Varehandelen faller:

Nå kommer smellen

Coronapandemien ga klingende mynt i kassa for norsk varehandel, men nå er de i ferd med å bli innhentet av hverdagen igjen.

NEDGANG: Under pandemien var varehandelen på rekordhøye nivåer. Nå faller det igjen. Foto: Javad Parsa / NTB
NEDGANG: Under pandemien var varehandelen på rekordhøye nivåer. Nå faller det igjen. Foto: Javad Parsa / NTB Vis mer
Publisert

Her hjemme i Norge vil nok de fleste anse coronapandemien for en saga blott, selv om pandemien fremdeles påvirker økonomien, spesielt gjennom flere strenge nedstengninger i handelsbyer i Kina.

Foruten de helsemessige konsekvensene, førte pandemien som kjent med seg en vridning av folks pengebruk.

Nedgang i varehandel

Restauranter, utesteder og kulturtilbud var stengt - og det samme var grensa til utlandet. Det førte til at den norske varehandelen, og spesielt dagligvarehandelen, opplevde omsetning de ellers bare kunne ha drømt om.

I april kunne SSB legge fram tall som viste at omsetningen av dagligvarer og alkohol var 19 prosent høyere i 2021 enn i 2019. 2021-tallet var omtrent på nivå med omsetningen året før.

Derfor er det heller ikke noen overraskelse at dagligvaregigantene har kunnet legge fram rekordtall. Norgesgruppens overskudd var på hele 3,9 milliarder kroner i 2021, mens Orkla, som er leverandør av merkevarer til dagligvarehandelen, hadde et overskudd på tett på fem milliarder kroner.

Men nå peker ting i motsatt retning. Tall fra SSB viser at omsetningsvolumet i detaljhandelen gikk ned med 0,9 prosent fra mars til april i år.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer