Nå blir konkurs­registeret søkbart

Fra 1. april kan folk sjekke om personer er ilagt konkurskarantene, men det blir ikke mulig å be om full liste over alle som ikke får drive forretninger.

- MER PRAKTISK: Justisminister Monica Mæland (H) tror Konkursregisteret bedre oppfyller sitt formål når det blir søkbart fra april. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
- MER PRAKTISK: Justisminister Monica Mæland (H) tror Konkursregisteret bedre oppfyller sitt formål når det blir søkbart fra april. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Etter at Justisdepartementet 4. desember 2019 vedtok en endring i konkursregisterforskriften, blir opplysninger om konkurskarantene lettere tilgjengelig fra 1. april i år.

Konkursregisteret blir søkbart for alle, mens man før måtte ha fullt personnummer for å sjekke om en person sto oppført med konkurskarantene.

– Jeg tror at denne søkeløsningen blir mer praktisk å håndtere og mer brukt, slik at man i større grad kan oppnå det formålet Konkursregisteret har, sier justisminister Monica Mæland (H) til Bergens Tidende.

Siden 2013 har mellom 350 og 400 personer hvert år blitt ilagt konkurskarantene. Karantenen er et virkemiddel for å unngå at enkeltpersoner misbruker muligheten til å la selskaper gå konkurs, og en karantene varer vanligvis i to år.

Personen det gjelder kan i denne perioden ikke stifte nye selskaper, ta på seg nye verv i styrer eller som leder for selskaper.

Mens man kan sjekke om enkeltpersoner står i konkursregisteret, blir det ikke mulig å be om en liste over alle med konkurskarantene. Det vil ikke bli mulig å få informasjon om utløpte karantener.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer