Havvind

Nå skjer det

I dag åpner regjeringen for at utbyggerne av de første havvindparkene i Norge kan melde seg på konkurransen. – En milepæl for Norge, sier Equinor.

ÅPNER: Olje- og energiminister Terje Aasland da han i desember la fram sentrale rammevilkår for utbygging av havvind på Sørlige Nordsjø II og Utsira Nord. Foto: Gorm Kallestad / NTB
ÅPNER: Olje- og energiminister Terje Aasland da han i desember la fram sentrale rammevilkår for utbygging av havvind på Sørlige Nordsjø II og Utsira Nord. Foto: Gorm Kallestad / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Satsingen på havvind utenfor kysten av Norge skal etter regjeringens planer gi Norge betydelig mer grønn strøm i årene som kommer.

Etter flere runder i det politiske systemet og høringsrunder vil statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) og olje- og energiminister Terje Aasland (Ap) i dag åpne utlysningen av de to første områdene for havvind på norsk sokkel.

- Dette markerer starten for storskala utbygging av havvind i Norge. Dette er en milepæl for havvindutbygging og for industri i Norge, sier pressetalsmann Magnus Frantzen Eidsvold i Equinors avdeling for fornybar energi til NTB.

De to prosjektene som regjeringen vil åpne for utvikling onsdag, er Sørlige Nordsjø 2, fase 1, og Utsira Nord. Det første ligger hele 200 kilometer fra norskekysten, helt ned mot grensene til Danmark og Tyskland i havet. Vindmøllene på Utsira Nord vil ligge helt i siktlinjen for de 192 beboerne på Utsira utenfor Haugesund.

Begge prosjektene skal etter planen levere 1500 megawatt strøm hver. Når også fase to av Sørlige Nordsjø 2 er bygget ut, kan hele dette feltet levere 3000 megawatt strøm.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer