Coronatiltak i Oslo:

Nå åpner utelivet: - En gledens dag

Sju måneder med sosial nedstenging i Oslo går mot slutten. Nå jubler utelivsaktørene.

Publisert
Sist oppdatert

THE DUBLINER PUB / OSLO SENTRUM: - Det gikk noen kilo bort fra skuldrene. Dette var veldig gode nyheter - en gledens dag. Nå blir det en god helg, jubler administrerende direktør i Noho Norway, Karl-Henning Svendsen.

Etter sju måneder med stengte dører og forbud mot alkoholservering, kan Oslos uteliv omsider rigge seg for en ny gjenåpning. Den gledelige beskjeden kom under byrådets pressekonferanse fredag ettermiddag.

For Svendsen, som er toppsjef i utelivsselskapet som driver noen av Oslos største og mest kjente restauranter og barer, markerer dette starten på slutten av en lang og tung periode.

- Nå vet vi at vi har en jobb å gjøre. Nå kan vi begynne å planlegge og jeg kan ta tilbake ansatte. Dette er veldig spesiell følelse, fortsetter han til Børsen.

  • Artikkelen oppdateres. Se reaksjoner fra utelivet i videoen øverst i saken.

- Kjære Oslo, nå skjer det

Da byrådsleder Raymond Johansen (Ap) gikk på talerstolen fredag, uttalte han at dagen i dag «er en stor milepæl» for Oslo.

- Kjære Oslo, nå skjer det: Fra og med onsdag 26. mai innføres hele trinn to for Oslo. Alt som åpnes vil ha strenge begrensninger og smitteverntiltak, men dette er et stort steg mot en gjenåpnet by og at vi får tilbake hverdagen og bylivet vi har savnet så lenge. Det er helt nødvendig, uttalte Johansen innledningsvis.

GLADMELDING TIL HOVEDSTADEN: Byrådsleder Raymond Johansen orienterte om coronasituasjonen og nye lettelser på restriksjonene i Oslo fredag ettermiddag. Foto: Terje Pedersen / NTB
GLADMELDING TIL HOVEDSTADEN: Byrådsleder Raymond Johansen orienterte om coronasituasjonen og nye lettelser på restriksjonene i Oslo fredag ettermiddag. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer

Lettelsene innebærer blant annet at kafeer, skjenkesteder og restauranter kan åpne igjen ute og inne fra og med onsdag 26. mai, med alkoholservering fram til klokka 22.00.

- Arbeidsledigheten er på et høyt nivå. Mye har holdt stengt det siste året. Arbeid gir inntekt, trygghet og glede. Dette vil få mange tilbake i jobb, fortsatte Johansen.

Byrådslederen begrunnet avgjørelsen med lave smittetall, at antall innlagte på sykehus har gått ned, samt at vaksinedekningen blant de eldre er veldig god. Byrådslederen kom samtidig med en tydelig beskjed:

- Alt som åpnes, vil ha strenge begrensninger og klare smittevernregler.

- Gjør dette sammen

Noho Norway opererer med rundt 500 ansatte på sine skjenkesteder. Enkelte av lokalene er forbeholdt nattklubbvirksomhet, så Svendsen er tydelig på at ikke alle dører vil åpne med det samme.

- Vi håper å kunne åpne 80 prosent av stedene og ta tilbake flesteparten av de ansatte. Vi har ansvar for å opprettholde smittevern, og samtidig sørge for at økonomien går rundt, så visse steder vil holde stengt fortsatt.

- Hvordan blir det å ta imot gjester igjen?

- Vi skal ta imot dem med åpne armer. Vi skal ta vare på dem og sammen skal vi åpne Oslo og Norge. Dette ser vi virkelig fram til.

HÅP: Joppe Gjelseth håper Raymond Johansen lar barene åpne igjen. Video: Jenny Emilie Aas / Dagbladet Vis mer

Kommer med bønn

Byrådets pressekonferanse fant sted etter at regjeringen varslet ytterligere lettelser på nasjonalt nivå fredag formiddag. Administrerende direktør i Virke, Ivar Horneland Kristensen, kommer nå med en klar oppfordring til Oslo-borgere og nordmenn for øvrig:

- Ta i bruk de næringene som åpner. Det er avgjørende for å få i gang økonomien etter lang tid i dvale, sier Horneland Kristensen.

TRENGER FART PÅ ØKONOMIEN: Administrerende direktør i Virke, Ivar Horneland Kristensen, oppfordrer folk til å ta i bruk næringene nå som det innføres lettelser i coronatiltakene. Foto: Virke
TRENGER FART PÅ ØKONOMIEN: Administrerende direktør i Virke, Ivar Horneland Kristensen, oppfordrer folk til å ta i bruk næringene nå som det innføres lettelser i coronatiltakene. Foto: Virke Vis mer

Han fortsetter:

- Virke har lenge jobbet for at virksomheter kan servere alkohol uten krav til matservering. Det gir bedre muligheter for lønnsom drift, og er et viktig tiltak for at næringslivet skal komme ordentlig i gang igjen.

Selv om det er grunn til å slippe jubelen løs akkurat i dag, understreker Virke-sjefen at det fortsatt er en lang vei inn til mål.

- Reiselivsnæringen og kulturlivet står likevel fortsatt i en svært krevende situasjon, og regjeringen bør sørge for treffsikre tiltak for en næring som har ligget med brukket rygg siden pandemien startet.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer