Økte priser:

Nå kan ølet bli dyrere

1. juli skrus prisene mest sannsynlig opp.

KAN BLI DYRERE: Fra 1. juli er det stor sannsynlighet for at matvare-prisene går opp - inkludert øl. Foto: Torstein Bøe / NTB
KAN BLI DYRERE: Fra 1. juli er det stor sannsynlighet for at matvare-prisene går opp - inkludert øl. Foto: Torstein Bøe / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Store internasjonale bryggerier som Heineken og Carlsberg varslet i våres økte ølpriser.

Bryggeriene rammes av kraftig økning i produksjonskostnader på grunn av krigen mellom Ukraina og Russland - verdens største kornprodusenter. I tillegg har prisen på aluminium sprengt kostnadsrammene ytterligere.

- Produksjonskostnadene for å produsere øl i Norge på en bærekraftig måte har økt kraftig, det er helt sikkert. Strømprisene har nesten tredoblet seg, det har vært helt enormt. Matvareprisene har doblet seg. Råvarekostnadene på emballasje i aluminium har hatt en enorm økning. Også har transportkostnadene blitt mye høyere, sukker administrerende direktør Christian Aass i Aass bryggeri til Børsen.

- Flere steder øker prisene

Han understreker imidlertid at det ikke er noen krise i bryggeriet.

- Vi er levedyktige vi. Vi har noe problem med engangsfat, men for det meste bruker vi stålfat som vi vasker. Det påvirker oss jo, men vi må bare være mer effektive, sier han.

Aass forklarer også at det stilles ekstra krav til Drammens-bryggeriet når de for det meste konkurrerer mot internasjonale aktører.

- Det er ikke så mange norske bryggerier igjen. Vi har en utbytteskatt på 35 prosent som ikke de andre konkurrentene betaler, sier han.

ÅPNER: De administerende direkørene i Mat og Drikke-gruppen Markus og Joppe Gjelseth er svært klare for å ta i mot folk igjen. Video: Hans Arne Vedlog. Reporter: Stian Drake Vis mer

For dem som nyter en utepils i sola om sommeren kan det derfor bli dyrt. For en 0,4 liter med fatøl må man ut med 99 kroner hos populære Lekter'n på Aker Brygge.

- Det har bare vært en økning på to kroner fra i fjor. Jeg tror ikke vi har planer om å øke noe mer i år. De siste årene har vi passet på å ha nokså moderate priser på øl, men vi merker nå at flere og flere steder øker prisene på både mat og øl. Det er nok for å kompensere for den ekstremt vanskelige økonomiske tiden bransjen har vært i, og er gjennom, sier daglig leder Markus Havig Gjelseth til Børsen.

Han forklarer at prisøkningen på to kroner ikke har noe med verken pandemi eller krig å gjøre, og at økningen er på omtrent halvparten av konsumprisindeksen for det seineste året.

Utenlandsk øl kan bli dyrest

Prisøkning på øl i dagligvarebutikkene er også på trappene, gitt de høye produksjonskostnadene. 1. juli justeres matvareprisene, og butikkølet er intet unntak.

- Leverandørene har mulighet til å justere sine priser to ganger i året, og neste vindu er 1. juli. Vi kan ikke kommentere på eventuelt økte priser i forkant av det, sier kommunikasjonssjef i Norgesgruppen, Kine Søyland, til Børsen.

Daglig leder i Agri Analyse, Christian Anton Smedshaug, mener likevel ikke at det blir sjokkpriser på øl i butikkene i sommer.

- Det er klart at bryggeriene sliter med den samme prisveksten som andre på grunn av generell inflasjon, ikke minst på energisiden. Øl er jo laget av humle, malt, gjær og vann. Når det gjelder humle er tilgangen relativt god, men importprisene på maltbygg har steget med rundt 20 prosent hittil i år. Emballasje er en utfordring på grunn av generell prisvekst på aluminium. Men det er lite som tilsier noen ekstraordinær prisvekst på øl, sier han.

GRENSEHANDEL: Nordmenn handler alkohol for 2,2 milliarder kroner på Systembolaget i Sverige. Hele ni av ti kunder på Systembolaget i Strömstad er norske. Foto: NTB Scanpix. Klipp: Ørjan Ryland / Dagbladet Vis mer

I Tyskland trygler nå bryggeriene om at folk skal pante glassflaskene sine. Glassflaskemangelen skyldes delvis krigen i Ukraina og redusert produksjon derfra, samt høye energipriser. Samtidig peker prisene bratt oppover grunnet skyhøy inflasjon.

Smedshaug mener det i hovedsak er importprodukter som får den saftigste prisøkningen fra juli.

- Staten tar en stor andel av kostnadsveksten gjennom jordbruksavtalen, så importerte produkter stiger mer enn de norske. Jeg vil nok også tro at en del av den utenlandske ølen får en noe høyere prisvekst enn den norske, særlig øl på glassflasker, mener analytikeren.

Smedshaug tror det norske ølet vil følge generell prisvekst, som han minner om at ligger i underkant av seks prosent. Dersom strømstøtten ikke tas med er prisveksten opp mot åtte prosent.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer