

Det har visstnok en symbolsk verdi.

- I en av våre samtaler dalte ideen om en midlertidig plassering i sjøen ned i meg, uten offentlige tillatelser, på akkurat samme måte som den levende Freya kom til Oslofjorden, forklarer Ringnes.

- Ubeleilig

Ifølge Dagsavisen er det initiativtakerne bak innsamlingsaksjonen til en Freya-statue som står bak. Det vil si Erik Holm, kunstner Astri Tonoian - og Ringnes.

- Hva er budskapet?

- Hvordan skal vi håndtere det som er ubeleilig for oss, men som har egen verdi? Skal det/dem som ikke passer inn tas av dage, eller skal man bestrebe seg for å finne mer humane og konstruktive løsninger, spør Ringnes.

- Ønsket at hun levde

Hvalrossen Freya ble som kjent avlivet 14. august i fjor. Ifølge Fiskeridirektoratet var begrunnelsen flere farlige situasjoner fordi folk ikke fulgte anbefalingen om å holde avstand til det rundt 600 kilo tunge sjøpattedyret i Oslofjorden.

Beslutningen om å avlive Freya skapte imidlertid voldsomt engasjement og stor debatt. Ringnes forklarer at han gjerne skulle sett et annet utfall.

- Jeg hadde ønsket at hun fortsatt levde, enten i Oslofjorden eller fraktet annensteds.

- Kunne blitt ramaskrik

- Hvordan mener du saken burde blitt håndtert?

- Jeg er usikker på hvor stor den reelle risikoen var og mener man kunne sett det litt mer an. Hvis risikoen viste seg uakseptabelt høy, ville jeg prøvd å frakte henne til et mindre befolket sted. Men jeg skal innrømme at vurderingen ikke er enkel, sier forretningsmannen og fortsetter:

- Hadde mennesker blitt skadet av Freya, ville det sikkert blitt et ramaskrik og utskjelling av ansvarlig myndighet. Det er nettopp dette dilemmaet som gjør skulpturen interessant utover seg selv.

- Hva tenker du om at kommunen reagerer?

- Det skulle bare mangle. Selv om det i denne saken er et poeng at skulpturen kom som Freya, uten varsel og uten tillatelser, er det klart kommunen må reagere. De skal tross alt sørge for byens lov og orden.

Bare en kopi

Hvalross-statuen er foreløpig plassert på en flytebrygge. Skulpturen er riktignok en kopi og etter planen skal den virkelige statuen avdukes på Kongen Marina - også kjent som «Freyas territorium» - om få dager.

- Jeg mener skulpturen både har symbolverdi og er kunstnerisk sterk.

Ringnes utelukker samtidig ikke at det kan komme negative reaksjoner.

- Ja, det er ikke til å unngå. Både fordi det hersket stor uenighet om Freyas skjebne, og fordi stuntet i seg selv kan oppleves provoserende. Men forhåpentlig er det flere positive enn negative reaksjoner, de jeg har fanget opp så langt tyder på det.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer