Rødt-leder Bjørnar Moxnes:

- Nå! Det vil skje nå

Rødt-leder Bjørnar Moxnes hevder at alt tyder på at man nå står overfor den største eksplosjonen av forskjeller i Norge i moderne tid. Både Rødt og SV er enige med folket om at de rikeste i Norge bør skattlegges hardere.

ROPER HØYT: Rødt-leder Bjørnar Moxnes hevder at man står overfor den største eksplosjonen av forskjeller i Norge i moderne tid. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
ROPER HØYT: Rødt-leder Bjørnar Moxnes hevder at man står overfor den største eksplosjonen av forskjeller i Norge i moderne tid. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Publisert

Sju av ti ønsker at de rikeste i Norge skal skattlegges hardere, viser resultatene fra Dagbladets sommerundersøkelse, som ble utført av Ipsos. Det ønsker også Rødt-leder Bjørnar Moxnes og finanspolitisk talsperson Kari Elisabeth Kaski i SV.

- Alt tyder på at vi står overfor den største eksplosjonen av forskjeller i Norge i moderne tid. Nå! Det vil skje nå – på Støres vakt. Om det finnes et tidspunkt i historien hvor Støre bør lytte mer til meg enn til Erna Solberg, er det nå, sier Moxnes til Børsen.

- Vi kan imidlertid løse problemene om regjeringen vil komme til oss og bruke flertallet som de har på venstresiden i Stortinget. For eksempel kan man øke selskapsskatten, stramme inn formuesskatten for dem med de største formuene og øke inntektsskatten for dem som tjener mer enn én million kroner. Men da må Støre manne seg opp og ta opp kampen med Norges rikeste og mektigste.

- Er du ikke redd for å framstå som en alarmist når du sier at vi står overfor den største eksplosjonen av forskjeller i moderne tid?

- Med den seindrektigheten som vi ser på Stortinget og handlingslammelsen i regjeringen, er ikke problemet at for mange roper for høyt – problemet er at det er for få som gjør det. Det er for få som holder Støre og Vedum ansvarlige, sier Moxnes.

- Nå må Støre ta motet til seg, eller så risikerer han å bli den statsministeren i Norge som styrte landet da forskjellene økte mer enn noen gang.

Nylig uttalte statssekretær Lotte Grepp Knutsen (Ap) til Børsen at det er for tidlig å si noe om hvordan inflasjon og rentehevinger vil påvirke samfunnsforskjellene på sikt. Børsen har forelagt innholdet i Moxnes' kritikk for Finansdepartementet, som hittil har valgt å ikke kommentere saken.

REGJERINGSSJEFENE: Moxnes mener at det er for få som holder statsminister Jonas Gahr Støre og finansminister Trygve Slagsvold Vedum ansvarlige. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
REGJERINGSSJEFENE: Moxnes mener at det er for få som holder statsminister Jonas Gahr Støre og finansminister Trygve Slagsvold Vedum ansvarlige. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

- Ap må bryte løfte

SV ønsker særlig å øke inntekts-, formue- og arveskatt. Finanspolitisk talsperson Kaski mener at det er nødvendig å skattlegge de rikeste hardere for å utjevne økende økonomiske forskjeller i Norge, og forklarer det med at en av hovedårsakene til at ulikhetene øker er at landets aller rikeste stadig blir rikere.

- Nå som prisene øker, går denne utviklingen enda mer i feil retning, og det rammer dem med dårligst råd. Men om vi skattlegger de rikeste hardere vil vi få økte skatteinntekter, som vi kan bruke til å bygge ut velferdsordninger og andre støtteordninger i møte med dyrtida som vi nå står overfor, sier Kaski til Børsen.

- Hva tenker du om at så mange i Dagbladets sommerundersøkelse er enige med deg?

- Det er ikke så veldig rart. Jeg tror at folk ser at forskjellene øker og kjenner på urettferdigheten i det. Resultatet i denne undersøkelsen er en ganske klar beskjed til Ap og Sp, som er redde for å skattlegge de rikeste hardere. Det må de legge av seg, for de har støtte i befolkningen for å øke skattene for de rikeste.

Nå må Ap bryte sitt eget valgløfte, mener Kaski.

- Ap ga et løfte under valgkampen om hvor mye de vil øke skatten for landets rikeste. Jeg mener at de nå må bryte det løftet og øke skattene mer enn de lovte. Valgløftet er en tvangstrøye som ikke passer inn i dagens økonomiske situasjon hvor vi trenger mer inntekter til staten for å omfordele mer.

FINANSPOLITISK TALSPERSON: Kari Elisabeth Kaski i SV. Foto: Alf Simensen / NTB
FINANSPOLITISK TALSPERSON: Kari Elisabeth Kaski i SV. Foto: Alf Simensen / NTB Vis mer

Får tilbakemeldinger

Kaski forteller at hun får tilbakemeldinger fra folk som er bekymret.

- Folk er urolige for sin egen økonomi og for at de skal skattlegges hardere. Mange merker at man begynner å slite med å få ting til å gå rundt nå. Derfor er det viktig å betrygge folk om at dem med gjennomsnittlige inntekter skal betale mindre skatt framover og få bedre økonomi, slik at det går rundt i hverdagen.

Moxnes sier at han har merket en endring i hvor ofte folk kontakter ham og og en endring i budskapene deres.

- Ja, ja, ja. Definitivt!

- På hvilken måte da?

- Nå er det mange ting som slår inn på en gang: økte strømpriser, økte drivstoffpriser, økte dagligvarepriser og rentehevinger. Folk er både frustrerte og rasende, særlig fordi at vi kan løse noen av disse problemene her på huset (Stortinget journ.anm.), ikke minst med en makspris på strøm. Folk blir først ranet av priseksplosjon på strøm, samtidig som de økte energikostnadene er en viktig årsak til at renten heves, som gjør ytterligere innhogg i folks lommebøker.

- Folk er rasende som følge av regjeringens handlingslammelse. Hva i all verden er det Støre driver med på Statsministerens kontor? Han sier at vi må forberede oss på en tøff vinter, men han må ikke det. Han har 1,8 millioner kroner i lønn og 100 millioner kroner i formue. Han kommer til å klare seg fint.

- Er Støre en av de rikingene i Norge som du mener at bør betale mer skatt?

- Han vil naturligvis også måtte betale mer skatt om vi får gjennomslag for økt selskapsskatt og økt skatt på store formuer og millioninntekter, men det tror jeg at han synes at vil være helt greit.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer