Nå skal de ta kjeltringene

En ordning et samlet arbeidsliv har ropt på i flere år skal omsider settes ut i livet.

NY ORDNING: Hadia Tajik besøkte mandag Såpa Bilpleie for å legge fram den nye godkjenningsordningen for bilpleie. Her viser Patrick K. Haglund henne resultatet av jobben de gjør. Foto: Kristin Svorte / Dagbladet
NY ORDNING: Hadia Tajik besøkte mandag Såpa Bilpleie for å legge fram den nye godkjenningsordningen for bilpleie. Her viser Patrick K. Haglund henne resultatet av jobben de gjør. Foto: Kristin Svorte / Dagbladet Vis mer
Publisert

- Når får de noen måneder på seg, og da kan de enten legge om eller legge ned.

Beskjeden fra arbeids- og inkluderingsminister Hadia Tajik er klar: Nå er det slutt på cowboyvirksomheten i bilpleiebransjen.

Ny godkjenningsordning

Mandag ved lunsjtider besøkte hun Frelsesarmeens Såpa bilpleie på Alna i Oslo. Der gir Frelsesarmeens arbeidstilbud til dem som av ulike årsaker har utfordringer med å komme inn i arbeidslivet, samtidig som de leverer bilpleie, stort sett til profesjonelle aktører.

I store, romslige og lyse lokaler var Tajik på plass for å høre mer om bedriften, og å presentere regjeringens nye godkjenningsordning for bilpleie.

Mellom nypolerte, glinsende biler forklarte hun hva som må til for at en bedrift skal kunne bli godkjent etter den nye ordningen, som trer i kraft fra 1. juli.

Ordningen innebærer at virksomhetene må dokumentere en rekke forhold, blant annet er det krav til bedriftshelsetjeneste og vernetjeneste, at de ansatte har skriftlige arbeidsavtaler og at de har avtaler som sikrer økonomisk kompensasjon ved yrkesskade.

Etterlengtet ordning

Tajik er helt klar på at en slik ordning er svært viktig. En rapport fra Samfunnsøkonomisk Analyse fra 2020 anslo at omfanget av svart omsetning innefor bilvask er mellom 200 og 650 millioner kroner årlig.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer