Janet Yellen:

Nådde fryktet scenario - varsler tiltak

Torsdag nådde USA det fryktede gjeldstaket. Finansminsiteren tar nå grep.

TAR GREP: Finansminister Janet Yellen forsøker å rydde opp i gjeldskrise. Foto: Adek Berry / AFP / NTB
TAR GREP: Finansminister Janet Yellen forsøker å rydde opp i gjeldskrise. Foto: Adek Berry / AFP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

USA nådd tidligere i dag det fryktede gjeldstaket, som har vært gjenstand for mye debatt den siste tida. USAs finansminister Janet Yellen varsler nå «spesialtiltak».

Det er opp til Representantenes hus å heve gjeldstaket, for å unngå at USA ville kunne misligholde gjeld. Det ble ikke gjort, og finansministeren gjør nå alvor av trusselen om «spesialtiltak». Det varsler hun i et brev til Husets speaker, Kevin McCarthy.

Yellen vil stoppe investeringer i Statens pensjons- og uførekasse og Postens pensjonisthelsefond, i et forsøk på å presse Kongressen til å heve gjeldstaket fra 31,4 billioner dollar.

Yallen var allerede i oktober ute med en advarsel om gjeldstaket. Hun advarte om at USA ville havne i en resesjon dersom ikke Kongressen hevet grensa. En resesjon er økonomisk tilbakegang over tid - en alvorlig krise.

Dersom det ikke blir politisk enighet om å heve gjeldstaket, så risikerer altså USA å misligholde sin gjeld. Bare det å være tett på mislighold vil gi kaotiske tilstander på Wall Street, og det vil være en fare for at føderale arbeidere ikke får lønn og at andre utbetalinger folk er avhengige av uteblir.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer