Rentehevinger

Nå styrkes krona

Norges tid som «lavrenteland» sammenlignet med USA og EU er i ferd med å ta slutt. Det merkes på den norske krona, som styrket seg i juli.

NOE SKJEDD: Den norske krona har falt i verdi sammenlignet med flere utenlandske valutaer de siste to årene, men har styrket seg litt de siste dagene. Foto: Terje Pedersen / NTB Foto: Terje Pedersen / NTB
NOE SKJEDD: Den norske krona har falt i verdi sammenlignet med flere utenlandske valutaer de siste to årene, men har styrket seg litt de siste dagene. Foto: Terje Pedersen / NTB Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer
Publisert

Våren og sommeren 2023 har vært uvanlig dyr for alle nordmenn på ferie i utlandet.

Særlig i EU, USA og kanskje spesielt vårt aller nærmeste ferieland, Danmark, har det svidd i lommeboka.

Kursen på euro gikk over 12 kroner og en dollar bikket rekordhøye 11 kroner.

Og for 100 danske kroner måtte en slutten av juni ut med nesten 160 norske kroner, 15 prosent mer på samme tid året før.

- For mange passerte nok kursen på danskekrona en smerteterskel i sommer, sier valutastrateg Nils Kristian Knudsen i Handelsbanken til NTB.

Siste dag i juli hadde kursen på danske kroner falt tilbake til 150 kroner og 1 amerikansk dollar kostet 10,14 kroner. Euroen hadde også svekket seg og lå på 11,18 kroner.

Avstanden minker

Det har vært pekt på mange ulike forklaringer til kronesvekkelsen:

  • Krigen i Ukraina.
  • Ettervirkninger av koronapandemien.
  • Fortsatt høy etterspørsel og produksjonsproblemer i Kina.
  • Skyhøye energipriser.

Og kanskje litt uforståelig for dem med høye boliglån, har det vært nevnt at Norge ikke har økt renta tilstrekkelig eller fort nok.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.