Naboer raser: - Fyllerauting i mikrofon

Oslo kommune truer karaokebaren med saftige bøter på grunn av bråket som angivelig går ut over naboenes søvn og psyke. - Vi skal gjøre hva vi kan fra vår side, sier bareier.

FÅR SLAKT: Baren Alexandria i Thorvald Meyers gate på Grünerløkka står i hardt vær etter karaoke-klager fra naboene. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
FÅR SLAKT: Baren Alexandria i Thorvald Meyers gate på Grünerløkka står i hardt vær etter karaoke-klager fra naboene. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er julebordsesong, og for mange er det bare én selvfølgelig endestasjon etter at bøttevis med julemat og akevitt er inntatt - nemlig karaokebar.

I Oslo er det flust av dem, og nederst på Grünerløkka ligger den brune fotball- og karaoke-puben Alexandria.

Her har «gaulingen» til langt på natt holdt fortvilte naboer våkne, ifølge dokumenter Børsen har sett.

- Vi forsøker så godt vi kan. Jeg tror det er viktig nå at begge parter nullstiller seg litt og ser framover på å gjøre et realt forsøk på å finne løsninger som alle kan leve med. Vi skal i alle fall gjøre hva vi kan fra vår side, sier bareier Ragnar Reitan til Børsen.

  • Les mer av hans svar lenger ned.

Naboer raser

Klagene til kommunen har kommet i flere omganger. Baren utførte støyreduksjonstiltak i 2020/2021.

Men det skal ikke ha blitt bedre. Sameiet i samme adresse som Alexandria ba i høst bydelsoverlegen ta grep i et desperat brev.

«Beboere har forsøkt å ta kontakt i baren, på sms til daglig leder, på mail og ringt politiet. De kommer ingen vei med dette. Bygården vår er bygget for å bo i, nå har mange i sameiet stått i dette i mange år og nå må vi få til en endring slik at de berørte beboerne får sove på natta.»

- Tærer på psyken

Sameiet legger fram det som skal være dokumentasjon på støymålinger på kveldstid. Spesielt høye utslag var det i soverommet lokalisert rett over karaokerommet på Alexandria - angivelig langt over tillatt lydnivå.

I brevet fra 23. november vises det til nye klager fra seks ulike leiligheter. Børsen nevner et utvalg:

«Ekstremt mye bråk, spesielt de kveldene det er karaoke. Som regel torsdag, fredag og lørdag», melder én.

«Høy musikk, gauling i mikrofon. Banking/tramping på bord/overflate. Må bruke headset med noice», ifølge en nabo som beskriver det som skal skje i tidsrommet mellom 22.45-03.00.

«Går ut over nattesøvn og tærer på psyken», melder en beboer, mens en annen rapporterer:

«Roping, gauling (karaoke), høy musikk, tramping/banking, fyllerauting i mikrofon. Må ligge med headset med noice cancelling og høre på lydbok da jeg ikke får sove.»

Og slik fortsetter det:

«Går ut over psyken og det mentale med alle disse søvnløse nettene. Dette KAN IKKE få fortsette».

Truer med kjempebøter

Nå har kommunen satt ned foten. I et brev fra 4. desember trues det med saftige bøter.

«På bakgrunn av fortsatte klager fra berørte naboer vurderer bydelsoverlegen at bruk av lyd- og musikkanlegget tilhørende Alexandria (...) kan medføre helseskadelig støy og helsemessige ulemper for berørte naboer.»

Alfabet AS, som eier baren, pålegges strakstiltak: Innen 5. desember skal lydnivået fra lydanlegg dempes slik at det er innenfor anbefalte grenseverdier.

De pålegges også permanente støytiltak innen 1. januar for å sørge for at gjeldende grenseverdier til enhver tid etterleves.

Hvis ikke vanker det bøter.

POPULÆR: Alexandria har planer om å åpne karaoken igjen kommende helg, opplyser Ragnar Reitan. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
POPULÆR: Alexandria har planer om å åpne karaoken igjen kommende helg, opplyser Ragnar Reitan. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Ved målte overskridelser av de anbefalte grenseverdiene for støy etter fristen for strakstiltak 5. desember, vil Alfabet ilegges tvangsmulkt på 50 000 kroner.

Ved målte overskridelser av de anbefalte grenseverdiene for støy etter fristen for permanente tiltak 01.01.2024, vil Alfabet AS ilegges tvangsmulkt på 100 000 kroner.

- Sterke følelser

Alexandria har nå iverksatt en rekke tiltak. Blant annet ble karaoken stengt i helga som var, opplyser Ragnar Reitan overfor Børsen.

Han er en av to eiere av Alfabet AS.

Det har vært noe dialog med beboerne, ifølge Reitan, både tidligere og i seinere tid. Nå har han akkurat vært i møte med kommunen, forteller han.

- Det var en åpen og god dialog, hvor vi i forkant ba om bistand til å foreta lydmålinger i leilighetene over. Disse målingene ble slik vi ønsket, foretatt umiddelbart før møtet av Oslo kommune, og dette i tett dialog med styret for beboerne.

Det er også etablert det Reitan beskriver som en god dialog med styret og beboerne. Framover skal det være en direkte dialog mellom baransvarlig og beboerne over.

- Da håper vi at utfallet blir en forbedret opplevelse av ting fra begge sider her.

Reitan sier videre at saken har to sider, hvor det for begge parter er sterke følelser og opplevelser involvert.

- Vi forsøker så godt vi kan. Jeg tror det er viktig nå at begge parter nullstiller seg litt og ser framover på å gjøre et realt forsøk på å finne løsninger som alle kan leve med. Vi skal i alle fall gjøre hva vi kan fra vår side.

SKATTELISTENE: Åpne skattelister gjør at du kan se hvem som har søkt deg opp. Slik sjekker du! Video: Embla Hjort-Larsen / NTB Vis mer

Mente å ha gjort nok

I forbindelse med klagen for noen år siden utarbeidet en profesjonell lydtekniker en rapport og anbefalte en rekke tiltak, noe baren utførte, framholder Reitan.

Men klagene har altså fortsatt å strømme inn. Reitan sier det er«beklagelig» at det oppleves sånn for naboer.

Baren «kjemper for å overleve» i det han beskriver som en krevende periode for bransjen etter pandemien.

- All kapital er brukt opp i forbindelse med støytiltakene og konsekvensene av coronatida. Så vi er på randen av overlevelse.

Han sier de er opptatt av et godt naboskap med beboerne.

- Samtidig: Man er jo i Oslo sentrum - hvor folk som bor der også vet at de bor i en by, og her med trikken dundrende rett utenfor. Støymålingene viste faktisk at støy fra trikken er høyere enn lyden fra vår virksomhet når vi er innenfor kravene.

Han opplyste denne uka at planen var å åpne karaoken igjen denne helgen.

DAGBLADET RETTER: Da denne saken ble omtalt i papiravisa 13.12.2023, ble flere av Ragnar Reitans sitater utelatt ved en feil. Denne versjonen viser artikkelen i sin helhet. Feilen er ført inn i Dagbladets rettelogg. Denne versjonen publiseres også i papirutgaven 18.12.2023.