Vant 71 millioner i lotto:

Nå er det tomt

Bjørn Cato (75) tok storgevinsten for åtte år siden. Nå venter han på pensjonen og strømregningene.

JUVELEN: 1993-modellen av Jaguar XJ12, Storbritannias tidligere ambassadebil i Tokyo, er selve kronjuvelen på gårdsplassen og i garasjen hjemme hos Bjørn Cato Skilnand i Borre i Horten. Foto: Theo Aasland Valen.
JUVELEN: 1993-modellen av Jaguar XJ12, Storbritannias tidligere ambassadebil i Tokyo, er selve kronjuvelen på gårdsplassen og i garasjen hjemme hos Bjørn Cato Skilnand i Borre i Horten. Foto: Theo Aasland Valen. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det første han gjorde da millionene sto på kontoen, var å gi to millioner til hver av de fem barna sine. Og en hyggelig gave til sin bror og hans familie.

Sjømann, ingeniør og naturterapeut Bjørn Cato Skilnand (75) er blant svært få som har vunnet 71 millioner kroner og attpåtil forteller offentlig hva han har brukt pengene på.

For det er slutt på cashen fra Vikinglotto-gevinsten i 2014, slik avisa Gjengangeren først omtalte.

- Nå er det pensjonen som gjelder, og strømregninger, drivstoffpriser og det samme som for folk flest. En Syden-tur er nok det første jeg satser på, enten til Spania eller Portugal, sier den millionvinneren fra Borre i Horten kommune til Dagbladet.

Pensjonisten og hunden hans bor fortsatt i husbankhuset fra 1966, som han kjøpte mange år før den uvirkelige telefonen kom fra Norsk Tipping. Da var han 63 år gammel.

Dronning Elisabeths Jaguar

Det er først inne på gårdsplassen og i garasjen det dukker opp spor av et liv godt utenfor A4. Der står fem sjeldne og dyre biler, blant dem en 1993-modell Jaguar XJ12, britisk ambassadebil i Tokyo og dronning Elisabeths offisielle drosje når hun var på de kanter.

AKKURAT SOM DRONNING ELISABETHS SJÅFØR: Bjørn Cato Skilnand bak rattet i Jaguaren fra 1993. - Den blir bare kjørt om sommeren og til utstillinger, sier eieren. Foto: Theo Aasland Valen.
AKKURAT SOM DRONNING ELISABETHS SJÅFØR: Bjørn Cato Skilnand bak rattet i Jaguaren fra 1993. - Den blir bare kjørt om sommeren og til utstillinger, sier eieren. Foto: Theo Aasland Valen. Vis mer

Etter hvert har ryktene svirret om millionregnet over det fredelige nabolaget i Borre.

Bjørn Cato Skilnand har stort sett fått gå i fred.

- Er det mange som har bedt deg om penger?

- I grunnen ikke. De første henvendelsene kom fra noen av de store organisasjonene. Jeg ga ingen direkte gaver, som det heter, men har støttet flere av dem økonomisk i det stille, særlig Redningsselskapet, sier tidligere sjømann og fortsatt småbåteier Bjørn Cato Skilnand.

15 millioner til biler

Han skal ut og måke snø så fotografen får et skikkelig inntrykk av favorittbilene. Han har fem av dem hjemme og låner bort to andre. Den dyreste har vært en Mercedes MC 350 til en drøy million.

TERRENGBILEN: Ford Ranger 2017-modell - den ene av to slike biler her i landet. Den bruker Bjørn Cato Skilnand i det årlige off road-rallyet på Storefjell. Foto: Theo Aasland Valen.
TERRENGBILEN: Ford Ranger 2017-modell - den ene av to slike biler her i landet. Den bruker Bjørn Cato Skilnand i det årlige off road-rallyet på Storefjell. Foto: Theo Aasland Valen. Vis mer

På det meste hadde han 15-20 «lotto-biler» og leide en bussgarasje i Tønsberg. De fleste var skikkelige veteranbiler, blant annet en Pontiac, en Chevrolet og en Packard fra 1930-tallet.

- Det har vel gått rundt 15 millioner til bilene. Det var den store interessen fra guttedagene sammen med modelljernbane.

Og her deler han «oppskriften» på å gå fra 71 skattefrie millioner til blakk på åtte år.

Foruten bilene, 15 millioner til familien, hushandel blant annet i Kragerø og Åsgårdstrand, forsvant det nærmere 20 millioner i corona-perioden på tap i aksjefond, aksjer, en restaurantkonkurs og i et eventselskap.

Skjønt blakk og månedlig sjekk om pensjonen har kommet på konto: Det er noen verdier bak der selv om golvet i pengebingen er synlig.

- La meg også legge til at jeg har en brukbar pensjon, ikke bare minstepensjon, etter en del år som sjømann og som ingeniør innenfor svakstrøm og elektronikk på skip, borerigger og for olje- og utstyrsindustrien, og opp mot 200 reisedøgn iåret, sier han til Dagbladet.

Spania og Antarktis

Selv om Spania eller Portugal står først på reiselista når jul, strøm og bensin er betalt, har han allerede vært i 134 land over hele kloden, de fleste stedene på jobb uavhengig av Vikinglotto.

Han var i Libya, i Indonesia og i De forente arabiske emirater på jobb under dramatiske begivenheter i nabolaget.

- Er det noen land eller steder du ikke har vært som du planlegger å reise?

- Et cruise til Antarktis og en tur til Svalbard har jeg tenkt på noen ganger, sier 75-åringen, som tok to års grunnutdanning i medisin etter 50-årsdagen for å bli godkjent som naturterapeut.

Det var han i tre år før han tok jobb igjen på land i firmaer som driver med utstyr til oljesektoren. Fra 67 år ble han pensjonist.

FEIRER GULLBRYLLUP: Åse Kleveland (nå 73) feirer 50 år med sin Saab Sonett. Video: Emilie Rydning Vis mer

- Ikke damplokomotiv inne

- Er det noen materielle goder som ikke kan kjøpes for penger?

- Ved siden av biler, var modelljernbane en stor lidenskap fra guttedagene. Jeg kjøpte en modellbane med damplokomotiv stort nok til å sitte på. Men det ble for mye sot innendørs.

Lungekapasiteten er kraftig redusert etter et yrkesliv med mye sandblåsing og sprøytemaling av gasstanker.

- Du virker ikke bitter selv om pengene er brukt opp og helsa er skral, undrer avisa Gjengangeren.

- Det går ikke an å gå rundt og være bitter. Jeg er en person som lever i nuet, for å si det sånn. Den gevinsten har ikke forandret meg. Det var heller en parentes i livet mitt, svarer Bjørn Cato Skilnand.

- De fleste er anonyme

Siden Vikinglotto startet i 1993, er det 36 nordmenn som har vunnet over 50 millioner kroner - av dem 19 over 100 millioner. Rekorden til en norsk vinner er 341 millioner kroner.

- De aller fleste velger å leve en så anonym tilværelse som mulig, sier Norsk Tippings lotteri- og trekningsansvarlige, Ingrid Roterud Mathisen, til Dagbladet.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer