Hawala-mannen

Nå snakker han ut

I en liten rettssal på Lillestrøm sitter en 50 år gammel mann og kjemper for livet. Han risikerer 21 år i fengsel, og nekter for å ha hvitvasket en halv milliard kroner for kriminelle.

HAWALA-MANNEN: En 50 år gammel mann sitter i retten, tiltalt for å ha hvitvasket en halv milliard kroner, noe han nekter straffskyld for. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet.
HAWALA-MANNEN: En 50 år gammel mann sitter i retten, tiltalt for å ha hvitvasket en halv milliard kroner, noe han nekter straffskyld for. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

LILLESTRØM (Dagbladet): Rommet bak den største tingrettssalen på Lillestrøm, minner mest om et besøksrom i fengsel. Fire enkle stoler rundt et rektangulært bord på et slitt linoleumsgulv.

Den 50 år gamle mannen som er tiltalt for å ha hvitvasket en halv milliard kroner gjennom såkalt Hawala-virksomhet, har gått med på å la seg intervjue. Han setter seg ned overfor Dagbladet. Med seg har han forsvarsadvokat Bernt Heiberg.

Mannen nekter straffskyld for hvitvasking.

Før saken kom opp i retten, er det skrevet mye om Hawala-mannen i norske aviser. Det enorme beløpet han er tiltalt for å ha hvitvasket og det politiet mener er knytinger til noen av Norges tyngste kriminelle, har gitt saken mye oppmerksomhet. Han mener media har omtalt ham som om han allerede er funnet skyldig.

Preget

- Bildet av meg i media er urettferdig. Jeg er en respektert person blant mine folk. Jeg er en person som folk kommer til for å få råd, har høy status og bra omdømme. Når jeg står her, anklaget, så er det veldig vondt. Det føles veldig dårlig, sier han.

Småbarnsfaren er sterkt preget av å ha sittet nesten tre år i varetekt og har pådratt seg flere diagnoser under tida i fengsel. Høyt blodtrykk, diabetes og PTSD, forteller han.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.