- Nå må hun svare!

Kirsti Bergstø blir snart ny SV-leder. Høyt oppe på agendaen: Få et klart svar på hva Erna Solberg mener om rikingflukten fra Norge. - Folket fortjener svar, sier Bergstø til Dagbladet.

UT MOT ERNA: Kommende SV-leder Kirsti Bergstø mener Erna Solberg må ta ordentlig stilling til rikingflukten fra Norge. Foto: Hanna Johre / NTB
UT MOT ERNA: Kommende SV-leder Kirsti Bergstø mener Erna Solberg må ta ordentlig stilling til rikingflukten fra Norge. Foto: Hanna Johre / NTB Vis mer
Publisert

STORTINGET (Dagbladet): - Nå må Erna Solberg være ærlig. Hva synes hun egentlig om milliardærene som flytter formuen sin til Sveits?

Kirsti Bergstø, påtroppende SV-leder, sier at hun savner en tydelig linje fra kvinnen som vil bli norsk statsminister igjen: Erna Solberg må ta tydelig avstand fra rikingene som flagger ut, påpeker Bergstø.

- Folket fortjener et tydelig svar fra Erna Solberg, legger Bergstø til.

Ikke overrasket

49 rikinger har flyttet til Sveits det siste halve året. Én milliard skattekroner har forsvunnet. Bergstø er klar på hva hun synes:

- Dette er mennesker som svikter den norske samfunnskontrakten, de vender ryggen til systemet som har lagt til rette for pengene de har tjent. Det er usolidarisk og unorsk, sier hun om skatteflyktningene.

- Er du overrasket?

- Nei, jeg er verken overrasket eller skuffet. Det virker helt naturlig for meg at folk som har mye penger vil gjøre det de kan for å få mer. Derfor har vi jo et skattesystem som skal sørge for en mer rettferdig fordeling, sier Bergstø.

- JEG HAR VÆRT TYDELIG: Det er Erna Solbergs klare linje. Foto: Javad Parsa / NTB
- JEG HAR VÆRT TYDELIG: Det er Erna Solbergs klare linje. Foto: Javad Parsa / NTB Vis mer

Det er en slik klar linje hun etterlyser fra Erna Solberg og Høyre:

- Erna Solberg må gå ut og tydelig ta avstand fra skatteflukt. Dersom hun mener det, da. Hvis hun egentlig synes det er helt greit, så må hun si det også. Folk fortjener å vite hvor Solberg og Høyre faktisk står i en så viktig sak, sier Kirsti Bergstø.

Reversere grep?

Ved landsmøtet i vår blir Bergstø SVs nye leder. Hun er eneste kandidat til å overta for Audun Lysbakken. Bergstø er fornøyd med grepene regjeringen og SV har tatt for å hindre skatteflukt:

  • Den såkalte femårsregelen ble opphevet i fjor. Nordmenn som har tatt med seg formuen sin til utlandet slapp tidligere å betale skatt til Norge på for eksempel aksjesalg etter fem år.
  • Aksjer overført til alle nære slektninger som er bosatt i utlandet vil utløse utflyttingsskatt. Tidligere gjaldt dette bare ektefeller.

- Dette er eksempler på at regjeringen og SV har brukt politikk for å ta grep. Vi har sørget for at formuer som er tjent opp i Norge, også skattlegges i Norge, sier Bergstø.

- Jeg vil vite om Erna Solberg kommer til å forsøke å reversere dette hvis hun ender opp i regjering igjen, legger Bergstø til.

Solberg: - Jeg har vært klar

Erna Solberg sier hun har gitt både pressen, det norske folk, og Kirsti Bergstø klare svar i denne debatten.

- Som jeg sa da de første flyttet ut i fjor, så må hver enkelt avgjøre hvor de ønsker å bo, men jeg synes synd på bedriftene og lokalsamfunnene som får mer distanserte eiere, sier Solberg til Dagbladet.

Høyre-lederen sier det er opp til partiets landsmøter å avgjøre om man skal gå til valg på å reversere politikken til regjeringen rundt skatteflukt.

- Det er sånn at for høy formuesskatt skader norsk eierskap av norske bedrifter, legger hun til.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer