Janet Yellen:

Nådde fryktet scenario - varsler tiltak

Torsdag nådde USA det fryktede gjeldstaket. Finansminsiteren tar nå grep.

TAR GREP: Finansminister Janet Yellen forsøker å rydde opp i gjeldskrise. Foto: Adek Berry / AFP / NTB
TAR GREP: Finansminister Janet Yellen forsøker å rydde opp i gjeldskrise. Foto: Adek Berry / AFP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

USA nådd tidligere i dag det fryktede gjeldstaket, som har vært gjenstand for mye debatt den siste tida. USAs finansminister Janet Yellen varsler nå «spesialtiltak».

Det er opp til Representantenes hus å heve gjeldstaket, for å unngå at USA ville kunne misligholde gjeld. Det ble ikke gjort, og finansministeren gjør nå alvor av trusselen om «spesialtiltak». Det varsler hun i et brev til Husets speaker, Kevin McCarthy.

HELOMVENDING: USAs president Joe Biden holdt opprinnelig en pressekonferanse om høye energipriser, men på vei ut fikk han et spørsmål han bare måtte svare på. Video: Reuters. Vis mer

Yellen vil stoppe investeringer i Statens pensjons- og uførekasse og Postens pensjonisthelsefond, i et forsøk på å presse Kongressen til å heve gjeldstaket fra 31,4 billioner dollar.

Yallen var allerede i oktober ute med en advarsel om gjeldstaket. Hun advarte om at USA ville havne i en resesjon dersom ikke Kongressen hevet grensa. En resesjon er økonomisk tilbakegang over tid - en alvorlig krise.

Dersom det ikke blir politisk enighet om å heve gjeldstaket, så risikerer altså USA å misligholde sin gjeld. Bare det å være tett på mislighold vil gi kaotiske tilstander på Wall Street, og det vil være en fare for at føderale arbeidere ikke får lønn og at andre utbetalinger folk er avhengige av uteblir.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer