Grensehandel

Nå handler svenskene i Norge

Økte matvarepriser og en svak norsk krone får svenskene til å strømme over til den norske sida av grensa. Hos Kiwi Svinesundsveien i Halden har de merket en tydelig økning av svenske «harryhandlere».

PRISBEVISST: Lars Sundell har kjørt seks mil for å ta handelen i Norge. - Det blir en del billigere, sier han. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
PRISBEVISST: Lars Sundell har kjørt seks mil for å ta handelen i Norge. - Det blir en del billigere, sier han. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet Vis mer
Publisert

SVINESUND (Børsen): Inne på Kiwi Svinesundsveien i Halden, bare fem kilometer unna svenskegrensa, ruller kassabåndene i ett. Det piper høylytt mens varer skannes i kassa.

Påsken er like rundt hjørnet, og denne dagen virker det til at flere har valgt å fullføre feriehandelen.

- Det er mye trøkk i dag, sier daglig leder i butikken, Malin Therese Berger, til Børsen.

Hun står lent over kjølevaredisken og fyller på med pølser til grillglade nordmenn.

Det likevel ikke bare nordmenn som har sett sitt snitt til å handle i dagligvarebutikken. Den siste tida har flere svensker tatt turen fra andre siden av Svinesundsbrua for å spare penger.

Høy prisvekst og lav krone

I lange tider har nordmenn dratt på «harrytur» over grensa for å handle billig kjøtt, alkohol og godteri. Nå kan det se ut til at vinden har snudd.

Sverige er landet i Norden som har opplevd størst prisøkning det siste året. Mellom februar i fjor og i år har svenske dagligvarer i gjennomsnitt blitt 22,1 prosent dyrere, viser tall fra SCB. Ikke siden tidlig på 1950-tallet har det vært så stor prisøkning på matvarer i løpet av ett år i Sverige.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer