Nå er det slutt

Boeing stanser produksjonen av ikonisk flytype.

SISTE UTGAVE: Etter fem tiår er det slutt på produksjonen av Boeing 747 - også kjent som «luftfartens dronning». Foto: Boeing
SISTE UTGAVE: Etter fem tiår er det slutt på produksjonen av Boeing 747 - også kjent som «luftfartens dronning». Foto: Boeing Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Denne uka rullet historiens siste Boeing 747-fly ut fra Everett-fabrikken i den amerikanske delstaten Washington.

Etter 52 år i tro luftfartstjeneste, stanses nå videre produksjon av flytypen som i sin tid var verdens største passasjerfly. Det opplyser Boeing i en pressemelding.

Totalt er det blitt produsert 1574 fly av denne typen, som historisk sett har vært sentral med tanke på masseturisme.

- I mer enn et halvt århundre har titusenvis av dedikerte Boeing-ansatte designet og bygget dette praktfulle flyet som virkelig har forandret verden. Vi er stolte over at dette flyet vil fortsette å fly over hele jorda i åra som kommer, sier Boeings Kim Smith i en uttalelse.

- Trist

Jumbojeten, med plass til 400 passasjerer ble satt i trafikk av Boeing i 1970, og har siden dominert langdistansene i internasjonal luftfart, både for last og passasjerer.

Flere flyselskaper, deriblant British Airways, varslet allerede i 2020 at de ville fase ut bruken Boeing 747 og til slutt pensjonere flåten fullstendig til fordel for mer effektive og drivstoffvennlige fly.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer