Mystisk yacht kan være Putins

Superyachten «Scheherazade» har vakt myndighetenes interesse, men eieren har vært vanskelig å oppdrive.

PUTIN-TEGN: Flere ting skal forbinde Putin og denne superyachten, som ligger til havn i Italia. Foto: Gaia Pianigiani/New York Times/NTB
PUTIN-TEGN: Flere ting skal forbinde Putin og denne superyachten, som ligger til havn i Italia. Foto: Gaia Pianigiani/New York Times/NTB Vis mer
Publisert

Vesten kaster sanksjoner etter Russland og dets innflytelsesrike borgere i forbindelse med invasjonen av Ukraina. Det betyr at det er jaktsesong på russiske oligarkers verdier i utlandet.

En stor del av landets oligarkflåte har fått eiendeler og midler fryst, og de er nektet adgang til land hvor de har luksuseiendommer.

Myndighetene har også beslaglagt flere oligark-yachter og snuser på flere. Samtidig har båtene fått fart på seg mot havner som anses som trygge for sanksjoner.

Oligarkene har ikke nødvendigvis for vane oppgi sitt eget navn på eiendommer, og derfor har håndhevelsen av straffetiltakene blitt noe utfordrende. Man kan nemlig ikke bare beslaglegge en gigantisk yacht uten at man har slått fast at eieren faktisk er en sanksjonert person.

Skjult eier

I havna Marina di Carrara i Toscana i Italia har derfor luksusyachten «Scheherazade» vakt oppsikt. Med en prislapp på over seks milliarder norske kroner er den blant verdens største og dyreste.

Den ble bygget i 2020 og seiler under flagg fra Cayman Islands - et velkjent skatteparadis. Det er registrert under et skallselskap, Bielor Assets Ltd, som er opprettet i et annet skatteparadis - Marshalløyene.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer