Nå kommer inkassosmellen

Nordmenns inkassogjeld skyter i været. Flere kommer i skvis.

HØYERE GJELD: Oslo er nedstengt og bedrifter får stadig mindre handlingsrom. Derfor kan de ikke lenger være tilbakeholdne med å kreve inn gjeld. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
HØYERE GJELD: Oslo er nedstengt og bedrifter får stadig mindre handlingsrom. Derfor kan de ikke lenger være tilbakeholdne med å kreve inn gjeld. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Svimlende 58 milliarder kroner. Det er den samlede inkassogjelden til det norske folk, ved utgangen av oktober i år.

- Heftig

Det er en kraftig økning sammenliknet med samme tid i fjor. Da var nordmenns inkassogjeld 49 milliarder kroner.

Med andre ord har inkassogjelden økt med ni milliarder kroner på bare et år, viser ferske tall som selskapet InkassoPartner har fått fra Experian.

- Tallene som framkommer i statistikken til Experian er heftig, sier Geir Grindland, daglig leder i InkassoPartner.

ØKER: Det er stadig flere som krever inn inkassogjeld, forteller Geir Grindland i InkassoPartner.
ØKER: Det er stadig flere som krever inn inkassogjeld, forteller Geir Grindland i InkassoPartner. Vis mer

Han forteller at økningen i deres selskap fra juli i år fram til nå er på hele 30 prosent sammenliknet med samme periode i fjor.

- I vår var det flere av våre kunder som lot være å sende saker til inkasso for å hjelpe de som ble rammet av permittering og nedbemanning som følge av corona. Etter sommeren har flere av kundene våre selv kommet i skvis, og kan derfor ikke fortsette dugnaden, sier Grindland, og fortsetter:

- Det betyr at de er nødt til å sende inkassokrav ut i stadig større tempo.

Verre for dem som sliter

Det som også er verdt å merke seg er at antall betalingsanmerkninger ikke stiger like mye som gjeldsøkningen skulle tilsi. 30. oktober i fjor var det registrert 1,36 millioner betalingsanmerkninger, mot 1,56 millioner betalingsanmerkninger i år.

- Det forteller at de som allerede sliter med gjeld, har fått enda større gjeldsproblemer de siste månedene, sier Grindland, og peker på at bedriftene har blitt raskere til å kreve inn penger.

Ventet utvikling

At inkassosakene nå hoper seg opp i kriserammede norske hjem, er som ventet. Allerede i mai advarte gjeldsøkonomi i Lindorff, Morten Trasti, om at det faktum at antall inkassosaker falt i april, bare var et uttrykk for at det var stille før stormen.

- Gitt at samfunnet gradvis gjenåpnes, venter vi en inkassotopp i løpet av høsten og vinteren. Og alt tyder på at den blir mye høyere enn den doblingen vi så under finanskrisen. Da var det på det meste en dobling av inkassobeløpene, sa Trasti.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer