Nå er det slutt

Boeing stanser produksjonen av ikonisk flytype.

SISTE UTGAVE: Etter fem tiår er det slutt på produksjonen av Boeing 747 - også kjent som «luftfartens dronning». Foto: Boeing
SISTE UTGAVE: Etter fem tiår er det slutt på produksjonen av Boeing 747 - også kjent som «luftfartens dronning». Foto: Boeing Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Denne uka rullet historiens siste Boeing 747-fly ut fra Everett-fabrikken i den amerikanske delstaten Washington.

Etter 52 år i tro luftfartstjeneste, stanses nå videre produksjon av flytypen som i sin tid var verdens største passasjerfly. Det opplyser Boeing i en pressemelding.

Totalt er det blitt produsert 1574 fly av denne typen, som historisk sett har vært sentral med tanke på masseturisme.

- I mer enn et halvt århundre har titusenvis av dedikerte Boeing-ansatte designet og bygget dette praktfulle flyet som virkelig har forandret verden. Vi er stolte over at dette flyet vil fortsette å fly over hele jorda i åra som kommer, sier Boeings Kim Smith i en uttalelse.

- Trist

Jumbojeten, med plass til 400 passasjerer ble satt i trafikk av Boeing i 1970, og har siden dominert langdistansene i internasjonal luftfart, både for last og passasjerer.

Flere flyselskaper, deriblant British Airways, varslet allerede i 2020 at de ville fase ut bruken Boeing 747 og til slutt pensjonere flåten fullstendig til fordel for mer effektive og drivstoffvennlige fly.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.