Nå møter Norge motbakkene

Den politiske usikkerheten i verden har ikke vært så stor på mange år. Neste år treffer det Norge, anslår NHO.

Nå møter Norge motbakkene
Publisert
Sist oppdatert

- Vi er i en mer usikker verden enn på flere år. Det skyldes i første rekke stadig mer omfattende handelskonflikter og mer proteksjonisme. Jeg bruker ikke ordet krise, men vi ser et mørkere bilde også framover, sier NHOs sjeføkonom Øystein Dørum til Børsen.

Anslagene over den økonomiske utviklingen framover som Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO) legger fram onsdag, viser et klart skifte også her hjemme:

- Vi ser at motbakkene melder seg. Dels leser vi det ut av nøkkeltallene for norsk økonomi at veksten blir svakere. Og dels har vi fått nye tall fra våre medlemsbedrifter, der optimismen er på vei nedover. Det er fortsatt flere som tror på vekst, men overvekten er på vei ned, sier Dørum.

- På frysepunktet

Sjeføkonomen i NHO sier at 2019 internasjonalt har vært preget av kriser og skuffelser.

BAK OSS: Vi har lagt den beste tida bak oss, ifølge NHOs sjeføkonom Øystein Dørm. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
BAK OSS: Vi har lagt den beste tida bak oss, ifølge NHOs sjeføkonom Øystein Dørm. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer

- Globalt er stemningen i industrien gjennomgående på frysepunktet, det går stadig dårligere i andre deler av økonomien, handelsveksten har stoppet opp og produksjonsveksten globalt har stoppet opp. Så vet vi at britene er på vei ut, men fortsatt er det uklart på hvilke vilkår de skal handle med EU. Kort sagt vil drahjelpen for Norge utenfra bli mindre, sier Dørum.

- Hvor ille er det?

- Vi ser den svakeste veksten siden finanskriseåret 2009. Likevel uten sammenligning for øvrig, fordi vi ikke er i nærheten av 2009-nivået. Så det er et mørkere bilde, men vi snakker først og fremst om et nedjustert vekstanslag.

WTO ille for oss

Dørum ser ingen tegn til at de mørke skyene på den globale himmelen vil lette. Tvert om.

- Vi ser mer av den økende proteksjonismen framover. Det betyr større hindre for handel og mindre økonomisk samkvem. Det betyr også dårligere utveksling av teknologi, som da kinesiske myndigheter denne uka varslet at innen tre år skal kinesiske bedrifter bare kjøpe kinesisk it-teknologi. Det gagner neppe verken Kina eller oss.

Nyheten fra tirsdag om at USA blokkerer utnevnelsen av nye dommere til den internasjonale handelsdomstolen i regi av WTO føyer seg inn i bildet:

- Det er en ytterligere forsterking som rammer det regelstyrte handelsregimet som en liten økonomi som den norske er så avhengige av, sier Dørum.

- Passe lunkent

NHO-anslagene tilsier at vi har lagt vår beste tid bak oss.

- Vi våre anslag kommer 2019 ut som toppåret. Norge har gått litt motstrøms mot de andre landene - men i 2020 og særlig i 2021 finner vi vår plass i fellesskapet. Det skjer fordi sterk vekst i oljeinvesteringer avløses av utflating og nedgang, og fordi både bedriftenes investeringer og offentlig etterspørsel faller.

NHO-spådommene

  • Vekst i fastlands-BNP: Faller fra 2,6 prosent i år til 2,3 prosent neste år og 1,7 prosent i 2021 og 2022.
  • Arbeidsledighet: Opp fra 3,6 prosent i år til 3,7 prosent de neste tre år.
  • Rente: NHO mener det er litt mer sannsynlig at den neste renteendringen blir et kutt og ikke en ny heving.
  • Boligprisene: Prisvekst på 2,7 prosent i år, stiger til 2,8 prosent neste år og flater ut til 2,3 prosent i 2022.

- Det høres dystert ut?

- Vi tegner ikke et nattsvart bilde, men mer karakter av myk landing. Etter et oppsving er kapasitetsutnyttelsen nå normalisert. Vi snakker gjerne om balanse, at økonomien er passe varm og passe kald. Men en annen måte å si det på er jo at det er passe lunkent.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer