Rentemøte i Norges Bank

- Nå er det alvor

Norges Bank hever renta med 0,5 prosentpoeng og varsler ny renteheving allerede i august.

RENTEHEVING: Sentralbanksjef Ida Wolden Bache hever renta torsdag. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
RENTEHEVING: Sentralbanksjef Ida Wolden Bache hever renta torsdag. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Etter heftige rentespekulasjoner blant ekspertene de siste dagene, legger sentralbanken fasiten på bordet torsdag formiddag: Styringsrenten settes opp til 1,25 prosent - og øker dermed dobbelt med 0,5 prosentpoeng.

Rentehoppet er det største i Norge på 20 år.

- Slik vi nå vurderer utsiktene og risikobildet, vil styringsrenten mest sannsynlig settes videre opp til 1,5 prosent i august, sier sentralbanksjef Ida Wolden Bache.

Sentralbanken viser til at det er høy aktivitet og lite ledig kapasitet i norsk økonomi.

«Arbeidsledigheten har falt mer enn ventet og er på et svært lavt nivå. Inflasjonen er klart over målet. Den underliggende prisveksten har tatt seg raskt opp og vært høyere enn anslått. Med stigende lønnsvekst og høyere prisvekst på varene vi importerer, er det utsikter til at inflasjonen blir liggende over målet en god stund», skriver Norges Bank.

- Raskere enn anslått

Samtidig påpeker sentralbanken at styringsrenten fortsatt er på et lavt nivå, og at pengepolitikken er ekspansiv.

«Komiteens vurdering er at det er behov for en klart høyere rente for å stabilisere inflasjonen rundt målet. Et stramt arbeidsmarked gjør at sysselsettingen trolig holder seg høy selv om renten økes fremover.»

- Utsikter til mer varig høy prisvekst tilsier en raskere renteoppgang enn tidligere anslått. En raskere renteoppgang nå vil redusere risikoen for at inflasjonen holder seg høy og for at det blir behov for en kraftigere innstramming i pengepolitikken lenger frem, fortsetter Wolden Bache.

Sentralbanksjef Ida Wolden Bache legger fram rentebeslutningen og pengepolitisk rapport under en pressekonferanse klokka 10.30. Den kan du følge live på Børsen.

Leder for allokering og globale renter i Storebrand, Olav Chen, var i forkant krystallklar på at renta skulle opp. Spørsmålet var hvor stort hopp Norges Bank ville gå for, mente han:

- Det blir renteheving og oppjustering av rentebanen. Det er ikke så spennende. Det som kan være spennende, er om det blir dobbel heving eller ikke, og selvfølgelig hvor mye de justerer rentebanen, sier han til Børsen.

Varsler ti rentehevinger

Selv heller han så vidt mot dobbel heving, og forteller at det er ulike taktikker som ligger til grunn.

- Hvis de hever dobbelt, er sentralbanken mer taktiske enn de pleier å være. Med det prøver de trolig å sende et signal til husholdningene om at «nå er det alvor». De som ennå ikke har fått med seg at renta skal opp, får klar beskjed, sier han.

- Tror du folk er forberedt på renteoppganger framover?

- Nei, jeg tror ikke folk flest er klare for hvor mange rentehevinger som kan komme. Men alle burde være klar over at når man tar opp boliglån, så skal du faktisk klare en økning på fem prosentpoeng. Det vil si at om du fikk et lån med 2,5 prosents rente, så må du tåle 7,5 prosent. Det skal være godt kommunisert, ellers har banken ikke gjort jobben sin.

- BANER VEI: Olav Chen, sjeføkonom i Storebrand, forteller hvordan rentehoppet i USA kan påvirke Norge. Video: Dagbladet TV. Reporter: Ralf Lofstad. Vis mer

Chen mener imidlertid at fokuset ikke bør ligge på torsdagens rentehopp, men snarere renteutviklingen framover.

- Folk må belage seg på ti rentehevinger de neste 18 månedene. Det er viktigere enn hvorvidt det blir enkel eller dobbel renteheving torsdag, sier han og utdyper:

- Det er allerede priset inn i markedet et rentenivå som er 1,25 prosentpeong høyere ved utgangen av dette året, uavhengig av om det blir dobbel heving på ett møte, eller om de deler renteoppgangen over to møter. Men for husholdningene blir det, om ikke et sjokk, så en oppvåkning. Nå er det alvor.

Med rentehevinger prøver sentralbanker å begrense kjøpekraften til folk, for å bremse etterspørselen og aktiviteten i økonomien.

- Det er et tak for hvor mye norsk økonomi kan vokse. Det taket har norsk økonomi nådd. Hvis det vokser utover taket, blir det en lønns- og prisspiral, sier Chen.

Han forklarer at sentralbanken rett og slett ønsker å ta vekk kjøpekraft og dempe økonomien.

- Målet til Norges Bank er å strø sand i maskineriet, slik at det blir mindre fart. Nå har vi en økonomi som er nær overopphetet, og det er problemet. Arbeidsledighet er det beste målet på det - den er rekordlav og på sitt laveste siden 2007, og vil trolig falle videre.

Redd for stagflasjon

- VANSKELIG JOBB: Kari Due-Andresen, sjeføkonom i Handelsbanken, sier Norges Bank har en veldig vanskelig jobb med å styre økonomien framover. Foto: Lise Åserud / NTB
- VANSKELIG JOBB: Kari Due-Andresen, sjeføkonom i Handelsbanken, sier Norges Bank har en veldig vanskelig jobb med å styre økonomien framover. Foto: Lise Åserud / NTB Vis mer

Også sjeføkonom i Handelsbanken, Kari Due-Andresen, spår dobbel renteheving.

- Det ser ut til at kostnads- og prisveksten er høyere enn man trodde i mars. Det er god økonomisk aktivitet, samtidig som arbeidsledigheten er lavere enn ventet. Den norske krona er også vesentlig svakere. Det innebærer importert prisvekst og høyere eksportvekst framover, sier hun til Børsen.

Hvor fort realøkonomien eventuelt kjøler seg ned nå som renta settes opp, blir det store spørsmålet, mener hun.

- Det man er mest redd for framover, er en situasjon med stagflasjon. Det betyr en høy prisvekst samtidig som økonomien kjøler seg ned. Derfor har sentralbanken en veldig vanskelig jobb, og man kan havne i en situasjon hvor hensynet til husholdninger og bedrifter tilsier en mer moderat rentesetting.

Due-Andresen tror imidlertid ikke det er stor sannsynlighet for stagflasjon, men mener at man heller ikke kan utelukke det.

FULL TANK: Sjeføkonom Kari Due-Andresen tror drivstoffprisene vil fortsette å stige i tida som kommer. Vis mer

- Den situasjonen vi står i nå, er det mange som sammenlikner med 70-tallet. Da hadde vi svak utvikling i realøkonomien og skyhøy prisvekst. Det som skiller oss fra den gang, er at sentralbanken har et inflasjonsmål på to prosent. Den har dessuten en troverdighet på den måten at folk og bedrifter tror det er realistisk at inflasjonen går ned igjen. Sentralbankens jobb er å påvirke forventningene til folk, avslutter hun.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer