Nå skal staten eie mer

Næringsminister Jan Christian Vestre vil gjøre det enklere for staten å kjøpe opp selskaper og starte nye. - Vi har sinnssykt dårlig tid, sier Ap's wonderboy.

VIL KJØPE OPP: Jan Christian Vestre (Ap) forbereder seg på å kjøpe nye selskaper til statens eie. Foto: Lars Eivind Bones/ Dagbladet
VIL KJØPE OPP: Jan Christian Vestre (Ap) forbereder seg på å kjøpe nye selskaper til statens eie. Foto: Lars Eivind Bones/ Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Onsdag sendte regjeringen bølger gjennom landet da de kunngjorde et gigantkjøp av eiendom. Staten vil nå eie 90 prosent av Meråker kommune etter at Statskog tar over Meraker Brug.

Næringsminister Jan Christian Vestre fortsetter nå i samme spor når han fredag legger fram sin eierskapsmelding. I denne framgår regjeringens politikk og regler for statlige eierskap.

Nå lanserer han en rekke radikale grep.

Vestre forbereder nå flere statlige oppkjøp av bedrifter og oppstart av statlige selskaper. Han endrer reglene slik at det blir enklere for staten å kjøpe opp selskaper.

- Skikkelig gammeldags

Næringsministeren gjør dette ved å utvide begrunnelsene regjeringen kan ha for å kjøpe seg inn i et selskap.

- Det vi gjør er å forberede oss på å eie mer, gjennom at vi utvider begrunnelsene for det statlige eierskapet ganske betydelig. Det betyr ikke at vi nødvendigvis skal eie mer etter fire eller åtte år, men vi bereder grunnen for å kunne ivareta nasjonalt eierskap i en urolig tid.

Statens eierskap er en betydelig del av norsk økonomi. En tredjedel av Oslo Børs verdi er selskaper kontrollert av staten.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.