Eiendom

Naboer i full protest: - Ugyldig

Investor og motekonge Ola Mæles futuristiske villadrøm får grønt lys av kommunen. Enkelte naboer raser over Kollens hittil dyreste byggeprosjekt.

BOLIGDRØMMEN: Den moderne luksusvillaen vil ha fasade i glass, tre, sink og naturstein. Illustrasjon: Tommie Wilhelmsen
BOLIGDRØMMEN: Den moderne luksusvillaen vil ha fasade i glass, tre, sink og naturstein. Illustrasjon: Tommie Wilhelmsen Vis mer
Publisert

I sommer fikk milliardæren Ola Mæle omsider tillatelse til å bygge sin enorme drømmevilla i Holmenkollen, melder Kapital.

Det har tatt over 20 år fra ekteparet Mæle først ønsket å endre på eiendommen, til de nå har fått grønt lys for å bygge helt nytt. Milliardæren er godt vant med naboer som setter seg på bakbeina, og flere av de gamle prosjektene ble skrotet for å holde nabofreden.

Dagens byggeambisjoner har også bydd på skjær i sjøen. For at drømmen om et modernistisk glass-palass skal bli virkelighet, må den eksisterende boligen på tomta rives.

- Huset som står der er over 60 år gammelt. Vi har veldig lyst til å gjøre noe nytt og moderne, sier Mæle til avisa.

Det får enkelte naboer til å rive seg i håret. Boligen på eiendommen er en arkitekttegnet villa fra 80-tallet, som ifølge en av naboene er å regnes som verneverdig.

«Ut fra et miljøperspektiv er det ikke forenlig å rive et stort, flott og velfungerende hus for å sette opp et helt nytt», lyder en av naboklagene i saksdokumentene Børsen har fått tilgang til.

Ifølge dokumentene vurderte konkluderte Byantikvaren med at hus og garasje «anses å ha lav kulturminneverdi». Også plan- og bygningsetaten (PBE) vurderte klagen, men ingen instanser motsatte seg rivingen.

Prisrekord

Den storslåtte, nye luksusvillaen vil mer enn doble det eksisterende husets bruksareal. PBE godkjente i sommer 1250 kvadratmeter. Terrasse på 300 kvadratmeter kommer i tillegg. Etter Kapitals anslag vil prosjektet få en prislapp på om lag 150 millioner kroner, som trolig blir områdets høyeste.

KLESKONGE: Ola Mæle er utdannet lege, men er mest kjent for gigantmerker som Bikbok, Poco Loco og Henry Choice. I dag eier han halve Follestad. Her med kona Vibeke. Foto: Terje Pedersen / NTB
KLESKONGE: Ola Mæle er utdannet lege, men er mest kjent for gigantmerker som Bikbok, Poco Loco og Henry Choice. I dag eier han halve Follestad. Her med kona Vibeke. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer

- Helt klart. Jeg har solgt boliger rundt der og beliggenheten er fantastisk. Prosjektet i seg selv er jo også unikt. Det er morsomt å se at det kan settes rekorder i Holmenkollen også, ikke bare ved sjøen, sier Nordvik-sjefen Nils Nordvik til avisa.

Det oppsiktsvekkende prosjektet vil romme fasiliteter som vinkjeller, badstue, heis og treningsrom, i tillegg til heis, underjordisk garasje og et eget hunderom. På den fire mål store tomta planlegges det forseggjorte uteområder med svømmebasseng og utsikt utover byen.

I klagedokumentet fra en av naboene påklages det «stort, unødvendig klimaavtrykk» og «hogging av bevaringsverdige trær». Vedkommende trekker også byggets utseende i tvil, og mener materialvalg og utforming «vil harmonere dårlig med den viltvoksende og frodige naturen», viser klagen som Børsen har sett.

Det staselige nabolaget rundt Måltrostveien har en rekke byggeforskrifter som må etterfølges, blant annet har det tradisjonelle villastrøket krav om en spesiell utforming av takene. De første tegningene hadde derimot flatt tak, ble klaget på, og måtte justeres ifølge saksdokumentene.

- Heiarop og skryt

Etter det Børsen har sett ble prosjektet først godkjent da områdets obligatoriske saltak ble inkludert i boligskissene. Dette falt heller ikke i god jord hos en annen nabo, som påklaget godkjenningen.

«Vedtaket bygger på flere faktiske og rettslige feil, som medfører at vedtaket er ugyldig og må omgjøres,» hevdes det i naboklagen.

Børsen har over flere dager forsøkt å få en kommentar fra Mæle til det som framkommer i denne artikkelen. Han har ikke besvart våre henvendelser. Til Kapital sier han imidlertid følgende om naboklagene:

- Naboer som klager er vi vant med. Dessuten har jeg fått heiarop og skryt fra flesteparten.

Milliardæren sier til avisa at de har gjort alt «etter boka». Ifølge saksdokumentene Børsen har sett, står det i klagesvaret at prosjektet har gjennomgått en lang søknadsprosess og blitt vurdert grundig hos Plan og Bygningsetaten.

Der heter det blant annet at «det som utgangspunkt ikke skal være opp til hver enkelt nabo å avgjøre hvorvidt det kan eller skal bygges nytt på en naboeiendom». Ingen av punktene som var påklaget ble tatt til følge, ifølge dokumentene Børsen har fått tilgang til.

Når prosjektet sparkes i gang gjenstår å se.