Nå skal staten eie mer

Næringsminister Jan Christian Vestre vil gjøre det enklere for staten å kjøpe opp selskaper og starte nye. - Vi har sinnssykt dårlig tid, sier Ap's wonderboy.

VIL KJØPE OPP: Jan Christian Vestre (Ap) forbereder seg på å kjøpe nye selskaper til statens eie. Foto: Lars Eivind Bones/ Dagbladet
VIL KJØPE OPP: Jan Christian Vestre (Ap) forbereder seg på å kjøpe nye selskaper til statens eie. Foto: Lars Eivind Bones/ Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Onsdag sendte regjeringen bølger gjennom landet da de kunngjorde et gigantkjøp av eiendom. Staten vil nå eie 90 prosent av Meråker kommune etter at Statskog tar over Meraker Brug.

Næringsminister Jan Christian Vestre fortsetter nå i samme spor når han fredag legger fram sin eierskapsmelding. I denne framgår regjeringens politikk og regler for statlige eierskap.

Nå lanserer han en rekke radikale grep.

Vestre forbereder nå flere statlige oppkjøp av bedrifter og oppstart av statlige selskaper. Han endrer reglene slik at det blir enklere for staten å kjøpe opp selskaper.

- Skikkelig gammeldags

Næringsministeren gjør dette ved å utvide begrunnelsene regjeringen kan ha for å kjøpe seg inn i et selskap.

- Det vi gjør er å forberede oss på å eie mer, gjennom at vi utvider begrunnelsene for det statlige eierskapet ganske betydelig. Det betyr ikke at vi nødvendigvis skal eie mer etter fire eller åtte år, men vi bereder grunnen for å kunne ivareta nasjonalt eierskap i en urolig tid.

Statens eierskap er en betydelig del av norsk økonomi. En tredjedel av Oslo Børs verdi er selskaper kontrollert av staten.

Vestre beskylder Høyre for å være dogmatisk i spørsmålet om statens eierskap og mener Solberg-regjeringens politikk var «gjennomsyret» av at det statlige eierskapet skulle reduseres.

- Det å si - i den verden vi lever i - at uansett spørsmål så er svaret mindre statlig eierskap, det er skikkelig gammeldags. Det som er moderne er at vi kan gå opp og ned og inn og ut avhengig av det som tjener landet mest. Det er pragmatisme i eierskapssynet.

- Men vi sier heller ikke at det er et mål å eie mer. Vi sier at det statlige eierskapet må vurderes i hvert enkelt tilfelle etter hva som er best for Norge.

Vestre innfører nå helt tre nye begrunnelser for at staten skal kjøpe private selskaper:

  • Tilrettelegging for bærekraftig
  • Infrastruktur, monopoler og tildelte rettigheter
  • Fellesgoder og/eller sosial og geografisk fordeling

I tillegg endrer regjeringen på to av begrunnelsene som allerede gjelder.

- Kan staten eie alt nå?

- Nei. Det er et godt spørsmål, men vi sier at hovedregelen er fortsatt privat eierskap og at vi skal mobilisere mest mulig privat kapital tol det grønne skiftet. Men vi utvider begrunnelsene, ja.

Vil satse på hydrogen

Vestre understreker at det private eierskapet er utgangspunktet i Norge.

- Det skal være en særskilt begrunnelse for at statlig eierskap skal anses som et hensiktsmessig tiltak, og da vil flere og bredere begrunnelser kunne muliggjøre det.

Et av områdene der det kan bli aktuelt å etablere et nytt statlig selskap er innen hydrogen. Vestre rister på hodet over kritikken de har fått fra Høyre for ideen.

- Jeg lurer litt på hvilket århundre Høyre lever i. Vi får kritikk fordi vi vurderer et statlig hydrogenselskap fordi det liksom skal fortrenge de private. Spør de titusenvis av private leverandørbedriftene som har utviklet seg og bygget seg store og sterke i sfæren rundt Equinor. Er ikke det bare kroneksempelet på hvordan statlige og private selskaper kan utfylle og utvikle hverandre?

- Sinnssykt dårlig tid

Vestre mener de kan løse en flaskehals der rederiene ikke vil kjøpe hydrogenbåter fordi det ikke finnes tilgjengelig drivstoff, mens bedrifter vegrer seg for å sette i gang produksjon fordi det ikke finnes kunder.

- Hvis staten i den høna eller egget-problematikken kan bidra til at mer privat kapital mobiliseres ved å korrigere for en sånn svikt, så gjerne.

- Dere skal løse høna eller egget-problemet?

- Det kan gjøre det! sier en ivrig og lattermild næringsminister.

- Vi har sinnssykt dårlig tid med den omstillingen vi skal gjøre og vi har kommer altfor kort i gang, da må alle virkemidler tas i bruk.

Kritisk infrastruktur

I tillegg til de nye begrunnelsene oppdaterer Vestre punkter som allerede har vært gjeldende. Det gjelder ikke minst beredskap, som er stadig mer aktuell problemstillingen gitt trusselen fra Russland.

Torsdag sa statsminister Jonas Gahr Støre at krigen stadig rykker nærmere Norge. Spørsmål om sikkerhet og beredskap er også et tema når det gjelder statlig eierskap, sier Vestre.

- Vi skal kunne eie mer infrastruktur. Det handler både om selskaper som eier og drifter infrastruktur.

- Vi kan vurdere at i den geopolitiske og sikkerhetspolitiske situasjonen vi står i nå så er deler av infrastrukturen såpass kritisk at det ikke bare er tilstrekkelig med god regulering. Vin vil også sikre at vi har en nasjonal aktør. Den muligheten hadde vi ikke før.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer