Mystisk yacht kan være Putins

Superyachten «Scheherazade» har vakt myndighetenes interesse, men eieren har vært vanskelig å oppdrive.

PUTIN-TEGN: Flere ting skal forbinde Putin og denne superyachten, som ligger til havn i Italia. Foto: Gaia Pianigiani/New York Times/NTB
PUTIN-TEGN: Flere ting skal forbinde Putin og denne superyachten, som ligger til havn i Italia. Foto: Gaia Pianigiani/New York Times/NTB Vis mer
Publisert

Vesten kaster sanksjoner etter Russland og dets innflytelsesrike borgere i forbindelse med invasjonen av Ukraina. Det betyr at det er jaktsesong på russiske oligarkers verdier i utlandet.

En stor del av landets oligarkflåte har fått eiendeler og midler fryst, og de er nektet adgang til land hvor de har luksuseiendommer.

Myndighetene har også beslaglagt flere oligark-yachter og snuser på flere. Samtidig har båtene fått fart på seg mot havner som anses som trygge for sanksjoner.

Oligarkene har ikke nødvendigvis for vane oppgi sitt eget navn på eiendommer, og derfor har håndhevelsen av straffetiltakene blitt noe utfordrende. Man kan nemlig ikke bare beslaglegge en gigantisk yacht uten at man har slått fast at eieren faktisk er en sanksjonert person.

Skjult eier

I havna Marina di Carrara i Toscana i Italia har derfor luksusyachten «Scheherazade» vakt oppsikt. Med en prislapp på over seks milliarder norske kroner er den blant verdens største og dyreste.

YACHT: Familien klarer ikke å kontrollere seilbåten, så de krasjer rett inn i den enorme yachten til Andrey Melnichenko. Vis mer

Den ble bygget i 2020 og seiler under flagg fra Cayman Islands - et velkjent skatteparadis. Det er registrert under et skallselskap, Bielor Assets Ltd, som er opprettet i et annet skatteparadis - Marshalløyene.

Av verdens 14 superyachter over 140 meter er den den eneste som ikke har offentlig kjent eier.

Det var derfor snakk om eieren kunne være en milliardær fra Midtøsten, en russisk superriking eller president Vladimir Putin selv om eide båten. Yachtens britiske kaptein, Guy Bennett-Pearce, har imidlertid avvist dette.

- Jeg har aldri sett ham og han har aldri vært på yachten, sa kapteinen til New York Times forrige uke.

Han hevdet samtidig at eieren ikke var sanksjonert.

PUTIN PÅ YACHT: Her venter Putin på Hviterusslands president Aleksandr Lukasjenko på en yacht i Sotsji i fjor sommer. Hvilken yacht det dreier seg om er ukjent. Foto: Sergej Ilyin/Zyma Press/Kreml/NBT
PUTIN PÅ YACHT: Her venter Putin på Hviterusslands president Aleksandr Lukasjenko på en yacht i Sotsji i fjor sommer. Hvilken yacht det dreier seg om er ukjent. Foto: Sergej Ilyin/Zyma Press/Kreml/NBT Vis mer

Peker på Putin

Samme avis har imidlertid ikke latt seg stoppe der, og Putin-spekulasjonene har nå fått mer vind i seilene.

De skriver nemlig at amerikanske myndigheter etterforsker eierskapet til yachten, og at de har indikasjoner på at den er assosiert med Russlands president. De siterer ikke-navngitte kilder. Hvilken informasjon som peker på dette er ikke kjent.

New York Times skriver imidlertid at både Putin og «Scheherazade» hadde flere turer til samme sted i 2020 og 2021 - nærmere bestemt den russiske turistperla Sotsji.

KJEMPEBESLAG: Italiensk finanspoliti stopper en seil-yacht og gjør enorme beslag den 8. juni 2021. VIDEO: AP REPORTER: Vegard Krüger / Dagbladet Vis mer

Det er nå opp til italienske myndigheter å avdekke eventuelt russisk eierskap. De må kunne slå fast et reelt eierforhold, bevis på at en slektning eller assosiert låner bort sitt navn for å skjule den virkelige eieren, eller at pengene som er betalt for skipet kommer fra ulovlig opphav, før de eventuelt kan beslaglegge den.

Den er under service på den italienske havna, og står derfor på land. Med andre ord er det ikke bare å seile til eksempelvis Maldivene for å slippe sanksjoner, slik flere andre russiske yachter har gjort.

Designet av nordmann

Yachten har to landingsplasser for helikopter, et svømmebasseng som kan konverteres til dansegulv og gullbelagt baderomsinventar. Det er designet av nordmannen Espen Øino.

Også havna hvor yachten ligger nekter for at den tilhører Putin.

Presidentens formue og eiendommer har vært et mysterium i en årrekke. Forbes, som utarbeider en liste over verdens rikeste, har i 20 år forsøkt å komme til bunns i pengebingen hans - uten å lykkes.

På papiret eier han nemlig ikke mye. Men det antas at han med stor sannsynlighet har en gigantisk skjult formue. Derfor er det også vanskelig for Vesten å fryse midlene hans. Sanksjonene gir imidlertid mulighet til å etterforske eiendommene hans.

- Myndighetene vil få mulighet til å etterforske hvor pengene finnes, samt begjære innsyn og spore ulike typer finansielle konstruksjoner. Banker og finansinstitusjoner er på sin side pliktig til å overvåke og fryse økonomiske aktiviteter, også for selskaper og foretak som er tilknyttet vedkommende, har Nupi-direktør Ulf Sverdrup tidligere forklart Børsen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer