Gjenåpning for britene

Nå er dette lov igjen

Bitenes første skritt mot en mer normal hverdag.

AHHH: Det har vært strenge restriksjoner og nedstenging i England siden januar, men nå går det mot lysere tider. Foto: Alex Segre/REX
AHHH: Det har vært strenge restriksjoner og nedstenging i England siden januar, men nå går det mot lysere tider. Foto: Alex Segre/REX Vis mer
Publisert

Etter måneder med høye smittetall og streng nedstenging tar britene i dag det første skrittet mot en mer normal hverdag.

Det inkluderer selvfølgelig muligheten til en tur på puben. I første omgang riktig nok bare med servering utendørs.

Restauranter, frisører, neglesalonger, treningssentre, svømmehaller og dyrehager er også blant virksomhetene som får lov til å gjenåpne i England.

Utsatt feiring

Statsminister Boris Johnson hadde planer om å markere gjenåpningen med en pint på en pub i London mandag, men utsetter feiringen i respekt for prins Philip som døde fredag.

ÅPNER: Storbritannia åpner opp samfunnet igjen og mandag 12. april skal statsminister Boris Johnson på pub og drikke øl. Video: AP Vis mer

Johnson maner til ansvarlig oppførsel i et land der to av fem voksne ennå ikke har fått sin første dose med vaksine.

- Jeg er sikker på at dette er en enorm lettelse for alle virksomheter som har vært stengt så lenge, og for alle andre er dette skrittet en mulighet til å begynne å gjøre noen av de tingene vi har savnet og som vi elsker å gjøre. Samtidig oppfordrer jeg alle til å opptre ansvarlig og huske håndvask og avstand, sier Johnson, ifølge Sky.

Storbritannia nærmer seg 40 millioner vaksinerte mot coronaviruset, og smittetallene går ned.

Bare fire av ti

Britiske puber har de siste dagene forberedt den varslede gjenåpningen.

Men sammenslutningen British Beer and Pub Association anslår at bare 40 prosent av serveringsstedene har tilstrekkelig plass og muligheter til å kunne servere sine kunder utendørs.

Samtidig opprettholdes forbudet mot å spise og drikke innendørs fram til neste planlagte milepæl 17. mai.

Det er også først fra denne dagen at det blir lov å besøke hverandre i private hjem, forutsatt at smittetallene fortsetter å synke og vaksineprogrammet gir de forventede effekter.

Puber og restauranter får åpne igjen med utendørsservering mandag i England. Folk må bestille og drikke fra bordene. Foto: Frank Augstein / AP / NTB
Puber og restauranter får åpne igjen med utendørsservering mandag i England. Folk må bestille og drikke fra bordene. Foto: Frank Augstein / AP / NTB Vis mer

Teatre, kinoer, nattklubber og liknende forblir stengt inntil videre.

Skottland, Wales og Nord-Irland har sine egne planer, men også de har begynt å planlegge gjenåpning av samfunnet.

Storbritannia er et av de landene i Europa som har blitt hardest rammet av pandemien, med mer enn 127 000 bekreftede dødsfall.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer