Én dollar ble til 90 000

Om du investerte én dollar i Bitcoin i begynnelsen av tiåret skal den nå være verdt over 90 000 dollar.

VALUTA FOR PENGENE: Du kan ha tjent mye på å ha investert i kryptovalutaen om du var tidlig ute. Foto: NTB Scanpix
VALUTA FOR PENGENE: Du kan ha tjent mye på å ha investert i kryptovalutaen om du var tidlig ute. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Bitcoin har blitt utpekt som tiårets beste investering, ifølge en rapport fra Bank of America Securities.

For øyeblikket er én Bitcoin verdt omtrent 7000 dollar, som i norske kroner er i underkant av 60 000 kroner. Selv om det er langt under den høyeste verdien den har hatt er den fortsatt merkverdig høyere enn hva en Bitcoin kostet ved begynnelsen av tiåret, skriver CNN.

I 2010 kostet en Bitcoin 5 cent. På det høyeste målte tidspunktet, som var i 2018, kostet en Bitcoin i underkant av 20 000 dollar.

Bitcoin er fortsatt en spekulativ investering, men har i løpet av det siste tiåret blitt den mest populære kryptovalutaen, som oftest blir godtatt som en form for betaling. I rapporten kommer det fram at hvis du var så lur at du investerte én dollar i Bitcoin i begynnelsen av tiåret, så skal den nå være verdt over 90 000 dollar - omtrent 800 000 norske kroner.

Spennende tiår

Rapporten ramser også opp flere morsomme fakta om hvor vilt tiåret på markedet har vært. Det har sett aksjer klare seg gjennom finanskrisen og gå langt opp i verdi, til tross for handelskrigen mellom USA og Kina, bekymringer rundt Brexit, og en økonomisk nedgang i Europa i Japan.

Om man har et par kyat liggende, valutaen i Myanmar, får man ikke så mye igjen for dem i dag. Konflikter, vold og mangel på stabilitet i landet som før het Burma har påvirket valutaverdien drastisk. Om du investerte en dollar i kyat i begynnelsen av tiåret sitter du bare igjen med fire tideler av en amerikansk cent i dag.

Best og verst hos aksjene

Når det kommer til aksjeverdenen gikk det spesielt dårlig for Hellas, som fortsatt strever etter gjeldskrisen. I rapporten kommer det fram at om man investerte én dollar i det greske markedet i 2010, sitter man nå igjen med 7 cent.

I motsetning til Hellas har det gått veldig bra med det amerikanske markedet, som er det beste aksjemarkedet i verden. Én dollar i amerikanske aksjer har nå en verdi på omtrent 3,46 dollar - en økning på nesten 250 prosent.

Opp med gull - ned med olje

Gull har ifølge rapporten vært den viktigste handelsvaren i løpet av tiåret. Én dollar i gull kjøpt i 2010 er i dag verdt 1,34 dollar. Oljen har derimot vært den handelsvaren som har sunket mest i verdi, der en dollar i olje fra 2010 i dag bare er verdt 74 cent.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer