Nå skal Oslo spare strøm

Byrådet i Oslo legger fram det de omtaler som et krisebudsjett. Byrådslederen ber folk være klare for krisetider.

SKRISETIDER: pesielt strømprisene koster kommunen dyrt og gir mindre penger å rutte med. Byrådsleder Raymond Johansen er folk være klare for krisetider. Foto: Heiko Junge / NTB
SKRISETIDER: pesielt strømprisene koster kommunen dyrt og gir mindre penger å rutte med. Byrådsleder Raymond Johansen er folk være klare for krisetider. Foto: Heiko Junge / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den første delen av planen skal settes i verk umiddelbart, skriver Aftenposten.

Dette er noen av tiltakene, skriver avisa:

I alle kommunale kontorer skal innetemperaturen settes ned, til maksimalt 20 grader.

Også på skoler, barnehager og i flerbrukshaller skal også temperaturen ned, men her er 20 grader minimum.

I svømmehallene skal vannet bli én grad kaldere.

I tillegg kan noen skiløyper bli mørklagt.

Krisebudsjett

Byrådet i Oslo legger fram det de omtaler som et krisebudsjett. Byrådslederen ber folk være klare for krisetider, skriver NTB.

Det sier Raymond Johansen i et intervju med Aftenposten , gjort på byrådslederens kontor der lyset nå er slukket for å spare strøm. Han bruker et begrep fra etterkrigstida, dyrtid, om situasjonen med galopperende priser.

- Vi er på full fart inn i en dyrtid, med høyere strømpriser, med økte matvarepriser og pumpepriser. Situasjonen ble snudd om på veldig kort tid, sier Johansen.

Spesielt strømprisene koster kommunen dyrt og gir mindre penger å rutte med.

- Vi er ikke forberedt. Det politiske ordskiftet fører til at vi også er mindre forberedt, mener jeg. Det er totalt manglende kriseforståelse, sier han.

Johansen sier at det å be staten bidra med mer penger, blir som å pisse i buksa for å holde seg varm. Han varsler at det kan bli aktuelt å skru ned temperaturen i offentlige bygg eller gjøre andre tiltak.

I budsjettet blir det prioritert hardt, og det vil blant annet merkes ved at byrådet ikke leverer på skolemat som de hadde planer om, sier Johansen.

Universitetssykehus setter ned temperaturen

På Oslo universitetssykehus settes temperaturen ned i sine bygg mot 19 grader for å spare strøm. Samtidig lover de at det ikke skal gå utover pasientene, opplyser NTB.

Sparegrepet skyldes at den statlige strømstøtten ikke omfatter sykehusene, og Oslo universitetssykehus (OUS) velger derfor å ta egne grep. De ansatte er varslet om at temperaturen kan krype ned mot 19 grader.

- Det er ikke besluttet å senke temperaturen til 19 grader, men altså orientere om at lavere innetemperatur ned mot 19 grader kan forekomme som følge av de grepene som gjennomføres, sier kommunikasjonsrådgiver Katrina Chamberlain til Nettavisen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer