Nå rømmer verden fra Putin

Store internasjonale selskaper selger seg ut og rømmer fra Vladimir Putins Russland.

SE LIVE: Dagbladet TV gir deg siste nytt om Russlands angrep på Ukraina. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Natt til mandag annonserte Equinor at de vil stanse nye investeringer i Russland, og starte prosessen med å gå ut av de eksisterende «Joint Ventures» i Russland.

- Uholdbar posisjon

Det norske selskapet, der staten er majoritetseier, har vært i Russland i mer enn 30 år, og inngikk en samarbeidsavtale med det statlig eide oljeselskapet Rosneft i 2012.

- Situasjonen er svært vanskelig, og vår posisjon er uholdbar. Vi vil nå stanse nye investeringer i vår russiske virksomhet, og vi starter planleggingen for å tre ut av våre «Joint Ventures» på en måte som er i tråd med våre verdier. Vår viktigste prioritet i denne vanskelige tiden er sikkerheten for våre medarbeidere, sier konsernsjef Anders Opedal.

Ved utgangen av 2021 hadde Equinor bokførte anleggsmidler til en verdi av 1,2 milliarder dollar i Russland, og de forventer at beslutningen om å trekke seg ut vil påvirke den bokførte verdien.

Oljefondet ut av Russland

Beslutningen om trekke seg ut kom bare timer etter statsminister Jonas Gahr Støre annonserte at Oljefondets investeringer på Moskva-børsen blir frosset, og at man starter prosessen med å trekke seg ut.

- Målet er å trekke Oljefondet helt ut av det russiske markedet, sa finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp).

Oljefondet hadde ved årsskiftet 27 milliarder kroner investert i Russland. Avgjørelsen om å avvikle fondets engasjement i Russland kom etter at stadig flere politikere og samfunnsdebattanter krevde nettopp dette.

Vesten har innført lammende sanksjoner mot den russiske økonomien etter at landet invaderte Ukraina.

Det ene store selskapet etter det andre bestemt seg for å trekke seg helt ut av Russland, eller begynne en slik prosess.

Riking trekker seg ut

Søndag kom beskjeden om at britiske BP har bestemt seg for å gå ut av Rosneft, der britene eier 20 prosent av aksjene. BPs styreleder er Helge Lund, tidligere toppsjef i daværende Statoil.

Lund sier at selv om BP har vært engasjert i Russland i over 30 år og har hatt «strålende russiske kolleger», representerer angrepet på Ukraina en grunnleggende endring.

- Dette har ledet BPs styre til å konkludere med, etter en grundig prosess, at vårt engasjement med Rosneft, et statlig eid selskap, rett og slett ikke kan fortsette, sier Lund.

Administrerende direktør Bernhard Looney vil også trekke seg fra styret i Rosneft med umiddelbar virkning.

I tillegg til de store europeisk selskapene har også Australias rikeste mann, Andrew Forrest, bestemt seg for å trekke sine penger og investeringer ut av Russland.

Forrest er ifølge Forbes verden 87. rikeste person, med en anslått formue på 17,5 milliarder dollar. Selskapet hans Fortescue har vært engasjert i et hydrogen-prosjekt i Russland, men det trekker de seg fra nå.

- Jeg er knust. Jeg har tilbrakt tid på Krim. Jeg har tilbrakt tid i Ukraina. Vi har forsøkt å jobbe med russerne en stund nå, og vi har gjort det helt klart at det ikke er noen unnskyldning for å invadere et annet land, sier Forrest til ABC News.

Restriksjoner fra banker

Søndag kveld skrev Bloomberg at de to europeisk bankgigantene Societe Generale SA og Credit Suisse har bestemt seg for å stanse finansieringen av råvarehandel fra Russland.

Det betyr i praksis at de to bankene, som er helt sentrale når det kommer til finansiering av råvarehandel, ikke vil bidra med pengene som må til for å kjøpe metaller og olje fra Russland.

Også de nederlandske bankgigantene ING og Rabobank skal ifølge rapportene ta grep, og de begrenser nå utlån til avtaler som involverer råvarehandel fra Russland og Ukraina.

Alt dette kommer på toppen av at EU har bestemt seg for å fryse midlene Russlands sentralbank har plassert i EU, samt at utvalgte russiske banker blir utestengt fra det internasjonale betalingssystemet Swift.

Så langt har Russlands energihandel blitt holdt utenfor sanksjonene. Russland er en svært viktig leverandør av naturgass til Europa.

I tillegg til selskapene som driver innenfor råvarehandelen har også de to amerikanske logistikkgigantene, UPS og FedEx, annonsert at de stanser levering til Russland og Ukraina i lys av invasjonen, ifølge Reuters.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer