Russiske rikinger:

Mystiske dødsfall: - Ingen bevis

Det hersker full forvirring etter at en rekke russere i viktige stillinger har dødd de siste ukene.

RUSSERE DØR: Flere russere har dødd brått den siste tida, noe som fører til mange spekulasjoner. Foto: Shutterstock / NTB
RUSSERE DØR: Flere russere har dødd brått den siste tida, noe som fører til mange spekulasjoner. Foto: Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert

Flere russere i viktige posisjoner har dødd brått de siste ukene, blant andre tidligere Kreml-rådgiver Vladislav Avaev og energitoppen Sergej Protosenja. Begge ble funnet ved siden av sin døde kone og datter, i henholdsvis Moskva og Spania.

Flere eksperter peker mot Kreml og Putin, og mener at dødsfallene er iscenesatt, snarere enn at mennene har tatt livet av familien og så seg selv. Myndighetene har fortalt at sakene etterforskes som drap og selvmord, men foreløpig har det ikke kommet noen offisiell dødsårsak.

Til sammen har sju russiske oligarker dødd plutselig så langt i år.

Skeptisk til konspirasjon

Den svenske økonomen Anders Aslund, som har skrevet boka «Russia's Crony Capitalism», hevder at det er regimet som har tatt flere av dem av dage.

- Det er en opprydding som foregår, og det er vanskelig å slå fast noen som gjør det, hevder han overfor New York Post, og legger til:

- Men det ser ut som Kreml-drap for meg, spekulerer han.

Investor, politisk aktivist og Putin-nemesis Bill Browder har også uttalt at når det kommer til disse dødsfallene må man «anta det verste».

LYDKLIPP: Russlands generaloberst Mikhail Mizintsev, beskyldes for å skjelle ut en offiser. Video: AP. Reporter: Magnus Paus / Dagbladet TV Vis mer

Russland-ekspert og NUPI-forsker Jakub M. Godzimirski er imidlertid av en annen oppfatning. Han sier til Børsen at Russland slettes ikke er fremmed for å likvidere personer de mener truer regimet, både historisk og i nyere tid.

- Vi har sett at russiske myndigheter har brukt den type tiltak for å straffe eller kvitte seg med folk de mener utgjør en trussel, eller oppfører seg på en måte russiske myndigheter tolker som fiendtlig aktivitet, sier han.

Han mener likevel det er vanskelig å si om Kreml har en finger med i spillet når det gjelder dødsfallene de siste ukene.

- Det er foreløpig ingen håndfaste bevis på at det foreligger noe kriminelt i disse sakene, sier han, og mener det er vel så sannsynlig at myndighetenes hypoteser stemmer.

- Mange desperate mennesker

Russland har en høy selvmordsrate, og i 2019 var det 25 per 100 000 innbyggere som tok sitt eget liv. Det ligger over dobbelt så høyt som gjennomsnittet i verden, og er på en 9. plass i verden, viser statistikk fra FN.

- Dette er spekulasjoner, men dette kan være mennesker som ble utsatt for press, mistet posisjoner eller har havnet i økonomiske problemer de ikke finner veien ut av. Det er ikke noe som peker på at de har utgjort en trussel mot Putins regime eller sittet på kompromitterende informasjon, sier forskeren, og legger til:

- Det er sikkert veldig mange desperate mennesker i dagens Russland, blant annet fordi flere selskaper har trukket seg fra Russland, og det er mye negative utsikter for karrierene til folk. At folk dør i Russland er ikke noe nytt, men det skaper mye oppmerksomhet når noen har en fellesnevner.

- Villige til å gå brutalt til verks

Godzimirski mener likevel det er mulig at noen har dødd for politiske grunner.

- Det kan ikke utelukkes, men man må se på hvert enkelt tilfelle og bedømme om russiske myndigheter har en god grunn til å ha en finger med i spillet, sier han.

- «SLAKTER»: På et besøk i Warszawa får Joe Biden, president i USA, et spørsmål om Russlands president Vladimir Putin. Video: Reuters Vis mer

Forskeren mener Russland ikke skyr noen midler for å kvitte seg med sine antatte fiender. Det er bare å se på hva som skjer i Ukraina hver dag, hvor tusenvis har blitt drept.

- Det er mange tilfeller hvor russiske myndigheter kunne tjent på at folk mistet livet, uten at man klarer å finne direkte koblinger mellom dødsfall og russiske myndigheter. Men vi vet at de er villige til å gå brutalt til verks, det er det ingen tvil om, sier Godzimirski.

Han forteller at Russland på ingen måte er unik i den sammenhengen, og at det gjennom historien er uendelig med eksempler på folk som har blitt likvidert av myndigheter.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer