NÅ: Får slakt i fersk rapport

Equinor legger fram rapporten om hva som gikk galt da Equinor tapte 200 milliarder kroner i USA. Følg pressekonferansen her.

Publisert
Sist oppdatert

Equinor-ledelsen får grundig slakt i rapporten revisjonsfirmaet PwC, som har gått gjennom Equinors USA-virksomhet.

- Klare svakheter

Selskapet hadde for lite kontroll og for svak ledelse, heter det. Videre var det svak oppfølging, og undervurdering av risikobildet.

- Vi peker på hvordan Equinor hadde klare svakheter og utfordringer med internkontrollen i USA, sier Eli Moe-Helgesen, partner i PwC og leder av utvalget bak rapporten.

Det slås fast at Equinor hadde en vekststrategi da de bygde sin landbaserte viksomhet i USA som kom på bekostning av verdiskapning og kontroll.

«Kjøpene på land i perioden 2008 til 2011 var basert på altfor optimistiske prisantakelser og var ikke robuste da prisene falt fra 2014. Dette har ført til store tap og nedskrivninger på landvirksomheten på 9,2 milliarder dollar ved utgangen av 2019», slås det fast.

- Equinor undervurderte kompleksiteten av å operere onshore i USA, og overvurderte sine egne evner, sier Moe-Helgesen.

I rapporten pekes det på at ting har blitt bedre, men at det fremdeles er behov for forbedringer.

- Jeg vet at dette er tøft lesestoff for mange. Vi gjorde investeringer som ikke lenger var robuste da markedet snudde, og vi burde ha sett problemene i den landbaserte virksomheten tidligere, sier Sætre.

- Mye burde vært gjort annerledes

Rapporten slå fast at Equinors tap i USA beløper seg til 161 milliarder dollar.

- Utviklingen som fant sted i USA må ikke gjenskapes på nye områder, sier styreleder i Equinor, Jon Erik Reinhardsen.

Siden 2014 er det iverksatt omfattende forbedringstiltak som også ble rapportert til styret. Dette har bidratt til at internkontrollen i USA i dag er vesentlig forbedret, konkluderer rapporten.

- Det er en grundig rapport, og det er en kritisk rapport. Det er bra. Det er det vi ba om, sier Reinhardsen.

Avtroppende Equinor-sjef Eldar Sætre, som tok over som konsersjef i oktober 2014, sier følgende om rapporten:

- Det er ikke vanskelig å se at mye kunne og burde vært gjort annerledes.

Ukultur og sløsing

Ifølge Dagens Næringsliv har selskapets internrevisjon i september 2019 påpekt flere forhold som viser at selskapets problemer i USA ikke ble løst etter at det først ble avdekket ukultur og sløsing i åra 2013 til 2016.

Svikt i innkjøpsrutiner skal ifølge rapporten medført en «formidabel risiko for at en utsettes for svindel», skriver DN blant annet.

Olje- og energiminister Tina Bru (H) ble orientert om innholdet i rapporten torsdag. At pressekonferansen i dag holdes samtidig med at Nobels fredspris kunngjøres, er helt tilfeldig, ifølge Equinors pressetalsmann Bård Glad Pedersen.

Staten eier for øvrig 67 prosent av Equinor.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer