Nå svarer hun på Trump-kritikken

Greta Thunberg møtte pressen i Davos.

SLÅR TILBAKE: Under en pressekonferanse i Davos fredag formiddag, kom Greta Thunberg med en tydelig beskjed til næringslivstoppene. Foto: NTB Scanpix
SLÅR TILBAKE: Under en pressekonferanse i Davos fredag formiddag, kom Greta Thunberg med en tydelig beskjed til næringslivstoppene. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Fredag formiddag møtte Greta Thunberg (17) og andre unge klimaaktivister pressen under toppmøtet i Davos. Sammen diskuterte gruppa klimabevegelsens budskap og understreket nok en gang at klimasituasjonen må behandles som «en krise».

Den 50. utgaven av Verdens økonomiske forum har i stor grad handlet om klimadebatten. Selv rettet 17-åringen kritikk mot den mektige forsamlingen i Davos, og mener hun rett og slett ikke er blitt hørt.

- Da vi kom hit, var det med noen krav. De har selvsagt blitt ignorert fullstendig. Samtidig forventet vi ikke noe annet.

Svarer på Trump-kritikk

Selv om 17-åringen har vært med på å øke oppmerksomheten og skape en klimabevegelse de siste åra, mener Thunberg at ingenting egentlig har skjedd. Det er ingen ukjent sak at klimaaktivisten har møtt kraftig motbør - fra blant andre USAs president Donald Trump.

Under dagens pressekonferanse adresserte hun kritikken fra Trump, og hvorvidt dette har påvirket henne i noen grad.

- Det har ingen effekt på meg, selvsagt. Vi blir kritisert hele tiden. Om vi skulle begynne å bry oss om det, så kunne vi ikke gjort det vi driver med. Vi har selv satt oss i søkelyset, og vi vet at folk ikke forstår situasjonen.

- Klima blir ikke behandlet som den krisen det er. Det er grusomt.

Demonstrasjon

Etter pressekonferansen marsjerte Thunberg og et titalls demonstranter sammen med et enormt presseoppbud noen hundre meter, før de tok oppstilling på et torg i sentrum av Davos.

Greta Thunberg, som under pressekonferansen fortalte at hun er influensasyk, plasserte seg anonymt i mengden og gjorde det klart at hun ikke ønsket å uttale seg ytterligere til pressen fredag ettermiddag.

Roper varsko

Da Greta Thunberg talte for forsamlingen tirsdag denne uka, gjorde hun det ettertrykkelig klart at verden må «begynne å lytte til vitenskapen».

- CO2-utslippene har ikke gått ned, og det er det vi prøver å oppnå. Vi kjemper alle for miljø og klima, sa den unge aktivisten i en paneldebatt.

President Donald Trump (73) la på sin side fram en lang skryteliste om USAs økonomi, og det han mener å ha oppnådd for amerikanerne etter at han overtok presidentembetet.

Taus om klimaet

At Trump - i løpet av sin tale på drøye 30 minutter - forholdt seg taus om klimaendringene, har utløst sterke reaksjoner. Topp-økonom og nobelprisvinner Joseph Stiglitz er blant dem som tordner mot presidenten.

- Han klarte å si absolutt ingenting om klimaendringene. I mellomtiden blir vi stekt.

Trump benyttet derimot anledningen til å advare mot det han kalte dommedagsprofeter. Flere oppfattet utspillet som et mindre subtilt stikk mot Thunberg og andre klimaaktivister.

- Vi må avvise de stadig tilbakevendende dommedagsprofetene. Dette er ikke tida for pessimisme. Dette er tida for optimisme, sa Trump fra talerstolen.

Artikkelen fortsetter under:

- INGETING HAR BLITT GJORT: Selv om hun har vært med på å øke oppmerksomheten og skape en klimabevegelse, sier Greta Thunberg at ingenting egentlig har skjedd. Video: AP Vis mer

Bare minutter etter at Trump forlot podiet, gikk den svenske 17-åringen til motangrep.

- For et år siden sa jeg at huset brenner. Jeg ønsket at dere skulle få panikk. Jeg har blitt advart om at det å fortelle folk om å få panikk knyttet til klimakrisen, er en veldig farlig ting å gjøre, men ikke bekymre dere. Det går fint. Jeg kan forsikre dere om at det ikke leder til noen ting, sa Thunberg i sin hovedtale.

- Folk blir forbannet og bekymret. Det bør de bli.

- Ville møte Greta

Onsdag uttalte Donald Trump at han gjerne skulle truffet Greta Thunberg i Davos. Han mener hun ikke bør rette sinnet sitt over manglende klimahandling mot USA, skriver NTB.

- Jeg skulle veldig gjerne møtt henne her, sa den amerikanske presidenten. Men han mente altså at USA ikke var riktig adressat for hennes frustrasjon over at det ikke gjøres noe med klimautslippene. Han sier det er andre land enn USA som er de verste forurenserne.

- Greta burde rette oppmerksomheten mot de stedene, mente Trump.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer