Nå kommer inkassosmellen

Nordmenns inkassogjeld skyter i været. Flere kommer i skvis.

HØYERE GJELD: Oslo er nedstengt og bedrifter får stadig mindre handlingsrom. Derfor kan de ikke lenger være tilbakeholdne med å kreve inn gjeld. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
HØYERE GJELD: Oslo er nedstengt og bedrifter får stadig mindre handlingsrom. Derfor kan de ikke lenger være tilbakeholdne med å kreve inn gjeld. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Svimlende 58 milliarder kroner. Det er den samlede inkassogjelden til det norske folk, ved utgangen av oktober i år.

- Heftig

Det er en kraftig økning sammenliknet med samme tid i fjor. Da var nordmenns inkassogjeld 49 milliarder kroner.

Med andre ord har inkassogjelden økt med ni milliarder kroner på bare et år, viser ferske tall som selskapet InkassoPartner har fått fra Experian.

- Tallene som framkommer i statistikken til Experian er heftig, sier Geir Grindland, daglig leder i InkassoPartner.

Han forteller at økningen i deres selskap fra juli i år fram til nå er på hele 30 prosent sammenliknet med samme periode i fjor.

- I vår var det flere av våre kunder som lot være å sende saker til inkasso for å hjelpe de som ble rammet av permittering og nedbemanning som følge av corona. Etter sommeren har flere av kundene våre selv kommet i skvis, og kan derfor ikke fortsette dugnaden, sier Grindland, og fortsetter:

- Det betyr at de er nødt til å sende inkassokrav ut i stadig større tempo.

Verre for dem som sliter

Det som også er verdt å merke seg er at antall betalingsanmerkninger ikke stiger like mye som gjeldsøkningen skulle tilsi. 30. oktober i fjor var det registrert 1,36 millioner betalingsanmerkninger, mot 1,56 millioner betalingsanmerkninger i år.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.