Nå forfaller gigantregningen

Norske bedrifter har nesten fem milliarder kroner i utsatte skatter og avgifter. Nå må regningen betales.

FORFALLER: Norske bedrifter har en utsatt skatteregning på nærmere fem milliarder, som forfaller søndag. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
FORFALLER: Norske bedrifter har en utsatt skatteregning på nærmere fem milliarder, som forfaller søndag. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Søndag 31. oktober forfaller det aller første avdraget for de bedriftene som har benyttet seg av regjeringens ordning for utsatt betaling av skatt og avgifter.

Ikke fått gjennomslag

Søknadsfristen for å få utsatt gikk ut i sommer, og da Skatteetaten summerte opp tidligere i høst var den samlede skatteregningen på 4,59 milliarder kroner.

Opprinnelig utsatt beløp var på 5,39 milliarder, så det er allerede noen som har betalt hele eller deler av regningen, men for mange er det altså en ekstra kostnad som nå må betales mens de forsøker å komme tilbake i vanlig gjenge etter coronapandemien.

Flere parter i næringslivet har tatt til orde for at regjeringen må ta grep for å hjelpe bedriftene med regningene. SMB Norge gikk lengst i å be om at hele eller deler av regningen slettes.

Det har de ikke fått gehør for.

Det de og NHO er enige om er at forsinkelsesrenten, på 8 prosent, er alt for høy.

Ber om lavere rente

Derfor har NHO ved gjentatte anledninger bedt regjeringen om å sette ned renten. I sommer sendte NHO Reiseliv et brev til Finansdepartementet, der de argumenterte kraftig for at forsinkelsesrenten må reduseres, og at det må gis tilbakevirkende kraft for hele 2021.

«Det vil være svært uheldig om det er statens høye renter som bidrar til at flere bedrifter går konkurs», sto det i brevet, som var undertegnet administrerende direktør i NHO Reiseliv, Kristin Krohn Devold.

Men NHO talte for døve ører, og fikk ikke noe gjennomslag hos den borgerlige regjeringen. Og nå er det tid for å betale regningen.

NHO opprettholder fremdeles kravet om at renten må reduseres, og siden de sendte brevet i sommer har Norge som kjent fått ny regjering og ny finansminister.

Flypassasjeravgift

Gjermund Løyning, direktør for politikk og samfunnskontakt i NHO, sier at det er fornuftig å starte nedbetaling av gjelda nå, siden mange bedrifter går godt etter gjenåpningen, men at det for noen bedrifter «fortsatt er krevende».

- Renta er for høy. Den burde ha vært lavere. Vi har spilt inn at vi mener 6 prosent er et riktig nivå, sier Løyning, som legger til at han er glad for at de har fått gjennomslag for at regningen skal nedbetales over 12 måneder og ikke seks, som ordningen opprinnelig la opp til.

- Men så langt har dere ikke fått noe gjennomslag for lavere rente?

- Vi har ikke det, men forslaget er ikke noe dårligere av den grunn, sier Løyning.

I tillegg til renta mener NHO at flypassasjeravgiften ikke bør gjeninnføres.

- Det er viktig for reiselivet og flybransjen, sier Løyning.

Løyning påpeker at den nye regjeringen er godt kjent med NHOs synspunkt.

- Slett regninga!

Jørund Rytman i SMB Norge stiller på ingen måte lavere krav til den nye regjeringen enn han gjorde til den gamle.

- Jeg håper og forventer at den nye regjeringen og Stortinget vil gi kriserammede bedrifter forlenget betalingsutsettelse av skatter og avgifter, men også vil ettergi deler av skatteregningen, sier han, og fortsetter.

- Det er viktig at renten for de som henger etter med skatter og avgifter senkes umiddelbart og at det i størst mulig grad utvises fleksibilitet og skjønn fra Skatteetaten ved å gi forlenget nedbetalingsplan.

Han mener det er «dårlig samfunnsøkonomi at en i utgangspunktet levedyktig bedrift slås konkurs av staten».

- Det virker som at både byråkrater i Skatteetaten og politikere glemmer at det ofte har vært myndighetene selv som har skyld i at en bedrift har blitt konkurstruet på grunn av restriksjoner, forbud eller påbud relatert til Covid-19, sier Rytman.

Mange små bedrifter

Til sammen er det 10736 bedrifter og enkeltpersonforetak som har bedt om utsettelse på moms eller arbeidsgiveravgift. Det er momsen som utgjør størstedelen av regninga, med 3,5 milliarder, mens staten har 612 millioner utestående i arbeidsgiveravgift.

Børsen har også fått sotert tallene på bedriftsstørrelse. Tallene her viser at bedrifter med ti eller færre ansatte har en ubetalt skatteregninge på 1,2 milliarder, fordel på 4804 aktører.

Ordningen med utsettelse av skatter og avgifter er en ekstraordinær ordning i forbindelse med coronapandemien. Alle som har fått betalingsutsettelse kan betale ned det utsatte beløpet over tolv avdrag i perioden 31. oktober i år til 30. september neste år.

Løyning i NHO advarer mot å tenke at man er helt ferdig med coronapandemien og ringvirkningene av den.

- Vi skal være forsiktige med å si at man har kommet gjennom krisen. Deler av næringslivet sliter med etterdønninger, sier han, samtidig som han peker på at det kan komme nye, lokale smitteutbrudd.

- Det er ingen tvil om at de næringene som har høysesong foran seg er veldig avhengig av at den blir bra. Vi må følge situasjonen nøye, og jeg forventer at myndighetene står klar med tiltak hvis man ikke får drive normal forretningsdrift.

Ikke gjennomslag

NHO og SMB Norge får ikke gjennomslag for rentekravet sitt hos den nye regjeringen heller. I en epost fra Finansdepartementet skriver statssekretær Erlend Grimestad (Sp) at ordningen er viktig, men:

«Samtidig ønsker vi at bedriftene primært skal finansiere seg på vanlig måte, og ikke gjennom å utsette innbetaling av skatter og avgifter. Derfor er det nødvendig med en rente i den størrelsesorden vi har nå», skriver Grimestad.

«Renten er satt lik den ordinære forsinkelsesrenten, som for tiden er 8 prosent, for å hindre at enkelte nedprioriterer skatte- og avgiftskrav til fordel for private krav», skriver Grimestad i uttalelsen, som er så godt som kliss lik uttalelsen Børsen fikk fra hans forgjenger, nylig avgått statssekretær Magnus Thue (H) i august.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer