Dramatiske tall for serveringsbransjen:

Én av tre ansatte borte

Over 6000 ansatte har forlatt serveringsbransjen i Oslo i løpet av coronapandemien.

SLITER: Serveringsbransjen i Oslo sliter med å få nok hender i arbeid. Siden 2019 har én av tre ansatte forsvunnet fra bransjen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
SLITER: Serveringsbransjen i Oslo sliter med å få nok hender i arbeid. Siden 2019 har én av tre ansatte forsvunnet fra bransjen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Pandemien slo hardt ut for serveringsbransjen, og permisjoner og usikkerhet er mye av forklaringen på at bransjen har mistet mer enn 3000 ansatte fra 2020 til 2021, sier administrerende direktør Bjørn Næss i Oslo Handelsstands Forening.

I dag legger foreningen fram Osloanalysen, som på en god måte illustrerer den svært krevende situasjonen serveringsbransjen har havnet i etter coronapandemien.

Én av tre borte

For over hele Norge skriker serveringsbransjen etter flere hender i arbeid. Coronapandemien har ført til at mange av dem som jobbet i bransjen har funnet seg andre jobber, og en del av de utenlandske arbeidstakerne har returnert til sine hjemland.

Dermed står bransjen overfor en dramatisk situasjon, og flere har sett seg nødt til å innskrenke åpningstidene som følge av mangel på arbeidskraft.

I Osloanalysen har Oslo Handelsstands Forening blant annet samlet sammen tall for antall sysselsatte innen forskjellige næringer i hovedstaden, og tallene for serveringsbransjen er dramatiske.

For Oslo som helhet var det 3140 færre ansatte i serveringsvirksomheter i 2021, sammenliknet med året før - en nedgang på 19,8 prosent.

Sammenliknet med 2019, som kan defineres som det siste normalåret, var nedgangen på 6191 sysselsatte. En nedgang på hele 32,7 prosent.

Med andre ord har én av tre som jobbet i serveringsbransjen i Oslo i 2019 forsvunnet.

- Svært vanskelig

Enda verre blir det om vi snevrer inn på de områdene med høyeste tetthet av restauranter, kafeer og utesteder.

I Oslo sentrum var det 1983 færre sysselsatte i 2021, sammenliknet med 2019. Det er en nedgang på alarmerende 41,7 prosent.

For området som blir definert som Oslo indre by eksklusive sentrum, som er bydelene Gamle Oslo, Grünerløkka, Sagene, St. Hanshaugen og Frogner, bydelene som omkranser Oslo sentrum, er fallet i antall sysselsatte 3642, noe som utgjør 32,4 prosent.

Når vi sommeren 2022 skal nærme oss en normaltilstand der folk kan feriere, spise ute og gå på pub helt uten restriksjoner, sier det seg selv at det blir en slitsom sommer for serveringsbransjen når én av tre ansatte har forlatt bransjen de siste to åra.

- Vi hører fra våre medlemmer at det er svært vanskelig å få tak i folk nå, særlig kokker og servitører. Særlig nå på sommeren er det høy etterspørsel, og når tilfanget av arbeidstakere er lavt, skyter lønningene også i været, sier Næss.

NEDSLÅENDE TALL: Administrerende direktør i Oslo Handelsstands Forening, Bjørn Næss, får rapporter fra medlemsbedrifter som er i en svært krevende situasjon. Foto: Håvard Schei
NEDSLÅENDE TALL: Administrerende direktør i Oslo Handelsstands Forening, Bjørn Næss, får rapporter fra medlemsbedrifter som er i en svært krevende situasjon. Foto: Håvard Schei Vis mer

Høyere lønnsutgifter kommer på toppen av de andre økte utgiftene som de aller fleste må forholde seg til: Høyere strømregninger, og høyere pris på en rekke varer.

- Det er ikke enkelt å få det til å gå rundt med det servicenivået som bransjen ønsker, sier Næss.

Kriselav omsetning

Dette kommer i kjølvannet av to år som har vært svært krevende. For serveringsvirksomhetene i Oslo sentrum var omsetningen 67,3 prosent lavere i 2021 enn i 2019.

For bydelene som omkranser sentrum var nedgangen på 18,4 prosent.

Da hadde nok bransjen ønsket seg en sommer der de kunne kjøre på for fulle mugger, med fulle bord og uteserveringer hver eneste dag.

Men Næss peker på at flere steder har blitt nødt til å stenge en dag i uka, åpne seinere enn de pleier eller fjerne en del av bordene. Alt for at de skal få kabalen til å gå opp.

- Dette kan bli en negativ spiral, for det er viktig å holde volumet oppe for å ha en sunn drift, advarer Næss.

Det er likevel ikke sånn at det er helsvart for alt næringsliv i Oslo. Butikkomsetningen har vokst med 7,9 prosent sammenliknet med 2019, og høyest vekst var det innenfor gullsmed, ur og optikk. De hadde en omsetningsvekst på hele 18,4 prosent, noe som kan settes i sammenheng med nedgangen for andre bransjer.

- Dette skyldes nok at mange har spart mye penger på uteliv og reise, og har brukt penger på luksusvarer, sier Næss.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer