Nå kan alt skje i Norwegian

Det eneste analysesjef Lars-Daniel Westby føler seg nokså sikker på, er at Norwegians aksjekurs vil stupe.

FRAMTIDEN: Konsernsjef i Norwegian, Jacob Schram, forteller om framtiden til flyselskapet. Reporter: Halldor Hustadnes. Foto: Bjørn Langsem. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det meste er usikkert før Norwegians skjebne de neste fem dagene avgjøres.

I ettermiddag avgjør andelseiere i Norwegians obligasjonslån om de godtar å bytte ut 3,7 milliarder kroner av lånene med aksjer.

Dette er det første hinderet før en ekstraordinær generalforsamling den 4. mai avgjør skjebnen til konsernsjef Jacob Schrams redningsplan for flyselskapet som nå trues av konkurs på grunn av corona-krisen.

Brutalt kursfall

- Uansett hva som skjer, mener jeg aksjekursen skal ned, sier analysesjef Lars-Daniel Westby i Sparebank1 Markets til Dagbladet.

Slik forklarer han hvorfor:

ANALYSESJEF: Lars-Daniel Westby, Sparebank 1 Markets
ANALYSESJEF: Lars-Daniel Westby, Sparebank 1 Markets Vis mer

- Enten sier aksjonærene nei på generalforsamlingen, og selskapet går konkurs. Eller så blir det konvertering av gjeld til aksjer, og eksisterende aksjonærer blir vannet ut. Da skal aksjen også ned.

Westbys kursmål for aksjen er at den skal ned til ei krone, fra dagens nivå på omtrent fem ganger så mye.

- Mye spenning

Torsdag ettermiddags obligasjonseiermøte, hvor eierne av obligasjonslånene skal si ja eller nei til sin del av planen, tror Westby mest sannsynlig vil ende med ja.

- Norwegian-ledelsen bør ha hatt såpass dialog med dem som skal stemme at de vet utfallet før de legger det fram for avstemning, sier han.

Andre Dagbladet har snakket med er mer usikre på utfallet.

- Det er veldig mye spenning knyttet til utfallet, sier en av obligasjonseierne, som vil være anonym.

Avstemningen vil skje elektronisk, fra klokka 16 og utover.

- Ville ikke satset penger

Som analytiker vil ikke Lars-Daniel Westby anbefale sine kunder å kjøpe aksjer i Norwegian - i hvert fall ikke før kursen kommer ned i ei krone.

- Jeg er ikke negativ til selskapet, men til aksjen. Jeg håper virkelig at de får det til, men i aksjekursen nå er det priset inn forventninger om at den norske stat skal komme inn og redde dem. Det er så lite sannsynlig at jeg ikke ville ha satt penger på det, sier Westby.

SLÅSS FOR SELSKAPETS LIV: Konsernsjef i Norwegian, Jacob Schram  er inne i ei dramatisk uke for selskapet han leder. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
SLÅSS FOR SELSKAPETS LIV: Konsernsjef i Norwegian, Jacob Schram er inne i ei dramatisk uke for selskapet han leder. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Hvis obligasjonseierne sier ja i ettermiddagens avstemning, gjenstår flere hindre:

Først må det bli enighet med dem som leier ut fly til Norwegian - som også er bedt om å omgjøre gjeld til aksjer. Deretter må redningsplanen legges fram for generalforsamlingen mandag.

- Kan bli stemt ned

Lars-Daniel Westby holder muligheten åpen for at redningsplanen kan bli stemt ned på mandagens generalforsamling - slik en gruppe småaksjonærer nå jobber for.

- Den muligheten er til stede. Du har én reell storaksjonær, og det er Folketrygdfondet. Det er veldig vanskelig å vite hva de andre tenker, sier han.

Forhandlingene med leasingselskaper (flyutleiere) og obligasjonseiere kan i prinsippet fortsette helt fram til generalforsamlingen mandag klokka 8.30. Disse forhandlingene avgjør blant annet hvor mye dagens aksjonærer vil bli vannet ut.

Norwegian-ledelsen har foreslått at de blir sittende med 5,2 prosent - før mer penger hentes inn.

- Kan håpe på staten

- Det er først når dette er klart at vi vil vite hva forslaget blir, som legges fram på generalforsamlingen. Hvis aksjonærene føler at de vil sitte igjen med veldig lite, kan det tenkes at de heller stemmer det ned og håper at staten skal komme inn og sørge for at de får noe, sier Lars-Daniel Westby.

De partene som hittil har vært ganske usynlige i prosessen, garantister som amerikanske Ex-Im Bank og banker som har finansiert flyene, tror Westby også i fortsettelsen vil holde seg i bakgrunnen. Der er avtalene i utgangspunktet enkle.

-Ex-Im får flyene og bankene får pengene sine tilbake, sier Lars-Daniel Westby.

- Løpende diskusjoner

Avstemningen blant obligasjonseierne torsdag ettermiddag skjer etter lang tids forhandlinger.

«Diskusjoner med Obligasjonseierne har foregått løpende i telefonmøter siden innkallingen til møtet ble sendt ut for ca. 10 dager siden. Disse møtene er kun for obligasjonseierne, eventuelt også med utsteder og legale/finansielle rådgivere engasjert av partene men lukket for allmenheten», skriver daglig leder Cato A. Holmsen i obligasjonseiernes representant Nordic Trustee til Dagbladet.

Det er Nordic Trustee som organiserer torsdagens avstemninger.

Holmsen forklarer at avstemmingen er ja eller nei, og at obligasjonseierne i Norwegian (NAS) alternativt kan avstå fra å stemme.

«I NAS-lånene er det svært mange obligasjonseiere og det er derfor usikkert hvor lang tid det vil ta å kvalitetssikre opptellingen», skriver Holmsen.

Norwegians skjebneuke

Norwegian kan gå konkurs hvis ikke aksjonærene på en ekstraordinær generalforsamling den 4. mai sier ja til ledelsens redningsplan.

Forutsetingen for planen er at obligasjonseiermøter den 30. april sier ja til å omgjøre 3,7 milliarder av obligasjonslån på rundt fem milliarder kroner til aksjekapital.

Slik håper Norwegians ledelse å heve egenkapitalandelen til åtte prosent, og oppfylle kravene for å få statsgaranti for lån på til sammen tre milliarder kroner.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer