Nå kommer inkassosmellen

Nordmenns inkassogjeld skyter i været. Flere kommer i skvis.

HØYERE GJELD: Oslo er nedstengt og bedrifter får stadig mindre handlingsrom. Derfor kan de ikke lenger være tilbakeholdne med å kreve inn gjeld. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
HØYERE GJELD: Oslo er nedstengt og bedrifter får stadig mindre handlingsrom. Derfor kan de ikke lenger være tilbakeholdne med å kreve inn gjeld. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Svimlende 58 milliarder kroner. Det er den samlede inkassogjelden til det norske folk, ved utgangen av oktober i år.

- Heftig

Det er en kraftig økning sammenliknet med samme tid i fjor. Da var nordmenns inkassogjeld 49 milliarder kroner.

Med andre ord har inkassogjelden økt med ni milliarder kroner på bare et år, viser ferske tall som selskapet InkassoPartner har fått fra Experian.

- Tallene som framkommer i statistikken til Experian er heftig, sier Geir Grindland, daglig leder i InkassoPartner.

Han forteller at økningen i deres selskap fra juli i år fram til nå er på hele 30 prosent sammenliknet med samme periode i fjor.

- I vår var det flere av våre kunder som lot være å sende saker til inkasso for å hjelpe de som ble rammet av permittering og nedbemanning som følge av corona. Etter sommeren har flere av kundene våre selv kommet i skvis, og kan derfor ikke fortsette dugnaden, sier Grindland, og fortsetter:

- Det betyr at de er nødt til å sende inkassokrav ut i stadig større tempo.

Verre for dem som sliter

Det som også er verdt å merke seg er at antall betalingsanmerkninger ikke stiger like mye som gjeldsøkningen skulle tilsi. 30. oktober i fjor var det registrert 1,36 millioner betalingsanmerkninger, mot 1,56 millioner betalingsanmerkninger i år.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer