Nå er hun blant de mektigste i landbruket

EAT-grunnlegger Gunhild Stordalen raste mot verdens ledere. Nå er hun kåret til en av de mektigste i norsk landbruk.

NYKOMMER: Tidligere i år la Gunhild Stordalen fram EAT-Lancet rapporten som tar til orde for dramatiske endringer i verdens kosthold. Foto: NTB scanpix
NYKOMMER: Tidligere i år la Gunhild Stordalen fram EAT-Lancet rapporten som tar til orde for dramatiske endringer i verdens kosthold. Foto: NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Inn på årets liste over de mektigste i norsk landbruk seiler også Norun Haugen, som sto bak dokumentaren om svineindustrien.

Kåringen er utført av Nationen og Bondebladet og omfatter de 100 mektigste i norsk landbruk.

Gunhild Stordalen har fått en sentral stemme i debatten om matproduksjon gjennom sin organisasjon EAT og den mye omtalte EAT-Lancet-rapporten. Hun havner på en 39. plass på lista.

Kraftfullt oppgjør

Senest i forrige uke, midt under FNs klimatoppmøte i Spania, raste Stordalen mot statsledere, regjeringstopper og klimaministre i et intervju med Børsen.

– Det virker ikke som om COP-delegatene evner å se at tiden er i ferd med å renne ut og det bråhaster med å ta grepene som skal til for å løse klimakrisa. Flere land skjuler karbonutslippene sine, de vil ikke erklære at klimakrisen er her og nekter å starte utfasingen ut av fossilt brensel, sa hun.

Dagen før hadde Stordalen publisert et bilde av seg selv foran en Burger King-restaurant inne i bygget som huser forhandlingene:

– Ikke bare mangler forhandlingene ambisjoner og forpliktelser med tanke på klimakrisen vi står overfor, men maten er fortsatt ikke en del av det! Og hva er på menyen?? Burgere, skrev hun til bildet.

Flere kvinner

Dyrevernsaktivisten Norun Haugen kommer på 78. plass på listen etter at NRK Brennpunkt i sommer viste en dokumentar der hun brukte skjult kamera for å avdekke brudd på dyrevelferdsloven på norske svinegårder.

TETPLASSER: Landbruks- og matminister Olaug V. Bollestad (KrF) og finansminister Siv Jensen (Frp) er høyt oppe i matmakt-kåring.
Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
TETPLASSER: Landbruks- og matminister Olaug V. Bollestad (KrF) og finansminister Siv Jensen (Frp) er høyt oppe i matmakt-kåring. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer

Landbruksminister Olaug Bollestad (KrF) kommer – kanskje ikke overraskende – på topp på listen, fulgt av Norgesgruppen-eier Johan Johannson og finansminister Siv Jensen (Frp).

Ellers er klimaendringene på 4. plass, ulven på 19. plass, melkeroboten på 30. plass og Facebook-gruppa Venner av norsk landbruk er på 46. plass.

Antall kvinner på lista stiger fra 33 i fjor til 44 i år. Halvparten av økningen skjer på den øvre delen av lista. Og blant de ti fremste på lista er halvparten i år kvinner, mot bare to i fjor.

Dagligvarekjedene er representert med åtte personer på lista, hvorav kun innkjøpssjefen i Rema er kvinne.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer