Nå svarer Nato-Jens om Trumps navneforslag

Donald Trump hevdet Nato-sjefen var begeistret.

ROLLE: Jens Stoltenberg om NATOs rolle etter drapet på general Qasem Soleimani. Reporter: Nicolai Eriksen / Dagbladet Vis mer
Publisert

DAVOS (Børsen): Ett døgn etter at USAs president Donald Trump begynte på den lange reisen hjem fra Sveits, etter å ha deltatt på World Economic Forum i alpelandsbyen Davos, ankom presidentens «aller største tilhenger» den samme byen.

I det minste hvis man skal tro Trump selv.

- Min største fan i hele verden er generalsekretær (Jens, red.anm.) Stoltenberg, sa Trump for to uker siden.

Påstanden om at Stoltenberg er full av beundring for den amerikanske presidenten, har Trump kommet med en rekke ganger de siste åra.

- Det er fordi han ikke kan tro det som har skjedd, fortsatte Trump, og siktet til at resten av Nato-landene har økt sine forsvarsbudsjetter med 130 milliarder dollar siden 2016.

Stoltenberg: - Viktig

Overfor Børsen sier Stoltenberg at han verdsetter arbeidet Trump har gjort.

- Det er viktig, for det er ikke rimelig at USA, som har like stor økonomi som de europeiske Nato-landene til sammen, betaler mer enn dobbelt så mye i forhold til Natos totale forsvarsutgifter, sier Jens Stoltenberg til Børsen.

- De gode nyhetene er at Nato-landene nå investerer mer, sier han.

- Du lever greit med at han omtaler deg som hans største tilhenger?

- Det viktigste for meg nå er hva som skjer, og det som skjer er at Nord-Amerika og Europa gjør mer sammen enn de har gjort på mange år. Det er det jeg er opptatt av, og det er jeg glad for at skjer.

Navnebytte

Den amerikanske presidenten brukte også anledningen til å fortelle om et uventet forslag, bare dager etter at han hadde beordret angrepet som mange mente dyttet USA og Iran mot kanten av en storkrig:

«NATOME».

Det var president Donald Trumps forslag til et Nato som han ønsker skal utvides til å også inkludere land i Midtøsten.

- For et vakkert navn - Natome, sa Trump og la vekt på uttalen: «Nay-TOE-mi». Altså en forkortelse for Nato-Middle East.

- Jeg mener at Nato bør bli utvidet og at vi bør omfatte Midtøsten, definitivt. Akkurat nå er byrden på våre skuldrer, og det er urettferdig, sa Trump under en pressekonferanse torsdag.

IS: Jens Stoltenberg snakker om det videre arbeidet for å bekjempe IS. Reporter: Nicolai Eriksen. Vis mer

- Begeistret

Presidenten fortalte at han hadde lansert forslaget under en telefonsamtale med Natos generalsekretær Jens Stoltenberg, og la til at Stoltenberg virket «veldig begeistret».

- Jeg tror faktisk han ble begeistret. Jeg hadde faktisk et navn, sa Trump til pressen.

På spørsmål om begeistringen medfører riktighet, svarer Stoltenberg følgende:

- Vårt fokus og mitt har vært hva mer Nato kan gjøre i Midtøsten for å bekjempe internasjonal terror, og sørge for at IS ikke kommer tilbake. Vi jobber jo tett med mange land i Midtøsten, og hjelper dem på mange ulike måter. Så det er det vi er opptatt av.

- Hva med dette navnet?

- Det har ikke vært noe tema i Nato. Fokus i Nato har vært på innholdet og hva vi kan gjøre.

Trumps ris bak speilet

Den amerikanske presidenten har skrytt uhemmet av framgangen de siste åra. Natos norske generalsekretær har gitt Trump mye av æren for at man er langt nærmere å nå det berømte 2 prosentsmålet - som ble vedtatt allerede i 2014.

Etter at han flyttet inn i Det hvite hus har Trumps klare krav vært at europeiske allierte må gjøre langt mer for å nå Natos mål om at alle skal bruke minst to prosent av bruttonasjonalproduktet (BNP) på forsvar.

Stoltenberg understreker overfor Børsen at ni land nå har nådd målet. Men han sier at alle Nat0-landene har begynt å øke budsjettene for å nå målet i 2024, som er planen.

Som ris bak speilet har det ligget en dårlig skjult trussel om å trekke USA ut av Nato.

Målet ble vedtatt i Wales allerede i 2014, men Stoltenberg mener Trumps klare krav til USAs Nato-allierte har sørget for å sette fart på prosessen.

- Faren ikke over

Høyt på Stoltenbergs agenda står også IS og bekjempelse av terror.

- Det er ikke så mange måneder siden IS kontrollerte store områder i Irak og Syria. Alle de områdene er frigjort, men IS er ikke slått. De kan komme tilbake. Tusenvis av væpnede IS-soldater har gått under bakken, sier han til Børsen.

Stoltenberg sier det nå diskuteres hvordan Nato kan bidra mer for å hindre at IS kommer tilbake.

Han vektlegger viktigheten av å gjøre landene i stand til å bekjempe terror selv, og sier Norge gir et viktig bidrag til den internasjonale koalisjonen for å bekjempe IS.

Han kommer med følgende advarsel:

- Det avgjørende er at faren er ikke over. IS er der fortsatt, og vi må prøve unngå å havne i en situasjon der vi forlater Irak for tidlig, og så kommer IS tilbake så vi blir tvunget tilbake igjen i store kampoperasjoner.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer