Truth Social

Nå kommer Trumps «Twitter»

USAs daværende president, Donald Trump, ble utestengt fra Twitter etter angrepet mot Kongressen. Nå lanserer han sitt eget sosiale medium, Truth Social. Prosjektet er blitt forsinket og fortsatt er ikke alt klart.

STORE PLANER: Devin Nunes (i midten) leder medieselskapet til Donald Trump, som nå lanserer appen Truth Social. Her er de sammen med den republikanske minoritetslederen Kevin McCarthy, da Nunes fortsatt var kongressrepresentant i 2018. Foto: Nicholas Kamm / AFP
STORE PLANER: Devin Nunes (i midten) leder medieselskapet til Donald Trump, som nå lanserer appen Truth Social. Her er de sammen med den republikanske minoritetslederen Kevin McCarthy, da Nunes fortsatt var kongressrepresentant i 2018. Foto: Nicholas Kamm / AFP Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

NEW YORK (Børsen): Apples App Store har nå lagt ut Donald Trumps eget sosiale medium, Truth Social. Mandag morgen er appen tilgjengelig for nedlastning.

En verifisert Twitter-konto for en av Truth Social-direktørene, med brukernavnet Billy B. meldte fredag at det sosiale mediet skulle fra mandag 21. februar, meldte Reuters.

Teknisk trøbbel

Flere Twitter-brukere rapporterer mandag morgen om problemer med den nye appen. Ved registrering blir brukere fortalt at de står på venteliste for å få en bruker. Skjermbilder delt på Twitter viser at ovef 6000 allerede står på venteliste - bare minutter etter at appen ble mulig å laste ned.

- På grunn av stor pågang må vi sette deg på venteliste, er meldingen som dukker opp.

Andre brukere melder om problemer med registering. Skjermbilder viser at flere brukere får opp en feilmelding.

Den tidligere kongressrepresentanten, som leder selskapet for den tidligere presidenten, har varsler at det fortsatt tar noen uker før alt er oppe og går.

- Gjør deg klar!

15. februar tvitret også Trumps sønn, Don junior, et skjermbilde av farens konto i betaversjonen med brukernavnet @realDonaldTrump.

- Gjør deg klar! Din favorittpresident vil se deg snart! skrev Trump.

Utseendemessig liknet det til forveksling på Twitter.

VIL HA HJELP: Etter at hans presidentfar har blitt utestengt fra neste alle sosiale medier, bønnfaller Donald Trump Jr. nå Elon Musk om å lage et nytt et. Vis mer

Den tidligere, republikanske kongressrepresentanten Devin Nunes, som er en nær alliert av Trump, leder selskapet, Trump Media & Technology Group, som står bak Truth Social.

Søndag sier han til Fox News at det vil komme til Apples App Store denne uka. Samtidig sier han at det fortsatt vil ta uker før tjenesten er fullstendig klar.

- Denne uka vil vi begynne å rulle det ut i Apple App Store. Det kommer til å bli fantastisk fordi vi kommer til å få så mange flere folk på plattformen. Målet vårt, som jeg tror vi skal nå, er å være fullstendig operasjonelle innen slutten av mars, i hvert fall innen USA, sier Nunes til TV-kanalen.

Truth Social er Trumps forsøk på å komme seg tilbake i sosiale medier etter at han ble fjernet permanent fra Twitter etter de dødelige angrepet mot Kongressen 6. januar i fjor.

VALG 2024: Donald Trump setter igjen fyr på spekulasjonene om han ønsker å stille til nytt valg. Video: WRN. Vis mer

Twitter konkluderte da med at twittermeldingene hans fram til angrepet brøt med selskapets retningslinjer mot å glorifisere vold. Fram til da var Twitter en av Trumps aller viktigste måter å kommunisere med omverdenen på. Han hadde nesten 90 millioner følgere. Han er også utestengt fra Facebook og Youtube.

- Tiet i hjel

Det har tatt Trump en stund å få plattformen opp og gå. Allerede i oktober i fjor lanserte han Truth Social for å motstå «tyranniet» til teknologigigantene.

– Vi lever i en verden der talibanerne har en enorm tilstedeværelse på Twitter, mens din amerikanske favorittpresident er blitt tiet i hjel, sa Trump den gangen, ifølge NTB.

Truth Social vil bli en av flere konservative plattformer som har forsøkt å ta opp konkurransen med etablerte sosiale medier som Twitter og Facebook. Både Gettr, Parler og Gab forsøker å kapre brukere som et ytre høyre-alternativ til Twitter. Rumble, som presenterer seg som et konservativt alternativ til Youtube, har varslet at de vil levere videoinnhol til Truth Social-appen.

OPPHETET: Tidligere president Donald Trump fikk nok under et intervju med National Public Radio. Det hele endte med at han la på før journalisten fikk stille et siste spørsmål. Video: National Public Radio Vis mer

Små

Foreløpig er imidlertid disse plattformene veldig små sammenliknet med Twitter. Twitter ha mer enn 200 millioner daglige brukere. Facebook har to milliarder daglige brukere. Gettr, som ble startet av den tidligere Trump-rådgiveren, Jason Miller, har til sammenlikning fire millioner brukere i gjennomsnitt per måned, skriver The Guardian.

Avisa påpeker også at navnet Truth Social kan vise seg å være kontroversielt for en mann som har et mildt sagt løst forhold til sannheten. Washington Posts opptelling fra de fire åra han var president, viste at han kom med 30573 usanne eller villedende påstander.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer