Krigen i Ukraina:

Nå kommer de tilbake

Mer enn 800 000 flyktet fra Russland etter invasjon av Ukraina. Nå har flere snudd.

SNUR: Over 800 000 har forlatt Russland siden februar 2022. Etter utfordringer i utlandet velger flere å returnere. Foto: Alexander NEMENOV / AFP / NTB
SNUR: Over 800 000 har forlatt Russland siden februar 2022. Etter utfordringer i utlandet velger flere å returnere. Foto: Alexander NEMENOV / AFP / NTB Vis mer
Publisert

Siden februar 2022 har mer enn 820 000 personer forlatt Russland, ifølge en studie fra Re:Russia, en nettside drevet av russiske akademikere i eksil.

Det er den største utvandringen fra Russland siden tidlig 1990-tallet, etter Sovjetunionens fall, ifølge Financial Times (FT).

Flere av emigrantene var unge fagfolk og motstandere av krigen, som dro av økonomiske årsaker eller for å unngå verneplikten. Noen dro de første dagene og ukene etter invasjonen, mens andre dro seks måneder seinere, etter Kremls massemobilisering, skriver den amerikanske finansavisa.

LANG KØ: Bilkøen ut av Russland 27. september i fjor. Foto: Maxar Technologies / AFP / NTB
LANG KØ: Bilkøen ut av Russland 27. september i fjor. Foto: Maxar Technologies / AFP / NTB Vis mer

Satelittbilder tatt fra grenseområder mellom Russland og naboene Mongolia og Georgia viste lange køer ut fra Russland i september i fjor. Det kom som følge av at president Vladimir Putin erklærte «delvis mobilisering» i krigen.

En av dem som dro ei uke etter Russlands invasjon var Egor Gazarov, men seks måneder seinere returnerte han til hjemlandet.

- Jeg forsto at jobbmulighetene utenfor Russland faktisk ikke var så gode som de kunne være, sier han til FT.

Dagbladet har også møtt flere russere som forlot hjemlandet og Putins krig. Blant dem var 23 år gamle Vadum, som fryktet å bli sendt til fronten i Ukraina.

Relativt normalt

Til tross for den store utvandringen, har flere valgt å returnere til Moskva, noe som tyder på at Kreml har klart å opprettholde en relativ normalitet i hovedstaden, selv etter økonomisk uro knyttet til krigen, skriver FT.

Avisa peker på at en av årsakene til at noen unge fagfolk returnerer, er at Kreml ikke har planer om en ny massemobilisering. Fagfolk i Re:Russia sa at det var «svært sannsynlig» at enkelte av dem som hadde forlatt Russland for å unngå mobiliseringen, allerede hadde returnert.

GRENSA: Lange køer på grensa mellom Russland og Georgia. Bildet er tatt 29. september 2022. Foto: AP / NTB
GRENSA: Lange køer på grensa mellom Russland og Georgia. Bildet er tatt 29. september 2022. Foto: AP / NTB Vis mer

- Livskvaliteten går nedover

Emil Kamalov og Ivetta Sergeeva, ved det universitetet i Firenze, har forsket på utstrømningen av russiske emigranter siden starten av invasjonen.

De bemerket at respondentene i undersøkelsen stort sett var høyt utdannede, politisk engasjerte og unge, sammenliknet med resten av befolkningen. Mer enn 15 prosent av respondentene hadde returnert til Russland, både midlertidig og mer permanent.

- Det er definitivt ikke en økonomisk migrasjon i klassisk forstand. Dette er mennesker med høy kompetanse og nå taper de penger og status - for mange har livskvaliteten i utlandet gått ned, sier Sergeeva til FT.

Mer nyansert

Tidligere i juni hevdet Russlands president at halvparten av russerne som dro etter krigen brøt ut, har kommet tilbake.

Andre russiske tjenestemenn har hevdet at mange har valgt å vende tilbake på grunn av mistenksomhet og fiendtlighet overfor russiske immigranter.

- Statlig propaganda prøver å få oss til å tro at emigrantene, særlig IT-spesialister, har returnert til Russland i masser, sier antropolog, Alexandra Arkhipova, til FT.

Ifølge Arkhipova er virkeligheten mer nyansert, og hun peker på en vanskelig jobb- og visumsituasjon for russere. Hun legger til at noen returnerte, mens andre velger å bli.

Ifølge FT opplevde også flere unge å komme tilbake et mer lukrativt arbeidsmarked. Med høyere stillinger og lønnsøkning hos noen av Russlands største teknologifirmaer, som forsøker å erstatte arbeidstakerne som har flyttet ut.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer