Nå blir dette dyrere

27. april åpnes tjenester som frisører, massører og hudpleiere, dersom de oppfyller krav om smitteverntiltak. Men nå må du som kunde regne med å punge ut mer enn før.

ÅPNER IGJEN: Senest 27. april åpnes tjenester som frisører og hudpleiere, dersom de oppfyller krav om smitteverntiltak. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
ÅPNER IGJEN: Senest 27. april åpnes tjenester som frisører og hudpleiere, dersom de oppfyller krav om smitteverntiltak. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den 12. mars fikk samtlige frisørsalonger i landet fire timer på seg på å rydde opp og låse dørene, som et viktig ledd i den nasjonale dugnaden mot smittespredning.

Siden har slitte tupper, framtredende ettervekster og flagrende pannelugger blitt et langt vanligere syn.

Før påske kom imidlertid regjeringen med nyheten mange har ventet på:

Halvannen måned etter at de måtte stenge på ubestemt tid, får frisørsalonger åpne igjen den 27. april. Forutsetningen er at salongene oppfyller krav om smitteverntiltak, som skal utvikles i samarbeid mellom bransjen og Folkehelseinstituttet.

Men du som kunde må samtidig være forberedt på å betale mer enn vanlig. Det varsler bransjeorganisasjonen Norske Frisør- og Velværebedrifter (NFVB), som er underlagt NHO Service og Handel, etter at frisører har blitt pålagt ekstraordinære hygiene- og smitteverntiltak.

- Det vil være opp til hver enkelt salong, men vi råder salongene til å legge på et hygienetilleggsgebyr. Det vil komme i tillegg til den ordinære prisen, så de ikke taper penger på dette, sier direktør Anne Mari Halsan i NFVB til Børsen.

Det var radiokanalen P4 som først omtalte saken.

HJEMMEKLIPP: I nøden spiser fanden fluer - her er steg for steg hvordan man klipper håret hjemme. Vis mer

Halsan sier at pengene vil gå til nødvendig utstyr til rengjøring, og for å verne både ansatte og kunder mot smitte. Hun sammenlikner de økte utgiftene kundene må dekke med hygienetillegg som tannleger gjerne tar.

- Det er ikke snakk om store summer. Jeg vil anslå at det blir noen tiere per kunde, sier hun.

- Massivt trykk

Halsan venter storinnrykk hos norske frisører når de åpner dørene igjen, og sier at hun ikke er bekymret for at kunder skal vegre seg mot å besøke frisøren i frykt for smitte.

- Akkurat nå er det et vanvittig massivt trykk på salongene. Det er veldig mange som er klare til å få klippet seg. Dersom vi som bransje håndterer smittevernet på en god måte og kundene ikke opplever at de er utsatt for noe, så vil det være en jevn strøm av kunder, sier hun før hun legger til:

SIKKERHETEN KOMMER FØRST: Det sier direktør Anne Mari Halsan i Norske Frisør- og Velværebedrifter. Foto: NFVB
SIKKERHETEN KOMMER FØRST: Det sier direktør Anne Mari Halsan i Norske Frisør- og Velværebedrifter. Foto: NFVB Vis mer

- Men dersom det håndteres dårlig, så er vi som bransje redd for at vi går tilbake til «lockdown». Derfor legger vi oss helt i helsemyndighetenes hender, og forholder oss 100 prosent lojalt til det de sier.

Halsa innrømmer at det er en ny og ukjent tid også for landets frisører, og at det blir en ny arbeidshverdag.

- Det blir en annen logistikk og en annen opplevelse også for kundene. Men vi skal sørge for at det fortsatt er en god opplevelse å komme til frisøren når dørene åpner igjen, sier hun.

- Ser ikke alvoret

Den økte prisen vil i seg selv neppe sette en demper på den umiddelbare kundestrømmen.

Som Dagbladet tidligere har omtalt har en lang rekke frisører blitt kontaktet av kunder som ønsker å omgå myndighetenes strenge tiltak, for å få klippet seg.

- Jeg tror jeg totalt har svart på 70 - 80 meldinger med spørsmål som innebærer at man hadde brutt bestemmelsene og retningslinjene vi har fått, sa Anders Eikeland, frisør ved Adam og Eva Gamlebyen, til Dagbladet i slutten av mars.

- Jeg skjønner at de prøver seg og kanskje ikke ser alvoret i dette, men når man kan være smittebærer uten symptomer så er det skummelt. Det er noe både kunden og frisører må tenke på, sa Lotte Myrseth ved frisørsalongen Syvogtyve.

Kan komme ekstragebyr

I likhet med landets frisører blir også massører pålagt ekstra strenge smitteverntiltak når de åpner opp igjen 27. april.

- Det er klart at det blir en liten ekstrakostnad, det er ikke til å komme fra. Vi har alltid vært nøye med renhold og vasket benker og utstyr, men nå må vi bruke alkoholbaserte rensemidler som har gått kraftig opp i pris og ned i tilgjengelighet. Så det blir åpenbart litt dyrere å drive, sier Kjetil Prestesæter, leder i Norsk Massasjeforening, til Børsen.

- Det er ikke urimelig om våre medlemmer legger på et gebyr for smitteverntiltak, fortsetter han.

Han tror imidlertid de store kostnadene for massører i kjølvannet av coronaviruset, ikke først og fremst knytter seg til rengjøring.

- Det som kanskje er vel så dyrt og viktig, er at vi trolig blir pålagt å legge inn pauser mellom hver kunde. De fleste massører pakker normalt kalenderen tett, men nå skal de legge inn pauser slik at ikke kundene blir sittende tett sammen og vente utenfor. Det vil føre til et omsetningsbortfall. Det ekstra renholdet vi er pålagt vil også føre til mer tid brukt på å faktisk gjennomføre det renholdet.

Han tror at en del av medlemmene er bekymret for at noen kunder er nervøse for å komme tilbake.

- Men alle jeg har snakket med gleder seg veldig til å komme tilbake på jobb. Det er naturlig å tenke seg at noen kunder kan være nølende i starten, men de skal vite at med den nye bransjestandarden for smittevern som kommer fra Folkehelseinstituttet - så vil vi ha solide smittevernsregler. Når våre medlemmer følger den, så skal ikke kundene ha noen grunn til bekymring.

REN MOBIL: Her er de beste rådene for å holde mobilen ren og for å unngå smitte. Video: Ellen Karin Moen Vis mer

Han forventer dessuten at det er mange nye potensielle kunder der ute, etter uker med hjemmekontor.

- Vi har hørt om mange som har fått mer muskelplager enn de hadde før, som følge av at de har jobbet fra hjemmekontor. Få har de rette møblene eller oppsettet for å jobbe hjemmefra over lang tid, og vi må regne med at det er flere som har smerter i skuldrer, nakke og rykk som følge av dette. Vi står klare, sier han.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer