Mystisk villa vekker oppsikt

Herskapshuset får ekspertene til å klø seg i hodet.

HISTORISK SUS: Herskapsvilla i Skien kan potensielt nå salgsrekord dersom eier får et bud til prisantydning. Foto: Morten Synnestvedt
HISTORISK SUS: Herskapsvilla i Skien kan potensielt nå salgsrekord dersom eier får et bud til prisantydning. Foto: Morten Synnestvedt Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Det er som å tre inn i en annen tidsepoke, sier advokat og megler Siri Kristin Karlsen i Advokatfirmaet Siri K. Karlsen AS til Børsen.

To og en halv time utenfor Oslo står et historisk herskapshus som har tiltrukket seg voldsom interesse den siste tida.

Den ærverdige villaen på Skotfoss i Skien blir presentert som «en drøm fra en svunnen tid». Forbi smijernsporten, og inn hovedøra består huset av 31 rom - alle med særdeles iøyenfallende interiør.

ANTIKVITETER: Det går en tydelig rød tråd gjennom huset rent interiørmessig. Foto: Morten Synnestvedt
ANTIKVITETER: Det går en tydelig rød tråd gjennom huset rent interiørmessig. Foto: Morten Synnestvedt Vis mer

- Kan berøre

Boligen, som tidligere har tilhørt kontorsjefer og direktører på Skotfoss Bruk, blir nå forsøkt solgt til 18 millioner kroner. Dermed kan villaen bli den dyreste privatboligen som noensinne er solgt i Skien, opplyser megler.

Nåværende eiere har selv brukt boligen som familiehjem i 18 år. Underveis er det lagt ned uttallige timer på restaurering og bevaring.

TRAPPEGALLERI: Nåværende eier har brukt uttallige timer på restaurering. Foto: Morten Synnestvedt
TRAPPEGALLERI: Nåværende eier har brukt uttallige timer på restaurering. Foto: Morten Synnestvedt Vis mer
OVER 30 ROM i HUSET: Det er en familie som har bodd i villaen de siste 18 åra. Nå håper de å finne nye eiere. Foto: Morten Synnestvedt
OVER 30 ROM i HUSET: Det er en familie som har bodd i villaen de siste 18 åra. Nå håper de å finne nye eiere. Foto: Morten Synnestvedt Vis mer

- Vi tror eiendommen kan berøre og fange mange ulike interessenter. Noen vil trigges av det historiske elementet, mens andre vil falle for interiør og arkitektur i boligen, sier Karlsen.

Ukjent element

Ved siden av det historiske suset, er det enkelte detaljer som gir boligen en dose mystikk. Ifølge NRK kan verken historielag, eier, eller landets fremste eksperter innen arkitekturhistorie slå fast hvem som er arkitekt eller når praktvillaen opprinnelig sto ferdig.

- Vi har forsøkt å finne svar ved hjelp historikere, og gjennom søk hos kommunen, men vi har bare tegningene. Og de er ikke signert av en arkitekt, forklarer Karlsen til Børsen.

KLASSISK: Byggeåret er ikke nøyaktig tidfestet, men er i henhold til dokumentasjon fra Skien kommune satt til cirka 1900-1924, ifølge annonsen. Foto: Morten Synnestvedt
KLASSISK: Byggeåret er ikke nøyaktig tidfestet, men er i henhold til dokumentasjon fra Skien kommune satt til cirka 1900-1924, ifølge annonsen. Foto: Morten Synnestvedt Vis mer

- Er mangelen på den informasjonen en fordel eller ulempe, tror du?

- Jeg tror ikke det spiller noen rolle. Eiendommen har vakt stor oppsikt, og har fanget interessen til mange. Så langt er annonsen besøkt av over 140 000.

Fordelt over 528 kvadratmeter har huset både treningsrom, vinkjeller, og et eget hjemmekinorom.

Ifølge annonsen er villaen også omgitt av en tomt på tre mål - og har utsikt over to vannspeil, samt det som en gang var Nord-Europas største papirfabrikk.

- Det er et fantastisk fint sted, og nåværende eier har trivdes utrolig godt. Nå er de imidlertid på et stadie i livet der det føltes naturlig å flytte. Håpet er derfor at noen andre med lidenskap for eiendommen vil ta over.

KJØPE?: En boligannonse i Sydney har tatt verden med storm den siste tida, og nei, det er ikke det flotte badebassenget som er årsaken. Video: LJ Hooker. Klipp: Ørjan Ryland / Dagbladet Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer