Nå snakker man om «D-ordet»

Økonomien har aldri gått fra sunn til katastrofal så raskt, mener mannen som var økonomisk rådgiver for president Barack Obama. Verdensøkonomien blir brutalt rammet av coronapandemien.

BRUTALT: Verdensøkonomien blir brutalt rammet av nedstengningene som følger coronapandemien. Flere eksperter mener verden kan stå overfor den verste økonomiske krisa siden 1930-tallet. Foto: Carlo Allegri / Reuters / NTB Scanpix
BRUTALT: Verdensøkonomien blir brutalt rammet av nedstengningene som følger coronapandemien. Flere eksperter mener verden kan stå overfor den verste økonomiske krisa siden 1930-tallet. Foto: Carlo Allegri / Reuters / NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

«Sjokkbølgene coronaviruset har sendt innover amerikanske aksjer, tvinger investorer på de amerikanske børsene til å se for seg langt mer alvorlige utfall enn en resesjon. Det inkluderer flere kvartaler med synkende økonomisk aktivitet, en kredittkrise, eller til og med en depresjon».

Det skrev nyhetsbyrået Reuters etter kaosdagen på USA-børsene forrige mandag. Og det var nettopp en økonomisk depresjon Reuters viste til, da de for litt over ei uke siden meldte at man igjen kunne høre «D-ordet» bli hvisket om i finanskretser.

Utviklingen i dagene som har gått siden, har vært alt annet enn beroligende. Nå dukker det såkalte «D-ordet» opp daglig.

President Donald Trump med siste nytt fra USA. Video: AP Vis mer

- Dette er verre enn 2008, verre enn 1987. Dette er den verste krisa som har rammet finansmarkedene siden den store depresjonen, sa Stephen Isaacs fra selskapet Alvine Capital Management til den amerikanske TV-stasjonen CNBC på fredag.

Torsdag ble det kjent at totalt USA opplever det høyeste antallet nye arbeidsledige på ei uke noensinne. Hele 3,28 millioner nye søknader om arbeidsledighetspenger har kommet i uka fram til 21. mars, ifølge det amerikanske arbeidsdepartementet.

Denne uka fulgte Jason Furman, tidligere økonomisk rådgiver i Obama-administrasjonen, opp med følgende oppsummering overfor nyhetsbyrået AP:

- Økonomien har aldri gått fra sunn til katastrofal så raskt.

Han peker på Finanskrisa i 2008/2009, som ved dramatiske hendelser på bolig- og finansmarkedet over ett år i forkant - viste tegn til det som skulle komme. Den gang var det imidlertid få personer som leste tegnene.

- Det som ville tatt flere år under en finanskrise, har skjedd i løpet av noen få dager med denne helsekrisa, sier han videre.

ITALIA: Lokalpolitikere i Italia har tatt til gatene - og sosiale medier, for å kjefte på innbyggerne. Vis mer

- Nedturen blir enorm

Sjefstrateg Erik Bruce i Nordea sier seg helt enig med Furman.

- Det er helt riktig. Vi (nasjonale myndigheter verden over, red.anm.) har satt i gang en kraftig resesjon, altså en nedgang i økonomien, for å hindre smitte av denne sykdommen. Det er en villet politikk, og den økonomiske nedturen blir enormt kraftig, sier han og legger til:

- Det vil vise seg å være den raskeste økonomiske nedturen, og av de aller kraftigste vi har sett i historien.

Han har imidlertid et håp om at nedturen ikke vil vare like lenge som tidligere globale kriser.

- Det kan gå raskere opp igjen enn før. Det fallet vi opplever i produksjonen nå, er ikke i nærheten av noe vi har sett før. Men håpet er at det ikke behøver å pågå så lenge. Det er viktig nå at myndighetene sørger for at ting kommer tilbake til normalen så fort som mulig når viruset mister kraften, sier Bruce.

Finansgiganten Goldman Sachs tror at bruttonasjonalproduktet (BNP) i USA kan falle med utrolige 24 prosent i andre kvartal i år, som følge av krisa. Samtidig ventes arbeidsledigheten å skyte i været i mange land verden over.

FN advarte forrige uke om at coronapandemien kan komme til å utløse en global økonomisk krise, som kan sørge for at så mange som 25 millioner mennesker mister jobben verden over.

Tok ekspertene på senga

De omfattende økonomiske konsekvensene som har fulgt coronapandemien, har kommet overraskende på mange. Også ekspertene.

Professor Ola Grytten ved Norges handelshøyskole (NHH) sa til NTB så seint som i slutten av februar at viruset neppe ville utløse noen økonomisk krise.

- Jeg ser mye mørkere på det nå, sier Grytten til NTB denne uka.

Sentralbanker verden over har varslet, eller allerede tatt, krisegrep for å berolige panikkrammede investorer og ustabile markeder. Mange lands myndigheter har også iverksatt eller varslet krisepakker for å sørge for at bedriftene overlever unntakstilstanden verden befinner seg i, og at befolkningen fortsatt har en inntekt og en jobb å gå til når krisa en dag er over.

- Men det er fint lite du kan gjøre med det fundamentale, sa Grytten til NTB mandag, og påpekte at mer penger ikke får i gang økonomisk aktivitet som er stanset av myndighetene.

For, som han understreker, så har viruset i utgangspunktet utløst en krise på tilbudssiden av økonomien, ettersom mye av produksjonen i verden har stoppet opp.

CORONAVIRUSET: Flere en 300.000 tilfeller av covid-19 nå er rapportert til WHO, fra nesten hvert land i verden. Video: AP Vis mer

- Godteributikken er stengt

Han utdyper overfor Børsen:

- Du kan ha krisepakker som hjelper bedriftene ut av likviditetskrise, slik at sunne bedrifter overlever. Krisepakker kan også holde kjøpekraften oppe blant arbeiderne som er ofre for krisa. Vi kan til dels også ha krisepakker som stimulerer den delen av økonomien som fortsatt ikke er nedstengt, sier Grytten.

Men, legger han til:

- Hovedproblemet er imidlertid fortsatt der. Det finner man på tilbudssiden, forårsaket av at man ikke lenger kan produsere som før. På sikt så må løsningen fra myndighetene være å hjelpe til med å få tilbudssiden i gang igjen, ikke bare etterspørselssiden, sier han og drar følgende liknelse:

- Det hjelper ikke å sende barna med penger til godteributikken, hvis den er stengt.

- Tror du børsene og næringslivet kan fortsette som før, når coronapandemien har gått inn i historiebøkene?

- Børsene kan ta seg ganske raskt opp igjen, så det kan skje. Men hvis dette blir langvarig, så kan det ta lang tid før næringslivet er tilbake igjen. Etter 2. verdenskrig, så tok det et par år før det meste var tilbake i full fart - mye takket være Marshall-hjelpen.

Han er blant annet bekymret over at en del bedrifter nå vil kunne få lån med særdeles gode vilkår, som vil kunne bli vanskelige å betjene i framtida.

- For så kommer oppgangstider med økte renter på lån, som fortsatt skal betales. Det kan føre til noen gjeldsutfordringer. Nå deler også en del stater ut penger de egentlig ikke har.

SKIFTET: På en pressekonferanse mandag 23. mars hadde president Trumps holdning til coronapandemien endret seg. Video: CNN Vis mer

Han har imidlertid full forståelse for at nasjonale myndigheter verden over ser seg nødt til å gå til krisegrep for å forsøke å redde næringslivet.

- Jeg skjønner at man gjør det på kort sikt, for å oppnå tillit og for å løse likviditetsproblemet. Men hvis man tror det er en langsiktig løsning, så tar man veldig feil, advarer han.

I dag tror han, i likhet med stadig flere, at de økonomiske utfordringene verden står overfor kan utløse en krise få av oss har opplevd maken til.

- Det kan bli den verste krisen i fredstid siden 30-tallet, sier han.

- En voldsom kraft

Ei uke med coronatiltak har som nevnt allerede sendt arbeidsledigheten i været.

Nav offentliggjorde tirsdag at det er 291 000 personer som er registrert som helt arbeidsledige i Norge.

Det er den høyeste arbeidsledigheten siden andre verdenskrig. Arbeidsledigheten i Norge er nå på 10,4 prosent, og 142 000 nye personer er blitt ledige den siste uka, ifølge tall fra Nav.

NHOs sjeføkonom Øystein Dørum advarte før helgen om at ledigheten i Norge trolig ikke hadde vært høyere siden depresjonen på 1930-tallet.

- Denne krisen treffer oss med en momentan kraft og voldsom kraft, sa han til NTB.

Han mener nordmenn må innstille seg på at flere av bedriftene som nå permitterer ansatte, til slutt går konkurs.

- Myndighetene kan ikke redde enhver bedrift. De vil ikke makte å skru sammen tiltakene slik at de når alle bedrifter som sliter, sa Dørum.

NHOs sjeføkonom understreket imidlertid at pandemien ikke vil være evigvarende, og at vi vil komme oss gjennom dette.

- Men vi vil ikke komme gjennom det uten økonomiske sår som det vil ta lang tid å lege.

- Vi sitter på en grønn grein

Til tross for lite hyggelige analyser, har likevel flere av økonomene trøstende ord å komme med til en åpenbart bekymret befolkning i en høyst usikker tid.

- Jeg tror ikke det blir en depresjon, sier Erik Bruce og forklarer:

- Det er fordi jeg tror at myndighetene forstår at man må kjøre på med så kraftige offentlige stimulanser at vi klarer å komme ut av dette stående på begge beina, sier han og understreker at vi i Norge har ordninger som ivaretar de som mister jobben.

Grytten mener Norge er langt bedre rustet, enn mange andre land, for krisen som nå rammer hele verden.

- I Norge lever vi på en grønn øy, med masse penger i statens pensjonsfond utland (oljefondet, red.anm.). Når børsen faller, så justeres tapene av en enormt svekket kronekurs. Dermed er det nesten ikke fall i verdien av Oljefondet. Vi er jammen heldige, og har råd til å bruke penger i lang tid framover. Så vi sitter på en grønn grein som vanlig. Gud må være veldig svak for Norge, sier han.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer