- Én prosent er ansvarlig

Bare én prosent av verdens befolkning sto ansvarlig for halvparten av luftfartens karbonutslipp i 2018, viser ny studie.

FÅ FLYR: Bare 11 prosent av verdens befolkning foretok en flytur i 2018, og kun fire prosent fløy utenlands. Foto: Hannah McKay/Reuters/NTB
FÅ FLYR: Bare 11 prosent av verdens befolkning foretok en flytur i 2018, og kun fire prosent fløy utenlands. Foto: Hannah McKay/Reuters/NTB Vis mer
Publisert

At alle mennesker verden over foretar jevnlige flyreiser, stemmer ikke, ifølge professor Stefan Gössling ved Linnéuniversitetet i Sverige.

Før coronapandemien traff verden for snart et år siden, var det en forventning om at etterspørselen i lufttransporten skulle tredobles de kommende 30 åra, skriver Forskning.se.

Men da pandemien slo til, ble de globale flyreisene kraftig redusert.

Dette ga forskerne Stefan Gössling og Andreas Humpe en mulighet til å se nærmere på omfanget, fordelingen og veksten av luftfart slik det så ut fram til 2018.

Halve karbonutslippet

Resultatene presenteres i en vitenskapelig artikkel, publisert i Global Environmental Change.

Her framkommer det blant annet at bare én prosent av verdens befolkning sto ansvarlig for halvparten av luftfartens karbonutslipp i 2018, skriver The Guardian.

Den samme studien viser også at bare 11 prosent av verdens befolkning foretok en flytur dette året, og at bare fire prosent fløy utenlands.

Flest amerikanere

Amerikanske flypassasjerer hadde det klart største karbonavtrykket, ifølge studien. Luftfartsutslipp fra dette landet var større enn fra alle de ti foregående landene til sammen - inkludert Storbritannia, Japan, Tyskland og Australia, skriver The Guardian.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer