Nådde rekord - så kom telefonene fra nordmenn

25. oktober 1969 fikk det norske oljeeventyret sin spede start med Ekofisk-funnet. 50 år seinere har oljefondet passert 10 000 milliarder kroner, og nå vil flere nordmenn å ta ut «sin» andel.

REKORDHØYT: 25. oktober 1969 fikk det norske oljeeventyret sin spede start med Ekofisk-funnet. 50 år seinere har oljefondet passert 10 000 milliarder kroner, og stadig flere nordmenn ønsker å ta ut sin andel. Skjermdump: nbim.no
REKORDHØYT: 25. oktober 1969 fikk det norske oljeeventyret sin spede start med Ekofisk-funnet. 50 år seinere har oljefondet passert 10 000 milliarder kroner, og stadig flere nordmenn ønsker å ta ut sin andel. Skjermdump: nbim.no Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Stadig flere nordmenn kontakter Norges Bank Investment Management (NBIM), som forvalter Oljefondet, for å høre om de kan få ta ut sin egen andel, ifølge nyhetsbyrået Bloomberg.

Pågangen har økt merkbart etter at Oljefondet forrige måned rundet det symbolske tallet 10 000 milliarder kroner. Det skjedde på dagen 50 år etter Ekofisk-funnet som startet det norske oljeeventyret.

Noen ber om å få ta ut hele «sin andel», som tilsvarer i underkant av to millioner til hver av landets 5,3 millioner innbyggere. NBIM får også mindre seriøse henvendelser fra folk som ber om noen kroner så de kan kjøpe seg en brus.

- Det er hyggelig at folk involverer seg og at de er kjent med at dette fondet tilhører alle, sier Marthe Skaar, presseansvarlig i NBIM, til Bloomberg.

Hun forteller at NBIM ikke fører statistikk over slike uttaksforespørsler, men at det har vært en økning den siste måneden.

Selv om enkelte nordmenn kan bli skuffet når de finner ut at det ikke er mulig å bruke oljefondet som sin private minibank, mener Skaar at den plutselige økningen i interesse fra landets innbyggere byr på en god mulighet til å forklare at Oljefondet også skal komme framtidige generasjoner til gode.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer