Nå kan Trump få trøbbel

Donald Trump har tapt presidentvalget. Spørsmålet nå er hvordan det går når han må utkjempe en kamp mot lovens lange arm.

SNART FERDIG: Om to måneder flytter president Donald Trump ut av Det hvite hus. Da får han nye utfordringer å takle. Foto: REUTERS / Carlos Barria / NTB
SNART FERDIG: Om to måneder flytter president Donald Trump ut av Det hvite hus. Da får han nye utfordringer å takle. Foto: REUTERS / Carlos Barria / NTB Vis mer
Publisert

- Når han er ute av Det hvite hus vil atmosfæren forandre seg. Han vil ikke lenger ha trusselen om presidentens makt til å hindre etterforskning.

Tidligere statsadvokat i New York, Daniel R. Alonso, oppsummerer overfor BBC virkeligheten Donald Trump vil møte når han flytter ut av Det hvite hus.

- Blir enklere for påtalemyndigheter

Seint mandag kveld norsk tid kom beskjeden fra General Services Administration (GSA), det føderale organet som erklærer en vinner av valget, at de er klare til å begynne den formelle overgangsprosessen fra Trump-administrasjonen.

Donald Trump selv har fremdeles ikke erkjent valgnederlaget, men han skrev mandag på Twitter at han støtter GSA-sjef Emily Murphys beslutning, og har bedt sine medarbeidere om å starte maktoverføringen.

Dermed blir det med fire år, i alle fall i denne omgangen, som president for Trump, og han kan gå tilbake til sine private forretninger igjen.

Der står han overfor noen av de største økonomiske og juridiske utfordringene i familieimperiets historie.

USA-KJENNER: Thomas Seltzer som har vokst opp i USA og laget dokumentar på NRK i forkant av valget, har klare meninger om Donald Trump. Vis mer

Presidenten har nemlig flere etterforskninger av uregelmessigheter og ulovligheter knyttet til ting som skjedde før han ble president hengende over seg. Etterforskningene går både på Trump som privatperson, og hva han har gjort gjennom Trump Organization.

- På alle måter så vil det at han forlater Det hvite hus gjøre det enklere for påtalemyndigheter og saksøkere i sivile saker å forfølge sakene mot ham. For eksempel så påberoper han seg en høyere beskyttelse fra stevninger, og også i stevningssaker i kongressen, og det er i stor grad basert på at han er president, sa tidligere aktor på Manhattan, Harry Sandick, i forkant av valget, til CNN.

Mulig svindel

Den mest alvorlige saken Trump står overfor kommer fra New York. Manhattan-statsadvokat Cyrus Vance har anlagt en bred etterforskning av Trump Organizations økonomiske gjøren og laden.

I retten har påtalemyndigheten antydet at etterforskningen skal undersøke hvorvidt presidenten og hans selskap har medvirket i banksvindel, forsikringssvindel, skattevindel eller forfalskning av forretningsjournaler.

Vance har understreket hvor viktig det er for hans etterforskning å få tilgang til Trumps skatteopplysninger.

Da han ba om papirene i august refererte Vance til «offentlige rapporter om muligens omfattende og langvarig kriminell oppførsel i Trump Organization».

I september pekte Vance på skattesvindel som et hypotetisk lovbrudd han kan bringe for retten, dersom det skulle bli funnet bevis for å støtte det.

Foreløpig er påstandene om ulovligheter bare et grunnlag for etterforskning, og ingenting annet.

- De mest signifikante etterforskningene er de som ser på hans skatte- og bankdokumenter. Men hvorvidt det er en straffesak eller ikke er fremdeles uvisst, sier Jonathan Turley, professor ved George Washington University.

Har betalt 750 dollar i skatt

Tidligere i år kunne New York Times fortelle at de hadde fått tak i dokumentene som viser hva Trump har betalt - og ikke har betalt - i skatt.

Ifølge avisa, som publiserte informasjon fra Trumps selvangivelser de siste 20 åra, betalte presidenten bare 750 amerikanske dollar i skatt i 2016, året han ble president.

Året etter, det første året han var president, betalte han også bare 750 amerikanske dollar i skatt.

750 amerikanske dollar tilsvarer om lag 7100 kroner, omregnet til dagens kurs.

Dokumentene New York Times har fått tak i, viser også at Trump ikke har betalt inntektsskatt i ti av de siste 15 åra.

Det skyldes store økonomiske tap.

Trump skal også kjempe en kamp mot de amerikanske skattemyndighetene (IRS). IRS mener Trump må betale tilbake en skatterefusjon på 72,9 millioner kroner.

Priset opp og ned eiendommer

Den andre betydningsfulle etterforskningen av Trumps forretningsdrift stammer fra forklaringen Trumps en gang svært så lojale advokat, Michael Cohen, ga til Kongressen i januar i 2019.

Der forklarte Cohen at Trump priset opp og ned sine egne eiendommer etter eget forgodtbefinnende. Trengte han lån pumpet han opp verdien på eiendommene, og når skatt ble et tema var de samme eiendommene plutselig verdt mye mindre.

Cohens forklaring ga statsadvokat i New York, Letitia James, grunn til å grave i Trumps eiendomsimperium. Det har hun også gjort. Siden mars 2019 har hun ledet en sivil etterforskning av presidenten.

SPILLER MYE: Donald Trump skal i løpet av fire år spilt like mye som Obama gjorde på åtte. Video: AP Vis mer

Presidentens sønn, Eric Trump, som er visepresident i Trump-organisasjonen, har anklaget James, som er demokrat, for en «politisk vendetta». Likevel gikk han med på å forklare seg for statsadvokaten i oktober.

Det kan kanskje faren hans, presidenten, bli nødt til å gjøre også. Avtroppende president Trump har fram til nå sagt at han er for travel til å forholde seg til søksmål, men den unnskyldningen kan han ikke lenger bruke når han er ute av Det hvite hus.

- De fleste domstoler vil være veldig ettergivende overfor en anklaget president når det gjelder ting som når de har tid til å møte i retten, for eksempel. Men de er ikke så ettergivende overfor en privatperson, sier tidligere statsadvokat i New York Daniel R. Alonso.

Sivile etterforskninger kan ende med bøter dersom det blir funnet ulovligheter. Dersom det er ulovligheter kan ikke andre etterforskninger utelukkes.

- Overraskende

Ifølge presidenthistoriker Jeffrey Engel er Trump en svært uvanlig president med tanke på at mange av de juridiske problemene han nå står overfor, stammer fra tiden før han ble president.

- At Trump trodde han kunne stille til valg og bli president med potensielt klare uregelmessigheter i hans finansielle bakgrunn, og ikke bli oppdaget, det er det mest overraskende for meg. Det styrker bildet av at han ikke fullt og helt tar inn over seg hva det betyr å være president, sier Engel.

Så er spørsmålet hva Trump selv vil gjøre i åra som kommer. Noen mener Trump vil stille til valg igjen i 2024, mens andre tror han nokså fort vil ta over tømmene i Trump Organization også.

- Han kommer ikke til å klare å holde seg unna, har Phil Ruffin, forretningspartner og venn av presidenten, sagt.

TAP ELLER SEIER: Donald Trump har ved flere anledninger unngått å svare på om han vil søre for en fredfull overføring av makt ved et valgtap mot Joe Biden. Vil han nekte å gå av? Laget av Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. Vis mer

Har lagt eiendommer ut for salg

Uavhengig om Trump lar barna fortsette å styre skuta, eller om han vil ta over selv, er det ting å ta tak i.

Familieimperiet har allerede lagt ut flere eiendommer for salg, inkludert et hotell i Washington og to skyskrapere i New York og San Francisco.

Trump Organization skal også ha oppe til vurdering om de skal selge Seven Springs-eiendommen utenfor New York.

I tillegg har organisasjonen til presidenten mer enn 400 millioner dollar i gjeld som utløper i løpet av de neste åra, skriver Wall Street Journal. Mange långivere har også antydet at de er skeptiske til å gjøre forretninger med Trump.

På toppen av alt dette har coronapandemien rammet Trumps hoteller og feriesteder, men ifølge organisasjonen selv går alt på skinner.

«Trump Organization er et utrolig selskap med enorm kontantstrøm. Vi har aldri vært sterkere», heter det i en uttalelse fra selskapet.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer